1515

Arvid Åhlund: Om kronprinsessan och demokratin

LEDARE. Förre Volvo-chefen PG Gyllenhammar har fått ett medialt uppsving på sistone. Skälet är en SVT-dokumentär som sändes i april.

FÖDELSEDAG. Under fredagen firar kronprinsessan Victoria sin 40-årsdag i Borgholm på Öland. Hon är populär, men de republikanska strömningarna är på uppåtgående visar undersökningar.
FÖDELSEDAG. Under fredagen firar kronprinsessan Victoria sin 40-årsdag i Borgholm på Öland. Hon är populär, men de republikanska strömningarna är på uppåtgående visar undersökningar.Bild:TT, Di (montage)

På 1980- och 1990-talen utsågs Gyllenhammar till Sveriges mest beundrade man i landets största veckotidning Icakuriren nio år i rad. Sedan avsattes han i en palatsrevolution och förlorade förstaplatsen till kungen.

Det var innan Twitter och Facebook, när ledarna för de stora samhällsinstitutionerna åtnjöt särskild respekt och över en halv miljon svenskar läste samma veckotidning.

Kungen har det tuffare i dag. Mindre än 40 procent har förtroende för kungahuset, enligt en undersökning gjord av Demoskop och Expressen i maj. Bland unga är siffran 27 procent. ”De republikanska strömningarna är på uppåtgående”, konstaterade Demoskops opinionschef Peter Santesson i samband med undersökningen.

Det är rimligt. Monarkin är per definition odemokratisk – en kvarleva som brukar försvaras med sentimentala eller varumärkesstrategiska argument. Dessutom är den dyr i drift.

Men låt oss strunta i det för ett ögonblick och – kronprinsessans 40-årsdag till ära – fundera över demokratin och monarkin lite mer förutsättningslöst. Här är en tes: monarkin är i själva verket den mest demokratiska institution vi har.

En fungerande demokrati förutsätter tilltro till gemensamma institutioner. Under flera decennier har tilltron till dessa sjunkit i västvärlden. USA är det mest iögonfallande exemplet. I slutet av 1950-talet tyckte 73 procent där att regeringen gjorde ett bra eller mycket bra jobb. 2015 var siffran 19 procent.

Forskare vid Harvard fann därtill i fjol att bara 25 procent av amerikaner födda på 1980-talet tycker det är viktigt att leva i en demokrati. I Sverige är demokratistödet bland åttiotalisterna drygt 50 procent, enligt samma rapport. Trenden kan alltså skönjas här också, om än inte lika tydligt.

Minskad tilltro till institutioner är nära sammankopplad med politisk polarisering. Även här är USA ett illustrativt exempel. 1960 misstyckte 5 procent av amerikanska föräldrar till att barnen gifte sig med personer som röstade på ett annat parti. 2010 hade siffran stigit till 50 procent. Demokrater gifter sig med demokrater, republikaner med republikaner.

Sådan är klyftan. En majoritet av republikanska väljare ansåg inte att Barack Obama var en legitim president, demokrater tycker likadant om Donald Trump.

Tendensen kan – återigen – skönjas i Sverige, även om det inte gått lika långt här. De stora mediehusen påstås mörka känsliga uppgifter, rättsväsendet går inte att lita på. Enligt Sverigedemokraterna bedriver till och med SMHI propaganda.

Polariseringen av – och därmed urholkandet av legitimiteten hos – gemensamma institutioner är en internationell strömning och har komplicerade förklaringar. Att den försvagar demokratin är inte desto mindre ett faktum. Under sådana förutsättningar blir institutioner som inte kan sorteras in i politiska fack särskilt värdefulla.

Kungahuset är en sådan, särskilt Victoria. Hon är ingens och allas. ”Hur går vi vidare?”, frågade en reporter kronprinsessan utanför Åhléns City i Stockholm dagen efter terrordådet på Drottninggatan den 7 april. Tillsammans, svarade hon.

I en intervju i SVT häromveckan ombads Pehr G Gyllenhammar ge sin syn på kungafamiljen. ”Jag tycker inte att de är dugliga”, svarade han.

Gyllenhammar utsågs 2014 till årets republikan av republikanska föreningen. Motiveringen konstaterade att han ”slår hål på den monarkistiska myten om att kungen är en dörröppnare för näringslivet”.

