ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Annie Lööf: Det finns bara ett svar på Reepalu - säg nej

  • INGEN KOMPROMISS. Vi kommer att ta strid om de principer som ligger till grund för hur vi effektivt byggt och organiserat vårt samhälle, skriver Annie Lööf. Foto: TT

DEBATT. I dag ska alla remissinstanser lämna in sina svar på Reepalu-utredningen. Kritiken har varit hård. Förslaget hotar centrala värden som valfrihet och företagsamhet, skriver Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I dag fredag avslutas remissrundan för Ilmar Reepalus välfärdsutredning, en utredning som om den skulle bli verklighet inte bara begränsar valfriheten och påverkar människors tillgång till vård, skola och omsorg i hela landet, den skulle också innebära djupa ingrepp i den fria företagsamheten.

Kritiken mot utredningens förslag har också varit massiv. Förslaget slår hårt och med precision mot de mindre välfärdsföretagen. Ekonomer, arbetsgivarorganisationer, representanter för den idéburna sektorn, men även en rad tunga företrädare från Socialdemokraterna har på punkt efter punkt kritiserat utredningens förslag. Konkurrensverket har även slagit fast att det inte finns några ”övervinster” i branschen, vilket tillsammans med ”operativt kapital” varit de nyord som Reepalu lanserat för att på regeringens uppdrag begränsa den fria företagsamheten.

Ilmar Reepalus förslag tar inte hänsyn till om skolan är populär, om verksamheten håller hög kvalitet eller om föräldrar, elever, vårdtagare, äldre är nöjda. Det är därför svårt att dra någon annan slutsats än att utredningens syfte är att begränsa valfriheten och att få bort privata alternativ. Det gör mig därför bekymrad att regeringen inte tydligt markerat emot en utredning som så tydligt ger uttryck för en stark motvilja mot valfrihet, entreprenörer och den fria företagsamhet som bygger Sverige starkt.

Exemplen på hotade företag är många, men det är företag som Kavat vård, som erbjuder livsstilsanpassade äldreboenden, bland annat med persisk inriktning, och Engelska skolan, dit tusentals elever står på kö. Det är Nya närvården i jämtländska Hoting som startades när landstinget ville flytta sin hälsocentral till centralorten Strömsund. Helianthus förskolebussar där barnen får resa och göra utflykter, och Bränningevägens förskola som ser det som sitt främsta uppdrag att göra varje förskolebarn så bra rustat som möjligt inför skolan.

Regeringen måste nu därför ta sitt förnuft till fånga och lyssna på såväl riksdagen som alla de remissinstanser som kritiserat förslaget.

Skulle Reepauls utredning bli verklighet så skulle vi befinna oss på ett sluttande plan. När remissvaren nu är så tydliga, när konsekvenserna skulle bli så förödande för valfriheten och tillgänglighet, då är det upp till bevis. Står regeringen på föräldrarnas sida, på elevernas, de vårdsökandes, sjuksköterskornas – kommer man stå upp för valfriheten eller kommer man tvinga populära och välfungerande verksamheter att lägga ned?

Centerpartiet har konsekvent och målmedvetet stått på valfrihetens och tillgänglighetens sida, på människors sida. Vi kommer inte att kompromissa om att begränsa valfriheten och tillgängligheten genom ett vinsttak. Vi riktar istället in oss på de verkliga problem som finns inom välfärden. Vi vill se tuffa kvalitetskrav och skarpare tillsyn av såväl offentliga som privata välfärdsaktörer. Välfärden ska gå att lita på, men det gäller oavsett driftsform.

Vi kommer därför ta strid om de principer som ligger till grund för hur vi effektivt byggt och organiserat vårt samhälle. Det är en strid om hur vi ser på entreprenörskap, innovation, valfrihet och företagens villkor.

Vårdköerna behöver bli kortare och tiden personalen har med våra äldre längre. Kunskapsresultaten behöver höjas i skolan och sjukvården måste bli mer tillgänglig över hela landet. Det kommer krävas stora insatser och såväl politiskt ledarskap som handlingskraft.

Men i stället för att presentera förslag för att stärka välfärden väljer Socialdemokraterna att kapitulera och skylla samtliga problem på valfriheten och på de privata aktörer som är verksamma i välfärdssektorn.

Det är dags att regeringen tar sitt ansvar, dags att man fokuserar på kvalitet, på tillgänglighet och på hur vårdköerna kan kortas. Det är dags att man sätter ner foten och säger nej till Reepalus utredning.

 

Annie Lööf, partiledare för Centerpartiet

 

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 4.000-6.000 tecken inklusive blanksteg.

Detta är en debatt- och opinionstext. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer