Annons

Zelenskyj om EU: ”Målet är att inleda förhandlingar i år”

Ukraina har redan nu uppfyllt många av de krav som krävs för EU-medlemskap och har som mål att kunna inleda konkreta medlemskapsförhandlingar redan i år. Det sa president Volodymyr Zelenskyj efter ett toppmöte med EU-ledare i Kiev på fredagen. Men från EU:s sida var tongångarna om tidslinjen något mer dämpade.  

Foto:Carolyn Kaster

EU har tidigare lämnat över en kravlista till Ukraina med sju punkter på rekommenderade reformer för att landet ska kunna inleda förhandlingar om EU-medlemskap. Och enligt Volodymyr Zelenskyj har man redan nu, trots det pågående kriget, uppfyllt 72 procent av sina åtaganden. 

”Målet är att inleda förhandlingar i år. Det är inte bara vårt syfte men ett stort, överväldigande mål”, sa presidenten. 

Men från EU kom inga nya besked om tidsplanen under dagens möte. I stället upprepade man beskedet att Ukrainas framtid är inom EU och uppmuntrade landet att fortsätta arbetet med att stärka rättsstatsprincipen. 

”Ukraina har gjort betydande ansträngningar och framsteg, särskilt när det gäller juridiska reformer och med att bekämpa korruption”, sa EU:s rådsordförande Charles Michel. 

Processen för att kunna inleda förhandlingar om medlemskap brukar normalt sett ta många år och det väntas dröja till tidigast i höst innan Ukraina får veta om de formella samtalen kan sättas igång. När kommissionens ordförande Ursula von der Leyen anlände till Kiev på torsdagen poängterade hon att mycket arbete kvarstår. 

”Det finns sju steg som måste genomföras. Ukraina gör goda framsteg på de här stegen. Det kommer att bli en muntlig uppdatering om framstegen för medlemsländerna i EU under våren. Men fokus ligger på den stora skriftliga utvidgningsrapporten som kommer i höst”, sa hon.

En av de största uppgifterna för Ukraina är att ta i tu med den utbredda korruptionen i landet. Bara den senaste veckan har ukrainska myndigheter inlett utredningar mot flera militärer och en tidigare inrikesminister. 

Dessutom genomförde den ukrainska säkerhetstjänsten SBU en uppmärksammad husrannsakan hos den ukrainska oligarken Ihor Kolomojskyj, som tidigare har haft täta band till Volodymyr Zelenskyj. Enligt Financial Times var husrannsakan en del av en utredning av påstådd förskingring värd 1 miljard dollar av den tidigare ledningen för två oljebolag, som då delvis backades upp av Ihor Kolomoisky. Oligarken äger den tv-kanal där Volodymyr Zelenskyj tidigare sände sin humorshow och gav också stort utrymme åt hans valkampanj inför presidentvalet.  

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera