1515
Annons

Anna Johansson: Missriktad kritik mot snabbtåget

REPLIK, I Di den 1 mars oroar sig Åsa Hansson och Andreas Bergström, Tankesmedjan Fores, över hur investeringar görs i offentlig infrastruktur. Tyvärr bygger debattörernas slutsatser på flera missförstånd. Regeringen har tydliga ambitioner på infrastrukturområdet.

Anna Johansson.
Anna Johansson.Bild:Henrik Montgomery

Regeringens mål är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas så att Stockholm och Göteborg respektive Malmö knyts samman. Utbyggnaden ska ske i den takt som ekonomin tillåter och behovet av att bygga nya höghastighetsbanor ska vägas samman med de samlade behoven i hela transportsystemet Det stämmer alltså inte att höghastighetsjärnväg prioriteras före alla andra tänkbara åtgärder.

Skattebetalarnas pengar ska alltid användas på bästa sätt. I det arbetet är samhällsekonomiska beräkningar ett viktigt verktyg. Det finns dock alltid ett mått av osäkerheter i långsiktiga prognoser och allt kan inte fångas i en beräkningsmodell. Att som debattörerna lyfta ut en ensam parameter, diskonteringsräntan, blir därför väl snävt.

Det går självklart att föra en debatt om alla ingående parametrar, men ett helhetsperspektiv behövs för att kunna fatta väl avvägda beslut.

I valet mellan olika investeringar måste vi också väga in akuta samhällsfrågor såsom bostadsbristen och klimathotet. Där är utveckling av statens infrastruktur en viktig del för att skapa förutsättningar för ett ökat bostadsbyggande såväl som att möjliggöra hållbara resmönster.

Debattörerna lyfter tidigare erfarenheter av fördyrningar och optimistiska budgetkalkyler. Det är en viktig fråga. Kostnadsberäkningar för infrastrukturprojekt har avsevärt förbättras. De senaste stora infrastrukturprojekten såsom Norra länken, Citytunneln och Citybanan håller både tidsplan och budget.

Sverigeförhandlingen har som uppgift att möjliggöra ett snabbt genomförande av nya höghastighetsjärnvägar. Det är positivt att ökade markvärden som en statlig investering medför kan bidra till finansieringen. Alla som följt arbetet vet dock att detta utgör en blygsam del.

Att storleken på kommunal medfinansiering skulle styra Sverigeförhandlingens arbete är vidare felaktigt. Sverigeförhandlingen väljer sträckning och stationer utifrån kriterier såsom antal invånare, stationens betydelse som bytespunkt, prognostiserade reseströmmar och tillkommande bostäder.

Regeringens infrastrukturpolitik innebär ökade resurser som möjliggör både utbyggnader och en kraftfull förstärkning av järnvägsunderhållet. Statens infrastrukturinvesteringar ska bidra till att bygga Sverige starkt och hållbart för framtiden.

 

Anna Johansson, infrastrukturminister (S)

 

Läs Åsa Hanssons och Andreas Bergströms artikel här.

Läs också svar från tre miljöpartister här.

Läs replik från Åsa Hansson och Andreas Bergström här.

Är du sakkunnig i en aktuell fråga? Välkommen att sända ditt inlägg till debatt@di.se. Bifoga högupplöst porträttfoto. Textlängd 2.500-6.000 tecken inklusive blanksteg.


Innehåll från AccountorAnnons

Så hanterar Life Science-bolag sin ekonomi effektivt

Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.
Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor.

Life Science-bolag genomgår ofta stora förändringar på kort tid vilket också innebär förändringar i krav på legal rapportering. Och rätt ekonomisk information i rätt tid till investerare och marknaden är oerhört viktigt.

Inom Life Science-branschen är bolagen ofta på väg och under förändring. Initialt har bolagen ofta en liten organisation, köper då in olika typer av expertis externt och utvecklar partnerskap. Det är ofta svårt att motivera investeringen i en helt intern ekonomifunktion.

– Att outsourca är en passade och effektiv lösning för denna typ av bolag, säger Peter Einarsson, Senior Advisor på Accountor. 

Peter Einarsson är genuint intresserad av branschen och dess dynamiska bolag. Han har stöttat Life Science-bolag gällande deras ekonomi, redovisning och rapportering i över 20 år. 

– Outsourcing ger företaget snabb tillgång till kunskap och expertis. Vi kan snabbt svara på frågor och vara ett bra bollplank tack vare vår långa erfarenhet från andra liknande bolag, säger Peter Einarsson. 

Läs mer om Accountors samarbeten med Life Science-bolag.

Fokusera på rätt saker

Företagets utveckling handlar mycket om bra strategiska samarbeten och hur man genom partnerskap kan utveckla och leverera läkemedel, produkter och tjänster till marknaden utan att göra allt själv. Redovisning, lönehantering och rapportering tillhör inte bolagets kärnverksamhet och behöver inte göras på företaget. Så att ta hjälp är ett enkelt och effektivt sätt att sköta detta.  

Välj ett bolag att utvecklas med

Det är praktiskt att ta hjälp av ett bolag som kan vara med hela vägen under företagets utvecklingsresa. Som kan stötta under företagets olika faser och vid ändringar i krav på den finansiella rapporteringen. Samt som kan ge den högre kvalitet på rapporteringen som krävs, inklusive rapportering enligt IFRS, om bolaget har en ambition att notera sig. 

– Life Science är en av de mest spännande branscherna att jobba med tycker jag. Kombinationen av intressanta dynamiska bolag där det händer mycket, deras behov av kunskap, ofta snabba puckar och att få följa dem i deras utveckling tilltalar mig. Jag går igång när det kommer utmanande frågor och jag kan hjälpa till, säger Peter Einarsson.

Om Accountor:

Accountor är en del av Accountor Group, en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

I Sverige är de 300 anställda på 8 orter. Accountor Group har över 100 kontor i 7 länder: Sverige, Finland, Norge, Danmark, Nederländerna, Ryssland och Ukraina. De drivs av en passion att uppnå resultat och att sträva mot framgång tillsammans med sina kunder.

Läs mer om Accountor här.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?