1515
Annons

Zebrafisk avslöjade boven bakom prostatacancer

Maréne Landström, professor och överläkare vid institutionen för medicinska biovetenskaper på Umeå universitet men också grundare till det två år gamla MetaCurUm Biotech, berättar om försöken där crispr/cas9-tekniken användes för att säkerställa att hypotesen de hade var korrekt. 

Zebrafisk
ZebrafiskFoto:Most Photos

”Vi tog fram en genmodifierad zebrafisk genom att klippa ut en gen som heter Traf6 för att se om just den genen spelade en stor roll för att prostatacancer blir aggressiv och metastaserande. Med hjälp av crispr fick vi det bekräftat och kunde publicera solida data”, säger Maréne Landström. 

Tack vare att den nu aktuella Nobelpristagaren Emmanuelle Charpentier också befann sig som forskare vid Umeå universitet när Maréne Landström rekryterades dit 2010, kom hon i kontakt med crispr-tekniken tidigt. Idag är Emmanuelle Charpentier gästprofessor vid Umeå Universitet.

Maréne Landström
Maréne Landström

Maréne Landström har i samarbete med forskningscentrat Scilifelabs läkemedelsplattform tagit fram en kandidat till ett nytt cancerläkemedel som i första hand är tänkt för behandling av metastaserande prostatacancer. 

”Det är en antikropp med ett unikt angreppssätt som förhoppningsvis kan nå fram till kliniska studier om några år. Jag, som jobbar som klinisk patolog, skulle vilja undersöka mina patienter och hitta dem som har ett överuttryck av en specifik biomarkör för att sedan behandla dem med det läkemedlet som vi håller på att ta fram.” 

Men först måste läkemedelskandidaten anpassas till en lämplig produktionsprocess och genomgå toxicitetsstudier innan kliniska studier kan påbörjas. Detta kommer att pågå under ett antal år, innan det nya läkemedlet kan komma att användas för kliniskt bruk. 

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?