1515

Arvid Åhlund: Säkerheten är inte en upphandlingsfråga

LEDARE. ”Statsråden har försummat sitt ansvar, det kan ha hotat rikets säkerhet.” Så förklarade Annie Lööf alliansens beslut att rikta misstroende mot tre ministrar på onsdagen.

UNIK PRESSKONFERENS. Överbefälhavaren Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam. Syftet med uppställningen var att visa att läget är under kontroll, men kvar finns frågan om regeringens ansvarstagande.
UNIK PRESSKONFERENS. Överbefälhavaren Micael Bydén, Säpochefen Anders Thornberg, statsminister Stefan Löfven och Transportstyrelsens Jonas Bjelfvenstam. Syftet med uppställningen var att visa att läget är under kontroll, men kvar finns frågan om regeringens ansvarstagande.Bild:Patrik Olsson

De anses ha misskött hanteringen av informationsläckan som uppstod i samband med Transportstyrelsens it-upphandling 2015.

Exakt vilka uppgifter som läckt är fortfarande oklart – delar av Säpos förundersökningsprotokoll har hemligstämplats – men enligt Försvarsmakten har rikets säkerhet inte påverkats konkret.

Vid sidan av de politiska turerna – de rör regeringens hantering av läckan efter att den uppdagats – förs en intensiv debatt om vad som föranledde Transportstyrelsen att agera så vårdslöst.

En debattartikel i GP hänvisar till marknadstänkandet som präglat offentlig förvaltning sedan 1990-talet. Expressens ledarsida (25/7) anser att ”sorglös outsourcing” utgör ett allvarligt hot mot rikets och enskilda svenskars säkerhet och anför att svenska myndigheters it-drift således bör skötas av staten.

Det stämmer att upphandlingsvågen varit ideologiskt färgad. Därför är det också legitimt att ifrågasätta den på ideologiska grunder. Men att fokusera debatten på upphandlingar är ett misstag. Det finns två skäl till det.

Digitaliseringen gör svenska myndigheter allt mer beroende av tillförlitliga it-tjänster. Fullständig digital självförsörjning är inte realistiskt – det saknas kompetens och blir för dyrt.

Outsourcingen kan visserligen begränsas. Att avgöra vad som är lämpligt att upphandla är dock betydligt lättare i teorin än i praktiken.

Därtill behöver känslig information knappast upphandlas för att hamna på villovägar. Enligt FRA finns stora säkerhetsbrister hos de myndigheter som hanterar landets mest skyddsvärda information.

”Det sker hela tiden att främmande makt vill komma åt svenska myndigheters it-system”, säger informationschefen Anni Bölenius till DN (25/7). ”Jag kan sträcka mig så långt som att säga att de kommer in.”

Sanningen är att det varken krävs upphandlingar eller stuprörsmentalitet på ministernivå för att äventyra rikets säkerhet. Som det ser ut i dag går det ändå.


Innehåll från AteaAnnons

Så underlättar molntjänster i kriser

Urban Järved, Concept Manager för Cloud på Atea och Stefan Fasth, innovationschef.
Urban Järved, Concept Manager för Cloud på Atea och Stefan Fasth, innovationschef.

Även om många företag lyckades skapa en fungerande arbetssituation under coronakrisen med digitaliseringen som verktyg är det för tidigt att luta sig tillbaka. Det menar Atea som uppmuntrar till reflektion och förberedelser inför nästa utmaning.

Företag som hade en modern IT-miljö på plats, innan pandemin slog till, lyckades anpassa verksamheten efter de nya utmaningarna och landa i en ”normal” arbetssituation snabbare än företag som stod utan. Det konstaterar Stefan Fasth, innovationschef på Atea.

– Dessa företag hade licenser där verktyg för att arbeta på distans ingick och fanns i molnet. Funktionerna kunde aktiveras genom ett knapptryck. Det handlar om en milsvid skillnad i startsträcka gentemot företag som satt med eget datacenter i källaren, säger han.

Inte läge att slappna av

För en företagsledare kan det vara lockande att slappna av nu när organisationen till synes tagit sig igenom den värsta delen av krisen. Men det kan finnas risker med detta, menar Urban Järved, Concept Manager för Cloud på Atea.

– Vi har inte identifierat alla konsekvenser av pandemin ännu. Dessutom vet vi inte vad nästa kris blir och vad vi kommer att ställas inför då. Här gäller det att försöka spana in i spåkulan, vara lyhörd inför vilka behov som finns inom verksamheten och ta dessa på allvar, säger han.

Även om framtiden är oviss kan Ateas experter identifiera vissa trender. Distansarbete kommer sannolikt fortsätta vara centralt, där molntjänster är en stor möjliggörare, men arbetssätten förädlas.

– Hittills har många tagit analoga arbetssätt in i den digitala kontexten. En av de starkare trenderna i höst tror jag blir att vi istället tar tillvara på de digitala verktygens möjligheter, som nya sätt att samskapa eller automatisera, säger Stefan Fasth.

Kroka arm med experter

För att vara förberedd och maximera effekterna av IT-miljön i molnet kan det vara en god idé att kroka arm med en partner som sitter på den tekniska expertisen och kan agera rådgivare, menar Stefan Fasth och Urban Järved. 

– Vi kan filtrera flodvågen av information och innovation. Genom lång erfarenhet och feedback från verkligheten vet vi vad som fungerar för olika typer av organisationer, säger Stefan Fasth.

Om Atea:

Atea är den ledande leverantören av IT-infrastruktur i Norden och Baltikum, och drivande inom informationsteknologi på den svenska marknaden. 

Läs mer om Atea här.

Mer från Atea

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Atea och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?