ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Storseger för Zelenskyj i Ukraina: ”full av upptåg och idéer”

  • Volodymyr Zelenskyj Foto: Vadim Ghirda

Tidigare tv-komikern Volodymyr Zelenskyj tar med stor marginal hem segern i det ukrainska presidentvalet.

Med nästan alla röster räknade har skådespelaren 73 procent av väljarnas stöd.

41-årige Zelenskyj blir landets yngste president genom tiderna. Han har lovat att aldrig svika sina anhängare.

”Jag är ännu inte officiellt president, men som medborgare i Ukraina kan jag säga till alla före detta Sovjetländer: Titta på oss. Allt är möjligt!”

Han har ingen tidigare politisk erfarenhet och har inte särskilt detaljerat redogjort för sin politik. Han har dock lovat att sätta stopp för konflikten i Donbass-regionen och ta krafttag mot korruptionen i tider av missnöje mot stigande priser. Hur han ska nå sina mål är ännu inte känt.

Landets president har stor makt över landets försvar och utrikespolitik men reformer behöver godkännas av parlamentet.

Den sittande presidenten Petro Porosjenko erkände sig besegrad redan på söndagskvällen. Han fick endast 25 procent av rösterna.

”Jag kommer att lämna posten, men låt mig tydligt understryka: Jag kommer inte att sluta med politiken”, sade han inför sina anhängare på söndagen.

Porosjenko har lovat att hjälpa sin efterträdare, trots en bitter valkampanj.

Valdeltagandet låg på 62 procent.

USA:s president Donald Trump har ringt upp Zelenskyj och lovat sitt stöd, och EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk har gratulerat det ukrainska folket för vad han kallar en ”uppvisning i demokratisk mognad”.

Även Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har gratulerat valets vinnare.

Ryssland säger dock på måndagen att det svårt att sia om huruvida det kommer att fungera bra med den tillträdande presidenten.

”Det är för tidigt att tala om president Vladimir Putin ska gratulera herr Zelenskyj, eller om det är möjligt att arbeta tillsammans. Det kommer bara att vara möjligt att avgöra baserat på konkret agerande”, säger Dimitrij Peskov.

Han lägger till att han respekterar det ukrainska folkets val men att valets riktighet kan ifrågasättas eftersom de ryssar som bor i landet inte fick delta.

Zelenskyj sade på söndagen att han med EU:s stöd vill fortsätta samtal med Ryssland om fredsavtal och ska försöka fria ukrainare som fängslats i Ryssland.

Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev säger på måndagen att Moskva ser en chans till ett förbättrat samarbete med Ukraina med Zelenskyj som president, men tillägger att han inte har några ”illusioner”.

Enligt Maria Zakharova, talesperson för det ryska utrikesdepartementet, har Ukraina nu en chans till nystart och till att ena sitt folk.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer