1515
Annons

Ytterligare fyra Ica-handlare häktade

Ytterligare fyra Ica-handlare har häktats i den misstänkta insiderhärvan kring matjätten.

Samtliga är misstänkta för grova insiderbrott under hösten 2021.

Foto:Josefine Stenersen

Kammaråklagare Jonas Myrdal vid Ekobrottsmyndigheten, EBM, begärde på fredagen att ytterligare fyra misstänkta ska häktas i utredningen avseende insiderbrott i samband med att dagligvarukedjan Ica köpes ut från Stockholmsbörsen.

Samtliga fyra häktades under fredagen av Stockholms tingsrätt, vilket innebär att totalt sju personer nu häktats i den stora insiderhärvan.

Det var den 10 november 2021 som Ica-handlarnas Förbund presenterade ett utköpsbud på Ica tillsammans med pensionsbolaget AMF, och EBM:s misstankar är att information om det kommande budet läckte ut från styrelsen för Ica-handlarnas medlemsorganisation. EBM-åklagaren Jonas Myrdal har beskrivit läckaget som så omfattande att det måste betraktas som ”närmast ett misslyckande för svensk värdepappersmarknad”.

En styrelseledamot tillika Ica-handlare häktades på torsdagen som misstänkt för att vara läckan, på sannolika skäl misstänkt för grovt insiderbrott. Det var förbundsstyrelsen som för organisationens räkning initierade och drev igenom utköpsbudet.

Av de sju personer som hittills häktats är sex framgångsrika Ica-handlare med butiker som omsätter hundratals miljoner kronor och årligen genererar mångmiljonvinster. Enligt EBM-åklagaren Jonas Myral har de misstänkta i vissa fall gjort mycket stora vinster på sin misstänkta handel i Ica-aktien inför utköpsbudet i november 2021.

”I något fall rör sig om över 10 miljoner kronor”, uppgav Jonas Myrdal för Di på torsdagen.

Hur EBM:s bevisning mot de misstänkta ser ut är oklart, men den har i alla fall räckt för att Stockholms tingsrätt ska gå med på att häkta misstänkta på den högre misstankegraden sannolika skäl. Enligt vad åklagaren uppgett för Di inleddes förundersökningen kring Ica primärt utifrån handelsmönster – att vissa personer ägnat sig åt anmärkningsvärd handel inför utköpsbudet – men att tisdagens tillslag även gett viss teknisk bevisning i form av sms som ger stöd åt misstankarna.


Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?