1515
Annons

Arvid Åhlund: Säkerheten är inte en upphandlingsfråga

LEDARE. ”Statsråden har försummat sitt ansvar, det kan ha hotat rikets säkerhet.” Så förklarade Annie Lööf alliansens beslut att rikta misstroende mot tre ministrar på onsdagen.

UNIK PRESSKONFERENS. Överbefälhavaren Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam. Syftet med uppställningen var att visa att läget är under kontroll, men kvar finns frågan om regeringens ansvarstagande.
UNIK PRESSKONFERENS. Överbefälhavaren Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam. Syftet med uppställningen var att visa att läget är under kontroll, men kvar finns frågan om regeringens ansvarstagande.Bild:Patrik Olsson

De anses ha misskött hanteringen av informationsläckan som uppstod i samband med Transportstyrelsens it-upphandling 2015.

Exakt vilka uppgifter som läckt är fortfarande oklart – delar av Säpos förundersökningsprotokoll har hemligstämplats – men enligt Försvarsmakten har rikets säkerhet inte påverkats konkret.

Vid sidan av de politiska turerna – de rör regeringens hantering av läckan efter att den uppdagats – förs en intensiv debatt om vad som föranledde Transportstyrelsen att agera så vårdslöst.

En debattartikel i GP hänvisar till marknadstänkandet som präglat offentlig förvaltning sedan 1990-talet. Expressens ledarsida (25/7) anser att ”sorglös outsourcing” utgör ett allvarligt hot mot rikets och enskilda svenskars säkerhet och anför att svenska myndigheters it-drift således bör skötas av staten.

Det stämmer att upphandlingsvågen varit ideologiskt färgad. Därför är det också legitimt att ifrågasätta den på ideologiska grunder. Men att fokusera debatten på upphandlingar är ett misstag. Det finns två skäl till det.

Digitaliseringen gör svenska myndigheter allt mer beroende av tillförlitliga it-tjänster. Fullständig digital självförsörjning är inte realistiskt – det saknas kompetens och blir för dyrt.

Outsourcingen kan visserligen begränsas. Att avgöra vad som är lämpligt att upphandla är dock betydligt lättare i teorin än i praktiken.

Därtill behöver känslig information knappast upphandlas för att hamna på villovägar. Enligt FRA finns stora säkerhetsbrister hos de myndigheter som hanterar landets mest skyddsvärda information.

”Det sker hela tiden att främmande makt vill komma åt svenska myndigheters it-system”, säger informationschefen Anni Bölenius till DN (25/7). ”Jag kan sträcka mig så långt som att säga att de kommer in.”

Sanningen är att det varken krävs upphandlingar eller stuprörsmentalitet på ministernivå för att äventyra rikets säkerhet. Som det ser ut i dag går det ändå.

Innehåll från SEK Svensk ElstandardAnnons

Bakom kulisserna i det uppkopplade samhället

Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.
Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Framtidens standardisering stavas elbilar och smarta kläder. Den fossilfria omställningen väntar runt hörnet – och det är standarder som gör den möjlig.

 – Vi kommer prata betydligt mer om standarder i framtiden. Det blir ännu viktigare när vi ska ställa om till solceller, vindkraft och batterier, säger Thomas Korssell, vd på SEK Svensk Elstandard.

Alla kommer i kontakt med standarder – men få vet om det. Idag tar vi knappar, larmsystem, automatiska belysningssystem och självkörande vattenspridare för givet. Enligt Thomas Korssell är det tack vare standarder vi kan göra det.

– Det finns en anledning till att du kan starta din elvisp hemma när du sitter i bilen och ha sockerkakan färdig när du kommer hem, skrattar han.

Ett ännu mer uppkopplat samhälle

Enligt Thomas Korssell behöver inte alla förstå de bakomliggande orsakerna till varför saker fungerar som de gör, eftersom han tror att standarder i framtiden allt mer kommer paketeras som färdiga lösningar.

– Snart kommer fler vara sina egna elproducenter, utan att man för den sakens skull måste vara en expert i frågan. Produkterna och tjänsterna räknar exempelvis ut energianvändning, energislag och vädertecken – för att man enklare ska kunna optimera sin egen energiförbrukning, säger han.

Vidare menar Thomas Korssell att bilpooler och laddstationer i förlängningen är standarder. Likaså smarta klockor och andra ”wearables”. Det finns många faktorer som spelar in för att olika smarta system ska kunna kommunicera med varandra – allt från cybersäkerhet till funktion och design.

– Man kan säga att standarder egentligen är tekniska regler för samverkan – både mellan varandra och i olika system. Men det är nog lite enklare att förklara det som anledningen till att man kan fjärrstyra sitt sockerkaksbak, säger Thomas Korssell.

Läs det senaste från SEK Svensk Elstandard här.  

Högaktuellt engagemang

Även om inte alla behöver förstå de bakomliggande principerna, är det desto viktigare att engagera sig tidigt i standardiseringsarbetet om man arbetar i branschen. För att Sverige ska kunna fortsätta vara ett framgångsrikt innovationsland krävs det att man har koll på omvärlden så att man kan attrahera rätt sorts kompetens.

– Dessutom skapar det förutsättningar för ett stort nätverk, som i sin tur leder till en bättre förståelse för energisituationen i världen.

Nyfiken på att påverka elstandarder? Anmäl dig här.  

Fakta:
SEK Svensk Elstandard är en ideell organisation, utsedd av regeringen att ansvara för all elektroteknisk standardisering i Sverige. SEK är svensk nationalkommitté i IEC och alla svenska företag, myndigheter, organisationer, högskolor och universitet kan delta i standardiseringsarbetet.

Besök SEK Svensk Elstandards hemsida.  

Mer från SEK Svensk Elstandard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SEK Svensk Elstandard och ej en artikel av Dagens industri

Regeringen tvingas ta tillbaka skandalchefen

Det var fel av regeringen att sparka Transportstyrelsens tidigare generaldirektör Maria Ågren. Det slår Arbetsdomstolen fast. Hon ska därför få tillbaka sin tjänst.

Foto:SÖREN ANDERSSON / TT

Maria Ågren erkände först brott, men drog sedan tillbaka sitt erkännande och stämde staten. Nu konstaterar Arbetsdomstolen att hon visserligen allvarligt brustit i aktsamhet under it-skandalen – men inte avsiktligt.

”Domstolen har sammantaget funnit att Maria Ågren inte kan anses ha åsidosatt sina åligganden på ett sådant grovt sätt att det motiverar ett avskedande från anställningen i Regeringskansliet. Avskedandet var alltså olagligt. Maria Ågren återfår därför sin anställning i Regeringskansliet”, skriver domstolen.

Det var i januari 2017 som Transportstyrelsens generaldirektör fick order att lämna sin post när Säpo inledde en förundersökning med anledning av it-skandalen på myndigheten.

Hon fick även ett strafföreläggande för vårdslöshet med hemlig uppgift, ett brott som hon därmed erkände sig skyldig till. Straffet blev 70 000 kronor i böter.

Efter avskedet fick Ågren en ny tjänst på Regeringskansliet – med samma lön och samma titel, generaldirektör, fram till 2021. Men redan i juli begärde regeringen att hon skulle avskedas även från detta jobb sedan det framkommit att hon erkänt brott angående datahanteringen och godtagit böter på 70 000 kronor.

När hon sparkades från tjänsten stämde Sveriges Ingenjörer staten och krävde skadestånd. Av stämningsansökan framgår att Maria Ågren nu förnekar brott och att hon ska ha godkänt strafföreläggandet ”enbart i syfte att undvika massmedial exponering”.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera