ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bert Karlsson: Trump förstår vanligt folk

  • VALANALYS. Bert Karlsson hoppas inte att Donald Trump blir president, men konstaterar att Trump har gjort sin läxa och har fångat det som många amerikaner tycker och tänker. Foto: Adam Ihse

DEBATT. Donald Trump har gjort en analys av vad vanliga amerikaner vill. Som den företagare han är har han förstått vikten av att lyssna på dem som inte tillhör etablissemanget. Det är likadant i Sverige. Jag har byggt mina verksamheter på vad vanligt folk vill ha. Ingen i Stockholm förstår det, skriver Bert Karlsson.

Vid lunchtid på onsdagen, svensk tid, kan det amerikanska folket ha fått sitt eget ”Brexit”, det vill säga ett uppvaknande präglat av baksmälla och ånger; hur kunde det gå så här, var det verkligen det här vi ville?

För risken att Donald Trump väljs till USA:s näste president är uppenbar. Efter en smutsig valrörelse fylld av grova personliga påhopp måste man fråga sig hur det över huvud taget är möjligt.

Svaret är enkelt: Donald Trump har gjort sin läxa, han har gjort analysen och fångat det många amerikaner tycker och tänker. I grunden handlar det om storstäder mot landsbygd, om att människor är hjärtligt trötta på det politiska etablissemang som Hillary Clinton representerar, ett etablissemang som alltid vet bäst, som aldrig lyssnar på gräsrötterna.

Vi såg det när engelsmännen röstade för att lämna EU, vi har sett det i Spanien där det tog ett år att bilda en regering, och vi ser det i Sverige där SD växer sig starkare för varje månad.

Till stor del handlar det om en protest mot etablissemanget, om en kollektiv reaktion på att makten aldrig lyssnar.

Själv har jag alltid gjort tvärtom, jag har byggt de flesta av mina verksamheter på att lyssna på vanligt folk.

Min bingosuccé på 1970-talet byggde på insikten om att många är ensamma och gillar att komma i väg för att spela. Eliter fattar inte sånt, men alla som kan svensk landsbygd vet vad ensamhet innebär. Bingoflugan kom från Danmark och jag tog den till Skaraborg.

Det var likadant med dansband. Folk gillar att dansa till musik som är glad, romantisk och lätt att dansa till. Ingen i Stockholm förstår det, de dansar inte, och därför fanns inte dansbandsmusik på skiva. Jag gjorde dansbandsskivor och öppnade en helt ny marknad för musik.

Nöjesparker fanns bara i Göteborg och Stockholm. Jag gjorde Sveriges största och första nöjespark i landsbygd och tog hit vattenlandstrenden från USA. Vulgärt tyckte stockholmarna, som trängdes på sitt Gröna Lund, men folk i landet älskade det. Självklart fick vi en straffmoms på 25 procent.

Dokusåporna följde samma mönster. Folk hade tröttnat på Dallas och Falcon Crest och ville ha något nytt. Jag gjorde föregångaren till Idol, Fame Factory. Såklart för folkligt för fina TV4, men i TV3 blev det en enorm framgång. Receptet är enkelt: folk vill se riktiga människor.

Och vi tänkte likadant när vi startade Ny demokrati och tog oss in i riksdagen. Det politiska etablissemanget kallar det populism. Så i stället för att göra analysen och diskutera de sakpolitiska frågorna ägnar sig etablissemanget åt personförföljelse. Så var det för oss i Ny demokrati i början av 1990-talet, när jag förlorade mitt Sommarland på grund av ren politisk förföljelse. Och så är det för SD i dag.

Den som lyssnar på folket kallas populist, den som lyssnar på folket motarbetas av det politiska etablissemanget. I stort och smått.

Jag har genom åren, trots etablissemangets motstånd, skapat tusentals jobb och Nordens största grammofonbolag. I dag driver jag bland annat en campingplats i Vänersborg, inte utan framgång – trots kompakt motstånd och en ren vendetta från stadens politiska ledning. I ett års tid har kommunalrådet, trots upprepade påstötningar, vägrat träffa oss. Att Vänersborg på den senaste rankningen av kommunernas företagsklimat hamnade på plats 243 av landets 290 kommuner är inget som lett till någon självkritik hos de styrande.

I konungariket Sverige styr Stockholm, och etablissemanget. Det är i dessa maktens boningar man bestämmer om allt från hur många vargar vi ska ha i landet till införandet av etanol som miljövänligt bränsle, vilket blev dödsstöten för ett stort antal bensinstationer på landsbygden.

I söndagens Agenda säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson att kommunerna klarar att ta fram bostäder åt nyanlända flyktingar, trots att flera kommuner stoppat mottagandet just därför att de inte har några bostäder.

Men ministern lyssnar inte.

I många svenska skolor är undervisningen på väg att haverera som en följd av att nyanlända barn sätts i skolbänken utan några som helst kunskaper i svenska, när den självklara och enkla lösningen borde vara att först lära dem svenska innan de får undervisning i andra ämnen.

Men varken skolledningar eller politiskt ansvariga lyssnar.

Vad jag än sysslat med genom åren, har jag alltid lyssnat på ”vanligt folk”. Jag har gjort en analys av vad som fattas. Det behöver inte vara svårare än så.

Man kan tycka vad man vill om Donald Trump, men allt det här har han förstått. Han har en helt annan ingång – som den företagare han är har han insett vikten av att analysera, av att lyssna. Han har gjort sig till talesperson för alla dem som för länge sedan tröttnat på storstädernas och det politiska etablissemangets härskarteknik.

Det kan tyckas märkligt att inte fler ställer sig bakom Hillary Clinton. Men det finns en viktig förklaring; människor är så trötta på etablissemanget att de inte längre lyssnar på vad hon säger.

Det är där USA står på onsdagen, inför hotet om ett ”Brexit” och insikten att det blev fel, och att man faktiskt gjort en man som i vissa stycken jämförts med Hitler till USA:s president.

 

Bert Karlsson, företagare

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer