1515

Arvid Åhlund: Donald Trumps brutna vallöften

LEDARE. Vem anade att en sjukvårdsreform kunde vara så komplicerad? undrade Donald Trump i februari. På torsdag har han varit president i ett halvår, i måndags kraschade det egna alternativet till Obamacare i senaten.

Donald Trump på kampanjmöte i Iowa.
Donald Trump på kampanjmöte i Iowa.Bild:Charlie Neibergall/TT

Ett misslyckande, medgav senatledaren Mitch McConnell. Både av symboliska skäl – republikanerna har kampanjat mot Obamacare i sju år – och för att andra reformer nu blir svårare att genomföra.

Det gäller inte minst den övergripande skattereform som Trump väntas föreslå inom kort, och som är ett av de främsta skälen till att marknaderna gått starkt sedan Trumps valseger i november.

Anledningen är att republikanerna vill att skattereformen ska vara kostnadsneutral över tio år. Annorlunda uttryckt: tilltänkta skattesänkningar kräver nedskärningar av sjukvårdsförmåner som nu inte ser ut att bli av.

Det misslyckade försöket att reformera sjukvården är kort sagt ett stort bakslag. Hur går det i övrigt?

Faktagranskaren Politifact listade Trumps vanligaste kampanjlöften i juli ifjol. De var – utöver avskaffandet av Obamacare – att bygga mur mot Mexiko, införa inreseförbud för muslimer, omförhandla handelsavtal och upphäva USA:s kärnvapenavtal med Iran.

Trump vidhåller att Mexikomuren ska byggas. Den beräknas kosta 166 miljarder kronor, han har hittills bett kongressen om 13 miljarder.

Inreseförbudet – det gäller bara vissa muslimer – infördes i februari. Det har ogiltigförklarats i domstol och reviderats. Högsta domstolen prövar i höst.

Handelsavtalen då? Trans-Pacific Partnership slopades omgående, en omförhandling av Nafta är på gång. Trump-administrationen listade sina prioriteringar inför förhandlingarna med Kanada och Mexiko i måndags. Fokus ligger på bantade handelsunderskott, en av Trumps käpphästar.

Det är missriktat: lägre import skulle minska dollarutbudet, eftersom pengarna amerikaner lägger på utländska varor i regel återinvesteras i dollartillgångar. Valutan skulle sannolikt öka i värde, exporten bli dyrare och handelsunderskottet tvärtom öka.

Iranavtalet? Det blir kvar tillsvidare, meddelade amerikanska UD på måndagen, efter en genomgång. Ayatollorna har än så länge hållit vad de lovat.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?