Det är dags att slå hål på en till. Monarkin missgynnar inte demokratin. I själva verket är det förmodligen precis tvärtom.


Innehåll från MindlerAnnons

Mindler växlar upp och erbjuder preventivt stöd för företag

Vänta inte för länge med att söka hjälp. Det finns idag en bra, högkvalitativ och effektiv hjälp att få mot psykisk ohälsa. Genom Mindler kan nu även företag på arbetsplatsen förebygga psykisk ohälsa med hjälp av olika program samt stötta medarbetare som behöver psykologbehandling.

Resultaten från en enkätundersökning gjord av Folkhälsomyndigheten i Sverige visade på att många svenskar oroade sig över konsekvenserna av covid-19 och fler svarade att de hade lätta besvär av stress och sömnsvårigheter.

– Som läkare, privatperson och medmänniska har psykisk ohälsa alltid legat mig varmt om hjärtat. Obehandlad psykisk ohälsa kan ha stora konsekvenser och att då även erbjuda företag att via arbetsplatsen ge medarbetare stöd och råd kändes som ett naturligt steg för oss. Hela vårt syfte är att erbjuda en blended treatment som är både tidsmässigt och kostnadsmässigt effektiv. Med vårt företagserbjudande kan man välja att jobba med olika IKBT-program eller tillsammans med en psykolog, säger Rickard Lagerqvist, Legitimerad läkare och VD.

Sveriges största digitala psykologmottagning

Mindler är en del av primärvården och Sveriges största digitala psykologmottagning. Genom IKBT, Internetbaserad kognitiv beteendeterapi, ges nu företag möjlighet till olika skräddarsydda erbjudanden. På Mindlers hemsida går det snabbt att komma igång och teamet på Mindler hjälper till att analysera vilket behov som finns. Det kan exempelvis variera mellan olika självhjälpsprogram och proaktiva övningar i kombination med videomöten tillsammans med Mindlers anställda psykologer.

– Som företagskund kan man snabbt komma igång via vår hemsida. Via en demo och företagsdiagnos ges förslag på vilken typ av hjälp företaget kan få genom Mindler för att både förebygga och behandla psykisk ohälsa, säger Rickard Lagerqvist.

Kunskapsöverföring förbättrar behandlingen

Mindler delar ingen journalinformation utan lyder under full sekretess på samma sätt som primärvården. Däremot kan en avidentifierad analys presenteras för att förmedla viktiga insikter och matnyttig data i syfte att hjälpa arbetsgivarna. Ett företag som drabbas av psykisk ohälsa ser det inte bara genom ett högt sjukskrivningstal. Vanligt är även sjuknärvaro, medarbetare som mår psykisk dåligt utan att vara sjukskrivna. Förutom det enskilda lidandet så innebär det ett produktionsbortfall för företaget. När det gäller sjuknärvaro kan det dessutom vara svårt att fånga upp medarbetaren som mår dåligt.

– Via vår företagslösning ska man som företag kunna förekomma psykisk ohälsa hos medarbetarna. Samt att om den uppstår snabbt kunna fånga upp den genom vår företagsplattform som möjliggör för medarbetare att boka tid, enkelt och utan väntetid, till psykolog, säger Rickard Lagerqvist.

Rickard avslutar med att berätta att man i studier har tittat på att om individen själv får välja vad som känns relevant korrelerar det ofta väl med vad som de facto är en potentiell sjukdomsrisk. Med en flexibel lösning kan företagens medarbetare fritt välja att göra det IKBT-program som känns relevant för dem. Räcker inte IKBT-programmen finns alla möjligheter att även boka tid hos en psykolog genom Mindlers företagserbjudande.

Om Mindler
Grundtanken med Mindler är att göra vården för psykisk ohälsa mer jämlik. 1/3 av landets vårdcentraler saknar tillgång till psykologer och på många håll i landet är det i princip omöjligt att få hjälp inom vettiga tidsramar. Idag kan du få professionell hjälp inom 24 timmar oavsett var du befinner dig via Mindler. Vi har över 300 legitimerade psykologer som tillsammans pratar över 20 olika språk. 

www.mindler.se/foretag 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mindler och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?