1515

Ylva Johansson: Ställ samma krav på nyanlända som andra arbetssökande

Nyanländas etableringsuppdrag ska bli en arbetsmarknadsåtgärd bland andra, enligt arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson, som nu vill börja ställa hårdare krav.

Bild:TT

I dag har vissa nyanlända vad Ylva Johansson på AF-svenska kallar för ”tomma etableringsplaner”, något hon anser är ett stort problem.

”Det måste vara möjligt för Arbetsförmedlingen att anvisa personer i etableringsuppdraget till jobb precis som andra arbetslösa” säger hon.

Sanktionssystemet måste också skärpas, enligt Ylva Johansson, som pekar på att samma regler ska gälla för nyanlända som för infödda svenskar.

”Om man inte gör det man är tillsagd kan man ytterst bli av med sin ersättning”, säger hon.

”Vi vill stämma samma krav på nyanlända som på andra arbetslösa. Jag tycker det är rimligt att man gör det”, säger hon vidare. 

Det blir också stopp för ensamkommande under 20 år i etableringsuppdraget, enligt paketet av åtgärdsförslag som nu ska granskas av lagrådet och införas från nästa år.

”Är man under 20 år är det naturligt att man deltar i gymnasieutbildning. Jag ser ingen skillnad i det behovet om man kommer med sina föräldrar eller inte”, säger Ylva Johansson. 

Förslaget är en del av den överenskommelse som regeringen har gjort med M, C, L och KD om att effektivisera etableringsuppdraget. 

Samtidigt tar det idag 390 dagar för en nyanländ att få uppehållstillstånd. Också hos kommunerna dröjer det innan kommunplacering. 

”Det är flera steg som måste fungera bättre”, säger Ylva Johansson. 

Hon kallar LO:s utspel på förmiddagen om särskilda utbildningsanställningar till en lägre lön för ”intressant.”

”Jag hoppas att det kan leda till att LO och Svenskt Näringsliv sätter sig gemensamt. Självklart kommer regeringen att kunna vara en part i en sådan övernskommelse”, säger hon.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?