ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 18 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Arvid Åhlund: Lättare för Norge att exportera olja än populism

  • OSÄKER UTGÅNG. På måndag är det val till norska Stortinget. Populistiska Fremskrittspartiet har blivit ett parti i mängden, men framgångarna i regeringsställning blir svåra att upprepa på annat håll. Foto: Terje Pedersen/ TT

LEDARE. På måndag röstar norrmännen fram en ny regering. Valet ser ut att avgöras på målsnöret. 

De borgerliga är i skrivande stund knappa favoriter, men opinionsmätningarna är mycket jämna.

Norge styrs sedan 2013 av en minoritetsregering bestående av Høyre och populistiska Fremskrittspartiet. Den har stöd i Stortinget av Venstre och Kristelig Folkeparti (motsvarande L och KD). Men samarbetet har krånglat, nya konstellationer kan uppstå efter valet. 

Att dessa kommer styras antingen av Høyres Erna Solberg eller Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre – Norges motsvarigheter till M och S – är det enda som kan sägas med säkerhet.

Valrörelsen har kretsat kring ekonomin, snarare än invandringen. Eftersom ekonomin går bra anses regeringen ha fördel. Det gynnar särskilt Fremskrittspartiet, som drivit och fått igenom populära satsningar på välfärd och infrastruktur, finansierade med oljepengar.

Att Fremskrittspartiet de senaste fyra åren förmått sitta i regering utan att kompromissa bort hjärtefrågor och därmed väljarstöd – tänk MP i Sverige – lär uppmuntra andra populistiska partier i Europa, inklusive Sverigedemokraterna.

Det vore överilat, Fremskrittspartiets framgångar är svårexporterade.

Partiet är invandringskritiskt och ofta chauvinistiskt, men skiljer sig från andra populistiska partier i viktiga avseenden. Det har inte rötter i nynazism eller fascism. Det växte inte fram ur klyftan mellan stad och land. I stället startade det som en skattesänkarrörelse i början 1970-talet. De nyliberala dragen kan fortfarande skönjas.

Att partiledaren Siv Jensen varit Norges finansminister i fyra år har också gynnat Fremskrittspartiet. Inte för att hon varit särskilt bra, utan för att hon givits möjlighet att spetsa statsbudgeten med pengar från Norges oljefond på ett sätt som finansministrar i få andra länder kan.

Som en medlem i Dansk folkeparti nyligen noterade i en intervju med Financial Times (10/8): ”Norge kan spendera sig ur sina problem på ett sätt som vi inte kan”. Finland – där populistiska Sannfinländarna kollapsade under regeringsbördan i juni – ”är ett bättre exempel på farorna som regeringsansvar innebär”.

Detta är en text från Dagens Industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Tyck till