1515
Annons

Ygeman till motattack: Ellagen får effekt

Mer investeringar kombinerat med pressade elnätspriser. Energiminister Anders Ygeman (S) slår tillbaka och anser att kritikerna har fel.

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).
Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S).Foto:Fredrik Sandberg/TT

Flertalet remissinstanser är inte nådiga i kritiken av regeringens förslag där elnätsbolagen får utnyttja gamla oanvända intäktsramar för att satsa på mer investeringar i elnätet – samma outnyttjade ramar som gör det möjligt att höja elnätspriset. Sammanfattningsvis bedöms lagen ge elbolagen högre vinster, högre priser mot konsument utan att garantera ökad kapacitet i elnätet.

”Kritiken var väl väntad och något som i grunden bygger på ett missförstånd”, säger Anders Ygeman.

Han menar att elnätsföretagens gamla outnyttjade intäktsramar på cirka 28 miljarder kronor från åren 2012 till 2015 skulle hamna hos dem i vilket fall – något han baserar på alla gånger företagen vunnit mot myndigheterna i domstol, vilken givit dem rätt att flytta med sig pengarna i framtiden.

”Remissinstanserna låtsas som om de här domarna inte har funnits”, säger Ygeman. 

Du menar alltså att de här pengarna skulle komma företagen till dels vilket som?
”Det finns i alla fall en avsevärd risk för det. Man kan inte veta, för det kommer att vara en ny domstolsprövning. Men vi har förlorat så många gånger så jag skulle inte, tillsammans med de andra politiska partiernas, vara beredd att ta den risken med konsumenternas pengar.”

Enligt Ygeman innebär den här nya lagen att bolagen avsäger sig möjligheten att överpröva de här gamla intäktsramarna i domstol.

”Därmed kan vi för första gången få både sänkta elnätspriser och ökade investeringar i elnäten”, säger han.

Men hur ska det bli sänkta priser?
”Det har ju redan hänt, förra året sjönk priserna.”

Och lagen gör att elbolagen måste skjuta till egna pengar, vilket skapar en slags tröskel, enligt Ygeman.

”Skjuter de inte till egna medel får de inte ta ut en enda krona av de här gamla medlen.” 

Men till viss del håller Ygeman med de kritiska remissinstanserna med regeringens egen tillsynsmyndighet Energimarknadsinspektionen i spetsen.

”Det de säger är att elnätspriserna kommer att sjunka med det här förslaget, men de skulle ha sjunkit ännu mer om inte bolagen fått möjlighet till överrullning av gamla medel”, säger han.

Vågar du lova att elnätspriserna sjunker i år?
”Det är inte jag som sätter priserna. Men med den elnätsreglering som vi har på plats gör att vi kommer att ha lägre elnätspriser än med den tidigare regleringen. Sen beror det på hur stora investeringar som görs. Men klon i det här är att vi har redan fått sänkta elnätspriser (i fjol) och vi kommer att få ökade investeringar”, säger Ygeman. 

Du säger att Energimarknadsinspektionen inte har fattat det här. De ska väl kunna det här?
”De gör en annan bedömning som bygger på att de ska vinna i domstol, men i princip alla viktiga prövningar har de förlorat.”

Remissinstanserna är också kritiska till att det inte finns några garantier till att investeringarna går till utökad kapacitet i elnäten.

”Vad ska det annars gå till?” frågar sig Ygeman.

Reinvesteringar, pekar kritikerna på.
”Ja, men det är också en förutsättning för kapacitet. Du måste ju både göra reinvesteringar och andra investeringar. Man få ju ändå utgå ifrån att elnätsföretagen gör de investeringar som är viktigast för verksamheten.”


Innehåll från MölnlyckeAnnons

Mölnlycke vill utveckla sårvården med ny teknik

Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.
Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D.

Mölnlycke, ett världsledande företag inom medicinteknik, utvecklar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer. Nu står företaget inför ett kompetensskifte när man vill utveckla nästa generations sårvård med ny teknik.

– Det handlar om att alla sår ska få optimal behandling, genom att rätt diagnos och rätt beslut kring behandling görs vid rätt tidpunkt. Man pratar om ”smarta sårvårdsprodukter”, där digitala lösningar och sensorer kan komma att vara mycket viktiga komponenter. Vi är övertygade om att detta är en del av framtiden inom sårvård, säger Malin Andersson, Global Vice President Wound Care R&D. 

För Investor-ägda Mölnlycke är sårvård (Wound Care) det största av företagets fyra affärsenheter, där Operating Room Solutions, Gloves och Antiseptics är de andra. Det Göteborgs-baserade företaget har en lång och stolt historia inom sårvård. Det var Mölnlycke som förändrade sårbehandlingen i grunden när man i början av 90-talet utvecklade Safetac®-teknologin, en lösning som innebär både mindre smärta och minskade skador på huden för patienten vid förbandsbyten.

– Vi drivs av ett starkt kundfokus och innovationsanda. Det finns en passion och drivkraft att göra skillnad för patienter och sjukvården med våra produkter och lösningar, säger Malin. 

Mölnlycke är ett globalt företag med ungefär 8 000 anställda världen över, en storlek som möjliggör snabba beslut och öppenhet för att testa nya lösningar. Det blev tydligt under pandemins första tid, där företaget var snabbt att ställa om och hitta flexibla lösningar för att stötta sjukvården i en svår situation samtidigt som nya arbetssätt för den egna personalen utvecklades.

Behov av kompetensskifte

Mölnlycke bedömer att sårvårdsbranschen nu står inför ett teknikskifte, där ny teknik skulle kunna innebära digital diagnostisering och övervakning av sårläkningen sker i realtid. Om sådan teknik utvecklas och förfinas skulle läkningstiden av ett sår kunna bli kortare samtidigt som effektiviteten i vården för kroniska och svårläkta sår förbättras.

Mölnlycke ser ett stort behov av en rad olika kompetenser för att kunna driva på teknikskiftet. Det handlar dels om ingenjörer med erfarenhet av att jobba med kundnära produktutveckling av sjukvårdsprodukter med erfarenhet inom nya material, konstruktion och industriell design, men också att knyta till sig personer från andra branscher med kompetens inom t.ex. sensorteknik, elektronik och mjukvara. 

Det handlar om långsiktiga kunskapsinvesteringar, betonar Malin, och menar att det är en trygghet att ha en ägare som Investor, som har ett långsiktigt perspektiv och en stor tro på forskning och utveckling.

– Det är en spännande resa vi har framför oss. Vi vill göra skillnad inom sårvården och söker nya taggade medarbetare som vill vara med oss och förverkliga den här visionen, avslutar hon.

Läs mer om de tjänster inom produktutveckling som finns tillgängliga på Mölnlycke just nu.

Om Mölnlycke:
Mölnlycke är ett världsledande företag inom medicinteknik, som designar och levererar lösningar för att förbättra vårdkvaliteten i alla vårdmiljöer – från sjukhuset till hemmet. Mölnlycke har ungefär 8000 anställda världen över och ägs till 99% av Investor. 

Vill du veta mer om de lösningar som Mölnlycke erbjuder för att förbättra vårdkvaliteten, läs här.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Mölnlycke och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?