ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Annie Lööf: Om alliansen är större än S bör vi bilda regering

  • STOPP. Centerpartiet kommer inte att ge carte blanche för en fortsatt skattehöjarpolitik, skriver Annie Lööf. Foto: TT

DEBATT. Socialdemokraterna kan knappast räkna med att statsministerposten naturligt tillfaller partiet om 2014 års valresultat skulle upprepa sig eftersom den samlade alliansen i ett sådant scenario kommer att vara större än S. Det skriver Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet.

Sverige är ett fantastiskt land med många möjligheter för framtiden. Stora och små svenska företag lyckas hävda sig väl i en hård internationell konkurrens. Detta är en viktig grund för fler jobb och god ekonomi på hemmaplan. Vi har lyckats kombinera ekonomisk tillväxt med starkt miljöansvar och minskade klimatutsläpp. Det gör att Sverige kan vara ett föredöme i det globala miljöarbetet.

Men det finns stora utmaningar kvar. Sverige är på väg att slitas isär. Mitt under brinnande högkonjunktur är det många som hamnar utanför arbetsmarknaden. Det stora utanförskap som pressades ned under alliansregeringens tid riskerar att öka igen. Vi får en tudelning mellan de som är innanför och utanför. Mellan dem som har jobb och dem som inte har. En tudelning som vi aldrig får acceptera.

I riksdagsvalet 2014 röstade svenska väljare bort alliansen. Sedan dess har vi en svag S-ledd minoritetsregering med lågt förtroende hos svenska folket. En regering som saknar svar på grundläggande framtidsutmaningar. En vänsterregering vars enda standardrecept är höjda skatter på jobb, ökade bidrag och mer krångel och regleringar. Detta är inte den politik som Sverige behöver. Sverige behöver ett nytt ledarskap.

Det enda realistiska alternativet till det nuvarande styret är en ny alliansregering. Vi har inom alliansen en grundläggande värdegemenskap i synen på jobb, företagande, valfrihet, välfärd och trygghet. Vi har visat under åtta år att vi har förmågan att regera och ta Sverige genom en global finanskris. Vi kan lösa svåra frågor på ett ansvarsfullt sätt.

För att få ett maktskifte till stånd behöver vi utforma en tydlig reformagenda för nästa mandatperiod. En reformagenda som bryter med skattehöjarpolitiken och ger goda förutsättningar för nya och växande företag som skapar fler jobb. Som bejakar människors valfrihet i stället för att strypa den. Som bryter den spiral av våld och kriminalitet som gör människor otrygga.

Vi behöver också ha självförtroendet att säga att alliansen kan vinna valet 2018. Många dömer ut chanserna för alliansen att vinna nästa val i förtid. Precis som man gjorde inför valet 2010, då det sades att alliansen var rökt. Något som visade sig vara helt fel. Alliansen vann väljarnas förtroende 2010, liksom 2006. Det kan vi självklart göra även 2018. Blir alliansen större än de rödgröna kommer Centerpartiet att vilja söka stöd för en alliansregering.

Många är bekymrade över vad som händer om alliansen inte vinner nästa val. Och det finns verkligen fog för att då vara bekymrad. Om inte alliansen får ett tydligt mandat 2018 så får vi en fortsatt svår och komplicerad situation i riksdagen. Då finns tyvärr inte ett klart parlamentariskt underlag för en ren alliansregering.

För Centerpartiets del är det uteslutet att ingå i en regering som är beroende av ett aktivt stöd från Sverigedemokraterna. Grundläggande skäl till detta är att SD är ett parti med rasistisk bakgrund, en auktoritär grundsyn, en verklighetsfrånvänd politik och företrädare som ställer människor mot varandra.

SD:s ledare har de senaste dagarna deklarerat att han ställer bestämda krav för att stödja en alliansregering. Detta är ingenting som vi vill eller kommer att förhandla om. Det går inte att planera för en regeringsbildning med utgångspunkten att SD passivt kommer att släppa igenom en alliansregering. De som röstar på SD 2018 kommer de facto att rösta emot möjligheterna att bilda en ny alliansregering.

Men skulle vi olyckligt nog få en liknande situation efter valet 2018 som vi har nu, så måste vi agera annorlunda. Socialdemokraterna har missbrukat sin ställning som en svag minoritet och driver en jobbfientlig skattehöjarpolitik som varken har parlamentariskt eller folkligt stöd. Vi kommer i en statsministeromröstning efter valet att rösta nej till Stefan Löfven, om han inte avgår frivilligt. Detta för att få till stånd en talmansrunda där en ny regeringsbildning kan diskuteras.

Centerpartiets utgångspunkt i ett sådant läge är att alliansen gemensamt för blocköverskridande samtal med S, och kanske MP, om hur Sverige kan styras. Vi vill hålla ihop alliansen även i denna situation. Ingen vet i dag vad sådana samtal kan leda till. Hur väljarna har röstat kommer naturligtvis att spela stor roll. Men Centerpartiet kommer inte att ge carte blanche för en fortsatt skattehöjarpolitik. Socialdemokraterna kan knappast heller räkna med att statsministerposten naturligt tillfaller partiet, när den samlade alliansen i ett sådant scenario kommer att vara större än S.

Det finns dock ett bra sätt att undvika denna svåra situation för Sverige. Det är att svenska folket den 9 september nästa år röstar fram en ny alliansregering. Vi kommer att jobba hårt ända fram till valdagen för att alliansen gemensamt ska vinna 2018. För Sverige är i stort behov av ett nytt ledarskap.

 

Annie Lööf, partiledare, Centerpartiet

 

Läs svar från Benjamin Dousa, MUF, här.

Läs svar från Magnus Ek, CUF, här.

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer