ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Zelenskyj mot seger i Ukraina

Ukrainas nya president Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, får nära 44 procent av rösterna i dagens parlamentsval, enligt vallokalsundersökningar. Det nystartade partiet Rösten får 6,3 procent.

Om resultaten står sig kommer det drastiskt att förändra parlamentets sammansättning.

Vallokalsundersökningar tyder på att Volodymyr Zelenskyjs parti, Folkets tjänare, vinner en jordskredsseger i det ukrainska parlamentsvalet.

”Våra främsta prioriteringar, och jag säger det igen till alla ukrainare, är att avsluta kriget, få tillbaka våra fångar och bekämpa korruptionen som lever kvar i Ukraina”, säger Zelenskyj från sitt partihögkvarter.

Fram till nu har Zelenskyj tvingats dela makten med ett parlament som dominerats av ledamöter lojala med hans företrädare Petro Porosjenko. Det har hindrat honom från att få igenom ny lagstiftning och till och med att utse nya ministrar.

Zelenskyjs framgångar och det faktum att flera nya partier gått starkt framåt i valet, ses som ett kvitto på att Ukrainas tidigare politiska elit inte lyckats med att förbättra levnadsstandarden i landet, korruptionen och konflikten i östra Ukraina.

Det andra nystartade partiet, Rösten, får 6,3 procent, enligt vallokalsundersökningar. Rösten, som leds av rocksångaren Svjatoslav Vakartjuk, ses som en möjlig koalitionspartner till Folkets tjänare. Tillsammans får de över 50 procent av rösterna, om de preliminära resultaten står sig.

Det proryska partiet För livet får 11,5 procent. De tidigare politiska tungviktarna Petro Porosjenko och Julia Tymosjenkos partier får 8,9 respektive 7,6 procent. Samtliga partier klarar den femprocentiga spärren till parlamentet.

I upptakten till valet har Zelenskyj lovat att sätta samman en teknokratisk regering.

”Mitt mål att göra Ukraina till en av de ekonomier i Europa som växer och utvecklas snabbast”, säger han i en video.

Väljarnas tre viktigaste frågor är, enligt en undersökning från den amerikanska observatörsorganisationen International Republican Institute (IRI), att få ett slut på det utdragna kriget i östra Ukraina, att förbättra ekonomin och att bekämpa korruptionen i landet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer