Ledamöterna i riksdagens försvarsutskott har kallats till krismöte – ovanligt, särskilt i semestertider. Enligt ordföranden Allan Widman (L) är syftet att utröna om totalförsvaret skadats. Detta eftersom register över bepansrade fordon och bärigheten på svenska vägar och broar kan ha läckt.
I en intervju med Svenska Dagbladet på torsdagen kallade inrikesminister Anders Ygeman läckan för allvarlig, men bedyrade att rikets säkerhet aldrig varit hotad. Intervjun gav samtidigt upphov till andra frågetecken.
Bakgrunden först. I samband med Transportstyrelsens outsourcing av myndighetens it-system 2015 beslutade dåvarande generaldirektören Maria Ågren att göra avsteg från flera lagar i syfte att skynda på upphandlingsprocessen. Följaktligen fick icke säkerhetsklassade personer utomlands tillgång till stora datamängder på myndighetens servrar, bland annat svenska körkorts- och fordonsregister.
Maria Ågren, som fick sparken i januari och bötfälldes i juni, hävdade att beslutet var nödvändigt eftersom Transportstyrelsen annars riskerade att stå utan it-tjänster. Det resonemanget ifrågasattes internt. En it-tekniker på Transportstyrelsen har liknat Ågrens beslut vid att lämna över ”nyckeln till kungariket”. Underleverantörer i Tjeckien och Serbien utan säkerhetsprövning gavs möjlighet kopiera stora datamängder, hävdar han (SVT 17/7).
Regeringen tonar ned de uppgifterna. Under en pressträff på torsdagen framhärdade infrastrukturminister Anna Johansson att endast en begränsad mängd känsliga uppgifter läckt.
Johansson – som har KU-anmälts tillsammans med statsministern – har likväl meddelat att delar av Transportsstyrelsens styrelse ska bytas ut. Detta eftersom ledamöterna informerades om generaldirektörens lagbrott men ändå underlåtit att agera. Ordföranden Rolf Annerberg har redan avgått.
Att saker inte gått rätt till på Transportstyrelsen är uppenbart. Att hävda att det beror på naivitet i frågor om it-säkerhet är ohållbart. Internrevisionen utfärdade upprepade varningar, visar Säpos förundersökningsprotokoll. Myndighetens chefsjurist fick inget veta. Uppgifter som publicerats av SVT visar att ett flertal anställda upplever att de tystats ner.
”Det var ett antal fler som ville stoppa detta men som blev beordrade att hålla käften”, skriver en anställd på myndighetens interna sida. ”Förhoppningsvis kommer den här ’it-skandalen’ leda till att hela Transportstyrelsen arbetar mot en mer öppen kultur där medarbetare vågar och till och med uppmuntras att framföra viktiga synpunkter”, skriver en annan. Förhoppningsvis.
Flera frågetecken måste nu rätas ut, inte minst av regeringen. Regeringskansliet informerades åtminstone elva månader innan Maria Ågren entledigades i januari. ”Vid det tillfället bedömde man att frågan hanterades i myndigheten och med stöd av Säpo”, framhåller Anna Johansson, som alltså bekräftar att tjänstemän på Regeringskansliet kände till uppgifterna men uppger att hon själv inte informerades förrän i januari i år.
Det i sig väcker frågor om kommunikationen och ansvarsfördelningen på hennes eget departement.
Samtidigt säger Anders Ygeman i intervjun med SvD att han informerades i samband med att Säpo inledde sin förundersökning i januari 2016. Inrikesministern understryker att de exakta tidpunkterna är föremål för KU:s granskning men säger att hans ”minnesbild är att det skedde i samma veva som Anna Johansson informerades”. Även det väcker frågor. Vem i regeringen visste egentligen vad, och när?