ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Arvid Åhlund: Plasten hör hemma på sophögen

  • SKRÄP. Endast två av de nio miljarder ton plast som tillverkats globalt sedan 1950 är fortfarande i bruk, visar en ny studie. Resten är skräp. Foto: Jennifer Lavers

Vilken är Sydafrikas nationalblomma? Plastkassen, lyder ett populärt skämt.

Påsarna är överallt. Längs vägar, i floder och haven, som kommer innehålla mer plast än fisk 2050 om nuvarande konsumtionsmönster inte bryts, enligt en rapport från i våras.

Allt fler inser att utvecklingen är ohållbar, många länder har redan vidtagit omfattande åtgärder. Senast i raden är Kenya, där omkring 100 miljoner påsar delas ut i mataffärer varje år. På måndagen infördes ett förbud mot användning, tillverkning och import av plastkassar. För den som bryter mot förbudet väntar böter på upp till trehundratusen kronor eller fyra år i fängelse.

Fler länder lär ta efter. I dag tillverkas omkring 280 miljoner ton plast årligen. Engångsprodukter – förpackningar och plastpåsar – står för 40 procent.

Samtidigt är endast två av de nio miljarder ton plast som tillverkats globalt sedan 1950 fortfarande i bruk, uppskattar forskare vid University of California i Santa Barbara i en färsk studie. Resten är skräp (en försvinnande liten del har eldats upp).

I EU siktar man på att halvera användningen av plastkassar till hälften – eller 40 påsar per person och år – 2025. I Sverige är butikskedjor sedan 1 juni i år skyldiga att informera om plastpåsars miljöpåverkan i syfte att uppnå EU-målet.

Regeringen har vacklat om förbud, bland annat eftersom butikerna i växande utsträckning tillhandahåller kassar tillverkade av biobaserad plast. Dessa har visserligen längre hållbarhet, men är – i motsats till vad som ofta antas – inte nedbrytbara.

Plast som inte bryts ned blir istället till mikroplast, som förorenar hav och kroppsorgan (människor som regelbundet äter fisk- och skaldjur får i sig 11 000 mikroplastpartiklar varje år, uppskattar forskare). Det är knappast någon lösning.

Tidigare i sommar tillsatte regeringen en utredning som ska se över hur negativa miljöeffekter från plast kan minskas. Skatter och avgifter kommer att övervägas, liksom regelrätta förbud.

Särskilt det senare är bra. Plastförpackningar är på väg att förpassas till historiens sophög. Både producenter och konsumenter bör bejaka det – och ta en pappkasse istället.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer