ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
It-skandalen i Transportstyrelsen

Arvid Åhlund: Säkerheten är inte en upphandlingsfråga

  • UNIK PRESSKONFERENS. Överbefälhavaren Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam. Syftet med uppställningen var att visa att läget är under kontroll, men kvar finns frågan om regeringens ansvarstagande. Foto: Patrik Olsson

LEDARE. ”Statsråden har försummat sitt ansvar, det kan ha hotat rikets säkerhet.” Så förklarade Annie Lööf alliansens beslut att rikta misstroende mot tre ministrar på onsdagen.

De anses ha misskött hanteringen av informationsläckan som uppstod i samband med Transportstyrelsens it-upphandling 2015.

Exakt vilka uppgifter som läckt är fortfarande oklart – delar av Säpos förundersökningsprotokoll har hemligstämplats – men enligt Försvarsmakten har rikets säkerhet inte påverkats konkret.

Vid sidan av de politiska turerna – de rör regeringens hantering av läckan efter att den uppdagats – förs en intensiv debatt om vad som föranledde Transportstyrelsen att agera så vårdslöst.

En debattartikel i GP hänvisar till marknadstänkandet som präglat offentlig förvaltning sedan 1990-talet. Expressens ledarsida (25/7) anser att ”sorglös outsourcing” utgör ett allvarligt hot mot rikets och enskilda svenskars säkerhet och anför att svenska myndigheters it-drift således bör skötas av staten.

Det stämmer att upphandlingsvågen varit ideologiskt färgad. Därför är det också legitimt att ifrågasätta den på ideologiska grunder. Men att fokusera debatten på upphandlingar är ett misstag. Det finns två skäl till det.

Digitaliseringen gör svenska myndigheter allt mer beroende av tillförlitliga it-tjänster. Fullständig digital självförsörjning är inte realistiskt – det saknas kompetens och blir för dyrt.

Outsourcingen kan visserligen begränsas. Att avgöra vad som är lämpligt att upphandla är dock betydligt lättare i teorin än i praktiken.

Därtill behöver känslig information knappast upphandlas för att hamna på villovägar. Enligt FRA finns stora säkerhetsbrister hos de myndigheter som hanterar landets mest skyddsvärda information.

”Det sker hela tiden att främmande makt vill komma åt svenska myndigheters it-system”, säger informationschefen Anni Bölenius till DN (25/7). ”Jag kan sträcka mig så långt som att säga att de kommer in.”

Sanningen är att det varken krävs upphandlingar eller stuprörsmentalitet på ministernivå för att äventyra rikets säkerhet. Som det ser ut i dag går det ändå.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies