1515

Äntligen en alliansledare som inte är rädd

Rädsla är ett utmärkande nutida drag hos partiledare, särskilt alliansens partiledare.

 

 

Bild:Jack Mikrut

Jan Björklund är rädd för Birgitta Ohlsson och har svårt att vara sig själv eftersom halva han måste vara som en Ohlssonian. Annie Lööf är nervös för att förlora sitt unika momentum och alla lättstötta m-väljare som flytt till henne och kan inte riktigt sjunga ut om hur hon egentligen ser på maktstretagin inför valet. Och Anna Kinberg Batra är rädd för det mesta, för TV, för sitt eget parti, för konkurrenterna och för ett val där hon riskerar att leda partiet mot en historisk förlust.

Ebba Busch Thor visade under sitt Almedalstal på torsdagskvällen att hon inte är rädd för någonting. Hon har urusla opinionssiffror men partiet älskar henne ändå och hon har inget att förlora.

Det räcker långt, i alla fall i ett tal. Hon är inte rädd för att gå rakt in i den outhärdligt försiktiga debatten om nationen. Hon konstaterade att Sverige är Sverige och att landet är något utöver politiska visioner om vad det ska bli. Hon är inte rädd för att vara tydligt antiislamistisk och går därmed inte omvägen via kodord som ”förort” utan riktar sig rakt mot islamitiska organisationer. Hon är inte rädd för att säga att hon vill att alliansen ska ta makten redan nu i höst. Och hon är inte rädd för att intressera sig för de sämst ställda pensionärerna, något som i andra allianskretsar har ansetts som sossigt bidragskrameri.

Man skulle till och med kunna säga att hon talar till verklighetens folk, om man nu inte var så strykrädd.

Hon är heller inte rädd för att låta gamla käpphästar vila. Hon nämnde ordet familj en enda gång, i slutet och i en bisats om att man inte ska detaljstyra barnfamiljer. Familjen har annars varit ett centralt kristdemokratiskt politiskt projekt i decennier och om Busch Thors nedtoning är ett tecken på att hon vill distansera sig från vårdnadsbidragsideologin är det välkommet.

Partiet föreslår fortfarande i sina budgetmotioner ett bidragsregn över barnfamiljerna som är svårt att kalla ansvarigt. Höjt bostadstillägg för barn, vårdnadspeng på 6000 kronor per barn upp till tre år och pensionskompensation för föräldrar som stannar hemma är mycket dyra reformer som knappast gynnar den välfärdens kärna som kd-ledaren vill värna.

Men med denna anmärkning är det befriande med en klar och tydligt borgerlig röst och hon är värd ett bättre öde än vad opinionssiffrorna för närvarande visar. 


Innehåll från Siemens HealthcareAnnons

Smart teknologi minskar vårdskulden, ökar tillgängligheten till specialisterna och förbättrar vården

Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.
Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Den demografiska utvecklingen tillsammans med den uppbyggda vårdskulden från pandemin gör nu att vården måste hitta nya smarta digitala lösningar som underlättar vårdarbetet. Med hjälp av innovativa lösningar, som exempelvis fjärrstyrd utrusning för bilddiagnostik, kan patienter få ökad tillgänglighet till specialisterna och vården effektivisera sitt arbete. 

Det finns idag en stor diskrepans i samhället som påverkar vården. Invånare över 80 år kommer att öka kraftigt under de närmaste åren, samtidigt som antalet förvärvsarbetande kommer att vara i stort sett oförändrat. 

– Det medför en stor utmaning att finansiera ett ökat vårdbehov, med kraftigt ökande sjukvårdskostnader, då de äldre står för en stor del av de kroniska åkommorna som belastar sjukvården stort. Dessutom har många delar av vården brist på utbildad personal. Vården kan inte längre jobba snabbare utan måste jobba smartare och ta hjälp av innovativa digitala lösningar som effektiviserar arbetet och gör det möjligt för vårdpersonalen att få mer patienttid, säger Fredrik Gustafsson, chef för affärsområdet Digital Hälsa Siemens Healthineers.

Digitalisering ger ökad tillgänglighet

Med Siemens Healthineers tekniska lösning för fjärrstyrning av röntgenutrustning, Syngo Virtual Cockpit, kan vården nu öka tillgängligheten till specialisterna genom att undersökningarna kan göras på distans. 

– Radiologer är idag en bristvara, och samtidigt är röntgen en central del i diagnostikkedjan. Syngo Virtual Cockpit gör det möjligt att fjärrstyra röntgenutrustning och en specialist kan stötta upp till tre undersökningar samtidigt på olika orter. Det medför en ökad tillgång till specialister och bättre utnyttjande av dyr utrustning utan att behöva anställa fler, förklarar Fredrik Gustafsson. 

Minskade kostnader och bättre utnyttjande av personal

Komplexa skanningar kan göras på vilken plats som helst, när som helst, med virtuellt stöd från erfarna kollegor. Sjukvårdstjänster blir mer tillgängliga när patienter inte behöver resa långa sträckor och väntelistor blir kortare när stöd för avancerade undersökningar finns på distans. Tack vare Syngo Virtual Cockpit kan idag exempelvis Region Norrbotten, som verkar över ett stort geografiskt område, erbjuda sina invånare i både Piteå och Kalix tillgång till MR-undersökningar. Det nya arbetssättet med fjärrstyrda undersökningar ger minskade resekostnader och bättre utnyttjande av personalen.

– En viktig del i digitaliseringen är att skapa tillgång till lika vård. Att se till att exempelvis en strokepatient snabbt kan undersökas med rätt utrustning medför både kostnadsbesparingar för vård och samhälle och minskat lidande för patienten. Vi på Siemens Healthineers arbetar med digitala lösningar för modern sjukvård. Våra kunder kan dra nytta av vår storlek, vår internationella kompetens och snabba innovationstakt säger Fredrik Gustafsson. 

Om Siemens Healthineers
Med över 66 000 anställda i mer än 70 länder och över 120 års erfarenhet förnyar och formar vi vårdens framtid tillsammans med vårdgivarna. Mer än 240 000 patienter kommer i kontakt med våra lösningar, varje timme! Vi möjliggör ökad precisionsmedicin, förändrad vårdleverans och förbättrad patientupplevelse genom digitalisering och hjälper vårdgivare skapa mervärde.

Läs mer på siemens-healthineers.com/se 

Läs mer om Syngo Virtual Cockpit i Norrbotten här.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Siemens Healthcare och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?