Birgitta Ohlsson: Frys bistånd och inför sanktioner mot Belarus

DEBATT. Vi ser en ny frihetsvåg i öst. Under de senaste veckorna har inte bara massprotester för demokrati skett i Minsk och Moskva, utan även i andra städer i Belarus och Ryssland.

Minsk i lördags.
Minsk i lördags.Bild:Sergei Grits

Samtliga politiska fångar måste släppas, stödet till demokratiaktivister bör öka radikalt både ekonomiskt och politiskt och aktivisterna ska känna ett starkt stöd från Sverige och EU i sin strävan efter demokrati och mänskliga rättigheter.

I fallet Belarus/Vitryssland kan regeringen agera akut både inom EU och nationellt. Vi liberaler var redan från början emot att EU hävde sanktionerna förra våren. Det var ett ödesdigert misstag från EU:s sida att naivt tro att en diplomatisk eftergiftspolitik mot Europas sista diktator, Aleksandr Lukasjenko, skulle leda till demokrati. Inga förbättringar för mänskliga rättigheter har skett i landet sedan dess och våldsvågen de senaste veckorna där över 200 oppositionsledare, demokratiaktivister och journalister har fängslats samt brutalt våld har använts mot dem visar på att sanktionerna måste tillbaka.

Även det svenska statliga biståndet till myndigheter i Belarus måste strypas. Uppemot fyra miljoner kronor ur det svenska biståndet har gått till projekt som drivs av det belarusiska skattedepartementet. Samma departements ledning har medverkat till övergrepp på mänskliga rättigheter. Nyligen införde regimen den så kallade parasitskatten som står i strid med landets konstitution och även bryter mot internationell rätt. Den går ut på att straffbeskatta de som inte arbetar heltid, vilket inte är det lättaste i ett land med stor arbetslöshet.

Den svenska rödgröna regeringen måste agera! Frys det svenska biståndet och pressa på EU att återinföra sanktioner mot Belarus.

 

Birgitta Ohlsson, utrikespolitisk talesperson och riksdagsledamot (L)

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?