1515
Annons

Ygeman utesluter inte att helt stoppa ryska visum

Migrationsminister Anders Ygeman (S) ser helst att Sverige går i takt med EU i frågan om visum till ryska medborgare.

Men han utesluter inte att Sverige agerar självständigt.

Migrationsminister Anders Ygeman.
Migrationsminister Anders Ygeman.Foto:Claudio Bresciani/TT

”Stäng era gränser för alla ryska medborgare i ett år.”

Så lyder Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs uppmaning till alla västländer i en intervju med The Washington Post.

Hur Sverige ska gå vidare är ännu ovisst, enligt integrations- och migrationsminister Anders Ygeman (S). Men han öppnar för att saker kan ändras.

”Nu måste vi ta oss en allvarlig funderare om vi ska öka sanktionskretsen och ändra EU:s visumordning.”

I första hand vill Ygeman att EU agerar gemensamt mot Ryssland. Hittills har det varit en styrka, menar han.

EU-länderna Estland, Lettland och Litauen har redan bestämt sig för att inte längre utfärda turistvisum till ryska medborgare. I Finland är saken under diskussion.

Ett nationellt beslut om visumstopp hänger på hur diskussionen utvecklas inom unionen, enligt ministern.

”Det är klart att vi inte kan utesluta att Sverige agerar självständigt. Men vi är också måna om att upprätthålla ett så enigt agerande i EU som möjligt. Det sätter också mest press på Ryssland.”

Enligt Ygeman har både antalet ansökningar om ryska visum och antalet avslag på dessa ökat markant i Sverige sedan Ryssland invaderade Ukraina.

”Hittills har vi valt att rikta sanktionerna mot den ryska politiska och ekonomiska eliten. Vi har vinnlagt oss om att det är de som ska träffas och inte den ryska allmänheten”, säger Ygeman.

”Vi vill inte att sanktionerna ska undergräva det motstånd mot kriget som finns i Ryssland.”

Att stoppa allt utbyte med Ryssland kan ha negativa effekter, enligt Ygeman. Tidigare har man varit orolig för att sanktioner mot vanliga medborgare snarare riskerar att öka stödet för kriget än minska det.

”Vi får ha den här diskussionen i respektive arbetsgrupper och sedan eventuellt på ministerrådsmötet, så får vi se vad vi kommer fram till.”

Jättens succéstrategi i elkrisen – sparar 1 miljard på årsbasis

Storsatsningen på energieffektivisering har blivit en lysande investering för Vasakronan. Med nuvarande energipriser handlar det om en resultatförbättring på närmare en miljard kronor på årsbasis. I en intervju avslöjar fastighetsjätten hur den mer än halverat sina energiinköp och sina bästa tips för att sänka energinotan. 

(Till vänster) Vasakronans solcellspark i Uppsala har blivit en lysande investering när elpriserna skjutit i höjden. (I mitten) Vasakronans teknikchef Sandra Jonsson. (Till höger) Köpcentrum Triangeln i Malmö är en av Vasakronans fastigheter som kraftigt minskat energibehovet.
(Till vänster) Vasakronans solcellspark i Uppsala har blivit en lysande investering när elpriserna skjutit i höjden. (I mitten) Vasakronans teknikchef Sandra Jonsson. (Till höger) Köpcentrum Triangeln i Malmö är en av Vasakronans fastigheter som kraftigt minskat energibehovet.Foto:Gustav Kaiser, Amanda Lindgren, Martin Olson

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera