ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Zounds vd om ägarstriden: ”Turbulensen var framför allt utanför bolaget”

Från talande högtalare till ägarstrid. Fjolåret fortsatte vara fullspäckat för Zound industries. I podden Förnuft & Känsla berättar nu vd:n för hörlursjätten Pernilla Ekman om hur man tyglar ett snabbväxande bolag i tuff konkurrens. 

När Zound industries grundades för tio år sedan var det hörlurar som gällde. Då hade de första smarta telefonerna kommit, och i takt med att tjänster för strömmad musik, poddar och ljudböcker lanserades fick också företaget snurr på affärerna. Så pass att bolaget vuxit med cirka 30 procent årligen de senaste åren, och omsatte 1,4 miljarder kronor i det senaste bokslutet för 2017. 

”Vi har gjort jättemycket bra, men vi har massor framför oss”, säger vd:n Pernilla Ekman i Di:s ledarkapspodd Förnuft & Känsla. 

Ett steg i den riktningen tog man i fjol när Zound industries släppte sina första röststyrda högtalare i samarbete med Amazon och Google. Senare i år kommer även en kinesisk variant att lanseras. Att tala med sin elektronik för att beställa mat, få svar på en fråga eller spela musik är redan ett snabbväxande beteendemönster i bland annat USA och Kina. Även i Sverige håller trenden på att tillta, och i Pernilla Ekmans familj är den redan etablerad.

”Jag använder det hela tiden hemma, och förändringen i beteende har gått väldigt fort. Ta bara när jag och min femåriga dotter skulle åka hiss som exempel. Då sa jag 'våning två, tack' för att hon skulle trycka på knappen. Men hon lutade sig fram och sa också 'våning två, tack', för att hon trodde att hissen var röststyrd.”

Samtidigt var fjolåret turbulent för Zound industries, när en uppmärksammad ägarstrid, som slutade med att grundaren Konrad Bergström, lämnade bolaget. 

”Det som hände och att det var så medialt var tråkigt. Men turbulensen var framför allt utanför bolaget. Internt var det business as usual.”

Hur gjorde du för att få rätt information i det läget?

”Som i alla andra viktiga beslut gällde det att hämta in så mycket fakta som det bara går, och utifrån förutsättningarna ta ett så avvägt beslut som det bara går.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies