1515
Annons

Zelenskyj hoppas på snar kandidatur till EU

Den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj har träffat EU:s sändebud i Kiev. Presidenten uttryckte då sin förhoppning om att Ukraina snart ska få status som EU-kandidat.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen besökte Ukraina tidigare i april gav hon ett frågeformulär till Zelenskyj – en symbolisk gest för att markera att Ukrainas resa mot EU har inletts.

När Zelenskyj på måndagen träffade Matti Maasikas, som leder EU:s delegation i Ukraina, överräckte han två skrifter med landets svar.

”Det ukrainska folket står enat kring detta mål – att få känna att de är en likvärdig del av Europa”, sade Zelenskyj. 

Zelenskyj förklarade att han snart hoppas kunna påbörja nästa steg i processen.

”Vi tror att den här processen kommer att fortsätta de kommande veckorna”, sade han och tillade att det ukrainska folket ”mentalt varit i Europa under en längre tid”.

Presidentens stabschef Andrij Yermak tror att Ukraina kan få kandidatstatus i samband med EU-ledarnas möte i juni. Därefter kan i så fall förhandlingar inledas i en ”påskyndad process”.

”Ukraina kommer att vara en del av EU”, skriver stabschefen i en kommentar till AFP.

Efter mötet skrev Matti Maasikas på Twitter om ”ännu ett steg på Ukrainas väg mot EU”.

”Extraordinära tider kräver extraordinära steg och extraordinär hastighet”, skriver han.

Ukraina har ökat sina ansträngningar att komma med i EU sedan Rysslands invasion den 24 februari.

Många EU-länder har uttalat sitt stöd för en ukrainsk kandidatur. Men en del har också sagt sig vara skeptiska mot att stressa igenom ett förfarande som normalt tar flera år.


Real Heart ökar rörelseförlusten

Real Heart, som utvecklar ett artificiellt fyrakammarhjärta, redovisar ett rörelseresultat på -2,7 miljoner kronor (-1,7) i det första kvartalet 2022.

Bolaget saknade omsättning i likhet med motsvarande period för ett år sedan.

Kassaflödet från den löpande verksamheten var -2,8 miljoner kronor (-1,6) med likvida medel om 34,5 miljoner kronor (15,0) vid rapportperiodens utgång.

”Under kommande kvartal ser vi fram emot att äntligen få påbörja våra djuroperationer med den nyligen färdigutvecklade kliniska versionen av Realheart TAH. Målet i sikte för vd-ordet om 365 dagar är att rapportera fina djurstudieresultat för vår kliniska version av pumpen driven av den kliniska versionen av styrenheten”, skriver Ina Laura Perkins i vd-ordet av rapporten.

Nyheten om att ett grishjärta opererades in i en patient i början av året uppges ha gjort många aktieägare i Real Heart oroliga. Ina Laura Perkins inleder detta stycke med att ”ibland möter vi också motgångar”.

”Ett hjärta från en genmanipulerad klonad gris uppfödd i kontrollerad laboratoriemiljö är en spännande behandlingsmöjlighet för hjärtsviktspatienter. Men många utvecklingssteg kvarstår innan det kan erbjudas som ett alternativ, medan mekaniska hjärtan är en etablerad behandlingsmetod som är lätta att transportera, förvara, och kan användas närsomhelst. Ett transplanterat hjärta innebär livslång medicinering och håller i genomsnitt i 10 år innan man behöver ett nytt. Därför ser vi att framtiden som hjärtsviktspatient innebär att man kommer att leva med olika hjärtan, mekaniskt, grishjärta, och/eller humant”, skriver Ina Laura Perkins vidare i vd-ordet.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?