1515

Arvid Åhlund: Låt Hultqvist sitta kvar – för säkerhets skull

LEDARE. Tomas Ramberg fick rätt. Ekots politiske kommentator förutspådde att Stefan Löfven skulle försöka parera oppositionens misstroendeförklaring genom att ta strid för Peter Hultqvist. 

Peter Hultqvist.
Peter Hultqvist.Bild:Martina Huber

Så blev det och alliansen satte hårt mot hårt.

Troligt är att Hultqvist nu vandrar samma väg som Anders Ygeman, vidare till andra uppgifter. Det är inte heller uteslutet att Stefan Löfven själv väljer att avgå. 

Hur Anna Kinberg Batra och övriga oppositionen väljer att agera då är oklart. Alliansen är skickligare på att prata ihop sig i sak- än i maktfrågor.

Försvarsministerns – liksom övriga berörda statsråds – agerande i samband med säkerhetsläckan på Transportstyrelsen förtjänar utan tvivel kritik.

Det gör alliansens också, av ett enkelt skäl.

It-skandalen på Transportstyrelsen är ytterst en säkerhetsfråga. ”Statsråden har försummat sitt ansvar, det kan ha hotat rikets säkerhet”, som Annie Lööf sammanfattade borgarnas hållning i onsdags.

Resonemanget kan ifrågasättas. Både Säpo och Försvarsmakten har förtydligat att läckan på Transportstyrelsen inte skadat rikets säkerhet konkret.

Riksdagen har rätt att rikta misstroende mot vilken minister den vill, men att göra det mot försvarsministern med hänvisning till landets säkerhet är inte logiskt.

Det säkerhetspolitiska läget är kraftigt försämrat. Ryssland och Kina genomför just nu en gemensam militärövning i Östersjön. Sverige inleder en egen – Aurora 17 – tillsammans med USA och flera grannländer i september. Därtill är ett nytt luftförsvar under upphandling.

Att rikta misstroende mot försvarsministern av politiska eller principiella skäl är – givet dessa omständigheter – oansvarigt; det riskerar att äventyra den nationella säkerhet alliansen säger sig värna.

”Kritisera objektivt: om det hade varit förfärligt om motståndaren gjort som de du gillar så har de du gillar gjort fel”, skrev GP:s politiska redaktör Alice Teodorescu på Twitter i veckan.

Det är en bra förhållningsregel. Är det rikets säkerhet alliansen månar om bör de låta misstroendet bero.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?