1515

Ygeman tar strid för höjd kapitalskatt – samt fastighetsskatt: ”Starkt stöd bland väljarna”

Socialdemokraterna i Stockholm rustar för att dra partiet vänsterut i den kommande valrörelsen. 

Inför höstens stora partikongress tar det mäktiga distriktet nu strid för bland annat införandet av en progressiv fastighetsskatt, höjd skatt på kapital och stopp för vinster i välfärden.

Foto:Jessica Gow/TT

På lördagen klubbade Socialdemokraternas Stockholmsdistrikt igenom vilka frågor man ska ta strid för på partiets kongress i november, då S i praktiken startar sin valkampanj.

Distriktet, som leds av S-toppen Anders Ygeman, ska bland annat ta strid för införandet av en progressiv fastighetsskatt, höjd skatt på kapital, slopat rutavdrag och stopp för vinster i välfärden.

”Vi önskar en progressivare ekonomisk politik med större betoning på investeringar”, säger Anders Ygeman.

Stopp för vinster i välfärden beslutade partiet driva redan under partikongressen 2017, inför valet 2018.

Men något stopp har det inte blivit och nu vill S i Stockholm att partiet återigen ska ta strid i frågan och dessutom öka skattekvoten genom bland annat fastighetsskatten.

”Vi vill göra det lite rättvisare så att den som bor i ett väldigt stort och dyrt hus i ett attraktivt område betalar lite mer och den som bor i ett litet hus i ett mindre attraktivt område betalar lite mindre”, säger Anders Ygeman.

Fastighetsskatten är en känslig fråga och S-toppen understryker att en ny fastighetsskatt inte ska fungera exakt som den som avskaffades 2007.

”Jag tror att det finns ett ganska starkt stöd för det här bland väljarna i stort. Runt om i landet där folk bor i ganska modesta bostäder får man betala lika mycket som de som bor i stora och fina hus. Man måste se till att det blir en rimligt avvägd skatt som motsvarar folks värderingar”, säger han.

Stockholmsdistriktet ser ut att marschera mot kongressen som största distrikt efter stor medlemstillströmning. Det innebär att man kan putta ner Skåne från tronen.

Stockholm och Skåne är dock ense om många frågor inom den ekonomiska politiken, vilket borgar för att de kan gå samman på kongressen för att få partiet att driva en ekonomisk politik, bortom de ramar Magdalena Andersson är inrutad i.

S i huvudstaden är starkt påverkat av föreningen Reformisterna, som skapades som en reaktion mot vad som upplevdes som en högersväng i samband med att partiet ingick i Januariavtalet.

Föreningens raison d'être är att föra partiet tillbaka vänsterut och en av dess ledare, fackliga tankesmedjan Katalys chef Daniel Suhonen, har agiterat friskt mot Magdalena Anderssons finanspolitik, som av kritiker i partiet upplevs som stram.

”Vi har råd”, har varit Reformisternas slagord.

Ordförande för Reformisterna, ekonomen Markus Kallifatides, har nu lyckats förmå Anders Ygeman att lägga fram förslag om en mer expansiv finanspolitik.

Bland annat innehållandes en tudelad statsbudget med en driftsbudget och en investeringsbudget för stora investeringar, där den senare delen kan finansieras av lån.

”Socialdemokratin behöver gå till väljarna 2022 med en stark reformagenda för jobb, välfärd, klimat och minskade klyftor för att ingjuta en känsla av möjlighet för framtiden. För att det ska vara trovärdigt måste staten ha finansiella muskler”, säger Markus Kallifatides.

Men det politiska spelet spelas även utanför partiet.

En ekonomisk politik som går vänsterut gifter sig inte väl med den möjliga framtida regeringspartnern Centerpartiet.

Nyligen öppnade C-ledaren Annie Lööf för att sitta i en regering med S efter nästa val.

Mot bakgrund av de eftergifter Januariavtalet tvingat S till, kan det bli svårt för partiet att få igenom många av de förslag som S i Stockholm kommer att slåss för på kongressen i höst.

Ju skarpare vänstersväng S eventuellt tar, desto större riskerar besvikelsen bli om partiet återigen tvingas in mot mitten efter valet.

Anders Ygeman ser sitt distrikts vilja som en positionering inför valet.

”Man ska se det här som en vilja att tydliggöra partiets politik. Även om vi är tvungna att kompromissa med andra partier i riksdagen, får det inte råda någon tvekan om vilken politik vi skulle vilja bedriva om vi hade fått större genomslag i valet”, säger han.


Innehåll från HSBAnnons

HSB i framkant – så driver man en organisation som utvecklar framtidens boende

Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.
Pernilla Bonde, vd för HSB betonar att medlemsorganisationens vinster inte går till aktieägare utan tillbaka till verksamheten som kommer alla medlemmar till del.

Bostadsmarknaden står, minst sagt, inför stora utmaningar. Pernilla Bonde, vd för HSB Riksförbund, förklarar varför en hundraåring är bäst rustad för att leverera framtidens bostäder.

Läs mer om hur HSB fungerar 

Nya utmaningar brukar kräva nya aktörer, men i fallet svensk bostadsmarknad behöver så inte vara fallet.

– HSB startades för nästan hundra år sedan för att det var svårt, nästan omöjligt, för människor att hitta ett eget hem, säger Pernilla Bonde.

– Det gör att vi är samhällsbyggare in i själen. Vi har alltid utgått från de utmaningar som finns på bostadsmarknaden och inte gett oss förrän vi har hittat lösningar på dem.

Många utmaningar

I dag, liksom på 1920-talet, är bostadsbristen den dominerande frågan. Hur ska unga få tag på sin första bostad, och hur kan vi bygga ett bra boende så att prislappen passar en vanlig lön? Lägg på det klimatfrågan, digitalisering och social hållbarhet så är det ganska många utmaningar som behöver lösas. Något Pernilla Bonde menar att HSB är väl rustade för att ta sig an.

HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.
HSB bygger och utvecklar bostäder i många attraktiva lägen.

– Var tionde svensk bor hos oss och vi har väldigt god kännedom om våra medlemmars önskemål och behov. Dessutom ägs vi av våra medlemmar och även om vi självklart ska göra vinst kan vi jobba långsiktigt på ett helt annat sätt än vad privata byggbolag som styrs av kvartalsmål kan göra.

Ett exempel är HSB:s garantifond, en avsättning där HSB garanterar eventuella osålda lägenheter i en ny förening. Ett annat är bosparandet, där HSB i dag som enda aktör i landet gör det möjligt för ungdomar att spara ihop till kontantinsatsen till en lägenhet. Samtidigt driver HSB ett aktivt påverkansarbete för att få politikerna att göra det lättare för unga att köpa en egen bostad. Och HSB har själva tagit fram HSB Dela, en ny finansieringslösning för ungdomar där HSB och bostadsköparen delar på köpet.

– I dag pratas det mycket om hållbarhet, men vi pratar inte, vi gör, både när det gäller ekonomisk, social och miljömässig hållbarhet. Med HSB Dela har vi hittat ett helt nytt sätt för unga att kunna köpa en halv bostad, men bo i hela. Det kommer nya initiativ från hela vår organisation hela tiden, och det agerar vi på.

HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.
HSB LIVING LAB. Här finns möjlighet att hitta lösningar för framtidens hållbara boende i en verklig miljö.

Löser problem på nya sätt

Något som hittills bland annat har resulterat i att HSB har byggt Sveriges största solcellspark, att man driver HSB Living Lab som är Sveriges enda fullskaliga bostadshus och forskningslabb i ett, och att man bygger bostäder även på orter där priserna inte är lika höga som i attraktiva lägen i storstäder.

– Att lösa problem på nya sätt är djupt rotat i vår kultur och våra värderingar. Våra strategier utgår alltid från vad vi ser för utmaningar på bostadsmarknaden och hur vi kan lösa dem. Vi vet precis varför vi finns, och det är för att göra skillnad för våra ägare och påverka samhället till det bättre.

Läs mer om hur HSB fungerar 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?