1515

Hjälp oss bli ännu bättre – bli medlem i vår panel

Har du en idé om hur vi kan bli ännu bättre? Ta chansen att göra din röst hörd i vår läsarpanel, och var med och forma morgondagens Di. Du anmäler dig enkelt här nedan.

Dagens Industri har under de senaste åren växlat upp digitalt. Vi vill öka vårt fokus på att ge våra användare en ännu bättre upplevelse. Det betyder såväl att vår fantastiska journalistik ska bli ännu bättre som att vår sajt och app ska fungera så bra som möjligt. Anmäl dig till vår panel för ett enskilt samtal kring Dagens Industri och dina behov av vår produkt. Hur kan Dagens Industri bli ännu mer användbar för dig både i egenskap av privatperson och i din yrkesroll?

För din medverkan får du inte bara två biobiljetter, du får även möjligheten att påverka hur morgondagens Di ser ut. Bra för oss och bra för dig.

Stort tack för att du hjälper oss att bli bättre.


Innehåll från GasumAnnons

”Biogas är en win-win-win för samtliga aktörer”

David Redin, Arla, och Mikael Antonsson, Gasum.
David Redin, Arla, och Mikael Antonsson, Gasum.

De flesta är överens om att det är hög tid att agera om vi ska kunna bromsa klimatförändringarna.  Nya bränslelösningar behöver införas på bred front för att minska utsläppen och alla lösningar behövs om vi ska ha en chans att nå våra mål. 

– Det duger inte att vänta – vi måste agera nu, och ställa om till alternativ som redan finns tillgängliga, säger Mikael Antonsson, Sales Director på Gasum.

En tredjedel av koldioxidutsläppen i Sverige orsakas av transportsektorn. Målet är att dessa utsläpp ska minskas med 70 procent till 2030, men för att lyckas behöver samhället djärvt införa nya bränslelösningar. 

– Det finns en flora av olika alternativ och för att driva utvecklingen framåt är det viktigt att vi anammar en kombination av dem – alla behövs. Ett alternativ är biogas, ett bränsleslag som tillverkas lokalt, är tillgängligt här och nu och är gångbart både ur ett ekonomiskt, praktiskt och miljömässigt perspektiv.

Mikael konstaterar att gas som bränsle emellertid kan vara ett laddat ord. Vissa tror att det är farligt, men i själva verket är det ett väl beprövat bränsle som inte är farligare än något annat. Därför satsar nu Gasum stort på att bygga ut sitt stamnätverk, som täcker alla huvudstråk i Sverige. Totalt finns det nu 27 stationer för flytande biogas i Sverige och fler ska byggas.

– Detta är ett arbete vi gärna gör i direkt diskussion med åkerier eller andra lokala aktörer, för att kunna placera stationer där det är lämpligast för dem.

Unik cirkularitet hos Arla

Ett av de företag som valt att introducera biogas från Gasum i sin fordonsflotta är Arla. Samarbetet med Gasum präglas av en unik cirkularitet, där Arlagårdarnas gödsel förädlas till biogas som sedan används för att hämta mjölk eller leverera färdiga mejeriprodukter. 

– Vi kör idag på sex olika fossilfria bränslen, inklusive grön el. För långa och tunga transporter är biogas dock den enda hållbara lösning som är lämplig för våra behov. Det innebär en enorm klimatnytta, med en CO2-reduktion på hela 90 procent jämfört med traditionell diesel. Möjligheten att omvandla restprodukter från gårdarna är verkligen grädde på moset, säger David Redin, transportchef på Arla foods Sverige.

Introducerar Biogasrevolution 2.0

Arlas omställning mot biogas började redan 2019 och har visat sig vara ett mycket strategiskt val. Sett till total ägandekostnad är biogas det billigaste alternativet och är därtill förhållandevis stabilt. De som investerar i biogas får dessutom skattelättnader i tio år, vilket David anser är en stor trygghet. 

– Vi värnar om att vara 100 procent fossilfria och då är det skönt att veta att detta är en trygg satsning för framtiden. Därför ser vi nu mycket fram emot att gå in i projektet Biogasrevolution 2.0 tillsammans med Gasum, som är en stor och viktig aktör med planer på att expandera kraftfullt. Vårt gemensamma mål är att stärka biogasmarknaden i Sverige, något vi kallar det en win-win-win för samtliga aktörer, avslutar David.

Här läser du mer om Gasums lösningar

Här läser du mer om Arlas biogasinitiativ

 

Mer från Gasum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Gasum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?