1515
Annons

Zelenskyj i Davos: Sluta köpa ryska oljan

Tiotusentals liv hade kunnat räddas om världen hade ställt upp till 100 procent redan i februari. Det säger Volodymyr Zelenskyj till WEF i Davos.

Ukrainas president tycker inte att något av de sanktionspaket som införts mot Ryssland räcker.

Foto:Filip Norman /TT

Det var hårda ord när presidenten talade via länk till det stora toppmötet World Economic Forum (WEF) som inleddes i Schweiz under måndagen.

Om hans land hade fått hjälp med ”100 procent av våra behov direkt” i samband med den ryska storinvasionen i februari hade tiotusentals människor sluppit undan en våldsam död, sade Zelenskyj.

EU har kritiserats för att vara alldeles för försiktigt i sina straffåtgärder mot Ryssland, bland annat för att inte riskera att stå utan olja och gas. Och det instämmer Zelenskyj i.

”Det borde inte förekomma någon handel med Ryssland”, säger han.

Han kräver ett totalt embargo mot rysk olja och ryska banker.

”Som jag ser det så finns det fortfarande inga sanktioner av det slaget – och det borde införas.”

På plats i Davos finns många av världens mäktigaste, bland annat brukar tiotals stats- och regeringschefer delta.

En ukrainsk regeringsdelegation på plats kommer att begära mer stöd från västvärlden för att landet ska kunna försvara sig mot Ryssland. Delegationen har med sig foton på brott och grymheter ryska styrkor anklagas för.

En del offer kommer också att tala – däribland Anatolij Fedoruk, borgmästare i Butja, en av de städer i Kievs närhet där dödandet av civila väckt avsky över hela världen.

Utöver kriget i Ukraina kommer mötet att präglas av klimatfrågan, de stigande mat- och bränslepriserna och pågående hälsokriser. Det är dock svårt att förutse om toppmötet kommer att leda till några betydande tillkännagivanden som kan få effekt på de mest akuta utmaningarna.

WEF hålls årligen i alpbyn Davos och samlar företagsledare och regeringsföreträdare från olika länder. Evenemanget hålls i år på plats efter ett två års uppehåll till följd av pandemin – vilket också försenade årets möte som vanligtvis hålls i januari. Representanter från Ryssland är inte inbjudna i år.


Ukrainas utrikesminister: Hyckleri från Nato om Sverige och Finland

Det är hyckleri att ingen lyfter risken för att ett finskt och svenskt medlemskap i Nato skulle kunna öka risken för ett krig mellan Nato och Ryssland. 

Det säger Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba i Davos. 

Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.
Dmytro Kuleba, Ukrainas utrikesminister.Foto:Anna Ekelund

Ukraina utrikesminister Dmytro Kuleba leder en stor delegation av ukrainska politiker som rest till Davos, bland annat för att tala för hårdare sanktioner och be om mer stöd, inte minst i form av tunga vapen, till Ukraina. 

Vid en session på onsdagen fick han frågan om hur han ser på ett svenskt och finska medlemskap i Nato. 

”Jag tror att Sverige och Finland förstår Ukraina bättre nu än vad de gjorde tidigare. De vet nu hur det känns att försöka komma in i en klubb och en medlem säger nej”, sa han med hänvisning till Turkiets agerande.

Putins hot om vad som skulle kunna hända om Nato släpper in Finland och Sverige tror han inte påverkar Nato.  

”Det visar att hela diskussionen om att Ukraina inte är redo att komma ombord eller att Nato inte är redo att släppa in Ukraina inte grundas på meriter - utan är ett politiskt ställningstagande kring vilka länder som hör hemma i Nato och vilka som inte gör det”, sa han.

”Nato är på väg att ta med ett land som har en mycket lång gräns mot Ryssland. Ingen bryr sig om vad Putin säger om det.”

Men så snart Ukraina lyfter frågan om ett Natomedlemskap möts det omedelbart av hundratals argument om att Ukraina inte är redo, sa han. 

”Titta på vår armé, den är nu den starkaste i Europa. Vi utkämpar ett krig mot någon som är mycket större än vi är och vi är framgångsrika, mer än vad alla trodde”, sa Dmytro Kuleba.

Han berättade att han mött kritik i Ukraina för att han är för kritiskt till Nato, att han inte är tillräckligt konstruktiv.  

”I början av kriget ansåg ukrainarna att Nato är den starka medan EU bara kunde uttrycka olika grader av oro och omtanke”, sa han, 

Men krig är ett test som visar vem man egentligen är. Och det har visat sig att EU kan åstadkomma saker inte ens EU självt trodde man var kapabel till, medan Nato i stort sett stått på sidlinjen, enligt utrikesministern.   

Han tror att det är allierade i Nato som inte låter Nato som institution göra mer, på grund av oro för ett krig mellan Ryssland och Nato. 

”Men när det kommer till Finland och Sverige är det ingen som lyfter att det ökar risken för krig mellan Ryssland och Nato. Det finns ett element av hyckleri i det.”

Dmytro Kuleba sa samtidigt att han förstår att omständigheterna inte är de bästa för att Nato nu ska kunna visa sin starkaste sida.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?