1515
Annons

Zlatan-regissören debuterar med långfilm på Netflix

Reklamfilmsregissören Adam Berg långfilmsdebuterar med dystopiska krigsfilmen ”Svart krabba”, ett projekt som han haft i bakhuvudet sedan han läste boken för första gången.

”Jag har burit med mig den här idén i över tio år”, säger han.

Regissören Adam Berg gör långfilmsdebut efter att ha regisserat reklamfilmer och musikvideor i 20 år.
Regissören Adam Berg gör långfilmsdebut efter att ha regisserat reklamfilmer och musikvideor i 20 år.Foto:Pressbild; Jack Mikrut

”Världens äldsta debutant”, så svarar Adam Berg på frågan om hur gammal han är. Men huruvida han är debutant eller inte är relativt, han har regisserat musikvideor och reklamfilm i över 20 år. Han har arbetat med varumärken som Nike och Apple, och är mannen bakom både Zlatan Ibrahimovicreklam och rockgruppen Kents avskedsfilmer. Det var också där som allt började:  

”I samband med att jag studerade på Stockholms filmskola startade min bror Joakim bandet Kent och jag fick regissera en av deras första musikvideor, ”Kräm”. Det blev genombrottet både för dem och för mig.” 

Som född i småstaden Eskilstuna fanns inte mycket att göra om man inte var en fotbollskille, menar Adam Berg. Istället för att sparka boll med de andra intresserade han och hans kompisar sig för film som de hyrde och sedan kopierade för att kunna se, om och om igen. Passionen förde honom till Stockholms filmskola och på den vägen är det. 

Som för så många andra som verkar i filmbranschen lockade Hollywood och 2009 lyckades Adam Berg få med sig familjen dit. USA välkomnade med öppna armar och reklamkarriären tog fart på allvar. Men trots många, stora och välbetalda projekt har det stora berättandet hela tiden legat och lockat i bakgrunden. 

”Jag har arbetat med fantastiska människor på fantastiska platser och jag har varit med om saker som är helt galna. Men i slutet av dagen så är reklam bara reklam, det är svårt att bryta igenom och beröra på riktigt”, säger Adam Berg. 

2002 släppte författaren Jerker Virdborg boken ”Svart krabba”, en dystopisk roman som utspelar sig mitt i ett brinnande, fiktivt krig. Boken översattes till ett flertal språk och har vunnit tidningen Vis litteraturpris. Adam Berg läste boken och förälskade sig i historien. Den 18 mars har Svart Krabba premiär som långfilm på Netflix med honom själv som regissör och huvudförfattare till manus, som han skrivit tillsammans med författaren Per Rådström.   

”Jag såg historien framför mig och jag visste direkt hur den skulle se ut. Jag har burit med mig den här filmidén i över tio år och det känns oerhört roligt att det äntligen blivit av.” 

Adam Bergs film utspelar sig, precis som i romanen, under ett fiktivt krig där samhället kollapsat sånär som helt och hållet. Sex överlevare får i uppdrag att på skridskor frakta två hemliga paket till militärbasen med förhoppningen om att objekten ska få ett slut på kriget. Uppdraget är i det närmaste av självmordskaraktär då gruppen tvingas korsa fiendens linjer och de har ingen aning om vem de kan lita på. I rollerna ser vi väl kända namn, såsom David Dencik, Aliette Opheim och Erik Enge, som Guldbaggenominerades för bästa manliga huvudroll 2022. Noomi Rapace, som gör sin första svenska långfilm på flera år, spelar huvudrollen Caroline Edh. 

”Vi fick kontakt med Noomi tidigt i processen och hon var delvis anledningen till att bokens huvudperson Karl Edh blev en Caroline i filmen. Boken skrevs för längesen och världen har gått vidare. Huvudrollen krävde en kvinna”, säger Adam Berg. 

Att det gått över tio år sedan Adam Berg först fattade pennan för att översätta boken till film och att den inte förrän nu har producerats beror främst på yttre omständigheter. Enligt honom själv har den inte gått att göra i Sverige förrän storspelaren Netflix gick in med draghjälp. Filmen utspelar sig till stor del utomhus - på is och i en drypande kall vinter - och dessutom mestadels i mörker. 

Det har varken funnits pengar eller publikunderstöd och Adam Berg har hela tiden varit fast besluten om att hans ”Svart krabba” ska berättas på svenska - eller inte alls.  Dessutom ligger filmens tematik nära en inte allt för otänkbar verklighet, vilket gör den mer aktuell än vad den var för några år sedan, menar Adam Berg.  

”Det känns som att tiden kommit ikapp vår berättelse. Det är tydligt att vår frihet och våra demokratier är sköra och alltmer under attack”, säger han och fortsätter: 

”Motiv och orsaker till konflikter är så mångbottnade och djupa att de är svåra att få grepp om. Det är teman som finns med i Svart krabba.” 

Precis som i boken får tittaren aldrig ett grepp om hur konflikten startat eller vilka det är som krigar mot varandra. Istället pågår en psykologisk och moralisk resa - där tillit och överlevnad sätts i fokus. Till skillnad från många andra krigsfilmer tydliggör heller inte ”Svart krabba” vem som är ond och vem som är god, det är snarare upp till tittaren att själv avgöra. För Adam Berg har det från början varit viktigt att filmen saknar värdering just kring krigets två sidor. I stället ska den beröra drivkraft och hur långt en människa är beredd att gå för det som betyder något. 

”Det är en hjältehistoria utan hjältar, en skoningslös och ond film. Men vi ville att det skulle vara så, för det är så som verkligheten ser ut.” 

Tror du att det kan skapa frustration hos tittaren, att aldrig få svar?
”Det hoppas jag. Jag har hela tiden hävdat att det ska vara poängen.” 

 


HD-dom i USA begränsar klimatarbete – Biden: ”Förödande”

En dom i USA:s högsta domstol begränsar miljöskyddsmyndigheten EPA:s möjlighet att minska koldioxidutsläppen i landet.

Med röstsiffrorna 6–3 beslutade domstolen att landets miljölag Clean Air Act inte ger EPA befogenhet att reglera utsläpp från kraftverk som bidrar till den globala uppvärmningen.

Foto:Jacquelyn Martin

Beslutet kan sätta käppar i hjulet för president Joe Bidens planer på att halvera landets utsläpp av växthusgaser till slutet av decenniet och att skapa en utsläppsfri energisektor till 2035. Kraftverk står för omkring 30 procent av koldioxidutsläppen i USA.

Biden säger i ett uttalande att domen är ”ytterligare ett förödande beslut vars mål är att vrida tillbaka klockan i landet”. Han säger också att beslutet riskerar att skada landets möjligheter att hålla luften ren och bekämpa klimatförändringarna.

”Jag kommer inte att ge vika i att använda min lagenliga fullmakt att skydda folkhälsan och ta itu med klimatkrisen”, säger han i uttalandet.

Kraftverksbolag, kolproducenter och 19 huvudsakligen republikanstyrda delstater har drivit ärendet i Högsta domstolen. De har i sin tur fått uppbackning av flera techbolag, däribland Apple, Amazon, Google, Microsoft och Tesla.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?