ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
Skåne-Öresund
i samarbete med

Zoégas minskade utsläppen – då ökade produktionen

Miljösatsningar kan vara en god affär. Zoégas kaffefabrik i Helsingborg har fått ner utsläppen och samtidigt ökat produktionen.

Byte av energislag, förändring av förpackningar, restprodukter som blir till bränsle, översyn av transporterna – kaffeproducenten Zoégas tar flera grepp för att försöka minska sin klimatpåverkan.

”Vi är en del av stan och vi vill stanna här, då är frågan hur vi säkrar en framtid för fabriken. En del i det arbetet är att minska våra utsläpp och se över den energi vi använder”, säger Andreas Wendel, fabrikschef på Zoégas i Helsingborg.

Under det senaste året har företaget valt att byta ut naturgas mot biogas i rosteriet. Biogas är en förnyelsebar energikälla som inte tillför någon ny koldioxid till kretsloppet och det finns lokala producenter. Skiftet har minskat mängden utsläpp av växthusgaser med 1 200 ton årligen.

Förutom biogas använder företaget elenergi från vindkraft samt fjärrvärme i verksamheten, även det är val efter överväganden.

”All energi vi använder i fabriken är grön, certifierad och därmed fri från koldioxidutsläpp”.

Nästa steg är att se över transporterna. Zoégas har börjat köra ut kaffe direkt till storkunden Icas lager på Långeberga istället för att mellanlagr . Det minskar ett transportled. Inköp av kaffebönor och följande transporter från producenter och leverantörer är ett större koldioxidpussel att lösa.

Kaffe behöver förpackningar och Zoégas använder stora mängder. Tunnare plastfilm med likvärdiga eller bättre egenskaper än tidigare kvaliteter ger utdelning för både miljö och ekonomi.

”Nu har vi nått en nivå i fabriken där allt som inte blir till produkter går att återvinna, inget hamnar på soptippen som deponi”.

En del i det är att låta skalrester från rostningen av kaffebönor bli till pellets som kan nyttjas för uppvärmning. Ett antal lantbrukare i området hämtar och använder bränslet.

Kombinationen miljönytta och ekonomiskt utfall är en faktor att räkna med på flera sätt.

”Vi måste hålla kvaliteten på vår produkt, när det gäller sådant som smak, sensorik och andra krav. Skulle något gå fel i produktionen måste vi kasta den volymen och då får vi en dubbel kostnad, eftersom vi måste tillverka den en gång till. Men för närvarande är processen robust, vi är nere på en nivå på under 0,1 procent som måste kastas”, säger Andreas Wendel.

Arbetsmiljön spelar också roll. Zoégas satsar på att kontinuerligt se över utrustning och uppgradera maskiner samt personalens sätt att arbeta. Enligt fabrikschefen har det gett god utdelning, både när det gäller att förhindra arbetsskador samt skapa en effektivare maskinpark som kräver färre stopp för underhåll.

” En välfungerande maskin är miljömässigt bra, men framför allt en säker maskin”.

Det visade sig bland annat i att volymen ökade från omkring 16 000 ton kaffe per år till 17 400 ton under 2018. Eller med andra siffror – produktiviteten ökade med 14 procent per anställd från 2017 till förra året. Idag arbetar 73 personer i fabriken.

”Våra satsningar har blivit till en win-win-situation”, säger Andreas Wendel.

Missa inget från Dagens industri och HD-Sydsvenskans gemensamma ekonomiredaktion i Skåne. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev för totalkoll på det skånska näringslivet.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies