Kammaråklagare Jonas Myrdal vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, begärde på fredagen att ytterligare fyra misstänkta ska häktas i utredningen avseende insiderbrott i samband med att dagligvarukedjan Ica köpes ut från Stockholmsbörsen.
Samtliga fyra häktades under fredagen av Stockholms tingsrätt, vilket innebär att totalt sju personer nu häktats i den stora insiderhärvan.
Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas Förbund presenterade ett utköpsbud på Ica tillsammans med pensionsbolaget AMF, och EBM:s misstankar är att information om det kommande budet läckte ut från styrelsen för Ica-handlarnas medlemsorganisation. EBM-åklagaren Jonas Myrdal har beskrivit läckaget som så omfattande att det måste betraktas som ”närmast ett misslyckande för svensk värdepappersmarknad”.
En styrelseledamot tillika Ica-handlare häktades på torsdagen som misstänkt för att vara läckan, på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott. Det var förbundsstyrelsen som för organisationens räkning initierade och drev igenom utköpsbudet.
Av de sju personer som hittills häktats är sex framgångsrika Ica-handlare med butiker som omsätter hundratals miljoner kronor och årligen genererar mångmiljonvinster. Enligt EBM-åklagaren Jonas Myral har de misstänkta i vissa fall gjort mycket stora vinster på sin misstänkta handel i Ica-aktien inför utköpsbudet i november 2021.
”I något fall rör sig om över 10 miljoner kronor”, uppgav Jonas Myrdal för Di på torsdagen.
Hur EBM:s bevisning mot de misstänkta ser ut är oklart, men den har i alla fall räckt för att Stockholms tingsrätt ska gå med på att häkta misstänkta på den högre misstankegraden sannolika skäl. Enligt vad åklagaren uppgett för Di inleddes förundersökningen kring Ica primärt utifrån handelsmönster – att vissa personer ägnat sig åt anmärkningsvärd handel inför utköpsbudet – men att tisdagens tillslag även gett viss teknisk bevisning i form av sms som ger stöd åt misstankarna.