Annons

Ygeman står på sig om sänkta elnätsavgifter – trots EU-hot

EU hotar stoppa de planerade prissänkningarna av elnätsavgifterna. Men regeringen viker inte en tum.

”Elnätsföretagen har orimliga vinstnivåer”, säger energiminister Anders Ygeman (S).

Foto:Jack Mikrut

I fjol lovade dåvarande energiminister Ibrahim Baylan (S), någon vecka före riksdagsvalet, prissänkningar på som mest 20 procent för de som drabbats hårdast av saftiga prisökningar på elnätsavgiften senaste åren, uppemot 50 procent på fem år. Metoden var ändrad lag och nya förordningar på elnätsområdet.

Men för ett par veckor sedan skickade EU-kommissionen ett brev till den svenska regeringen. Budskapet var tydligt. Det sätt regeringen instruerat sin myndighet, Energimarknadsinspektionen, att reglera den tillåtna avkastningen för elnätsföretagen och därmed pris gentemot konsument, är inte okej.

Men regeringen tänkte inte backa, absolut inte, är Anders Ygemans inställning. Ett formellt svar kommer att skickas till EU de närmaste veckorna.

”Vi delar Tysklands syn på detta”, säger Ygeman och pekar på att tyska regeringen driver ungefär samma fråga gentemot EU.

Elnätsföretagen har hotat med att dra ner sina investeringar eftersom de anser att den tillåtna avkastningen är för låg.

” Ett politiskt spel. De har monopol, de är skyldiga att underhålla sina nät, säger Ygeman.

Samtidigt finns ett reellt hot om att kapaciteten börjar slå i taket, framför allt i vissa storstäder. Det är de flesta överens om. Bland annat med den bakgrunden lade Nätkoncessionsutredningen fram sina förslag till snabbare beslutsprocesser när nya nät ska byggas.

Hur akut är då läget, som vissa företag och elnätsföretag pekar på?
”Regionalt i Malmö och Stockholm kan vi komma att få kapacitetsbrist närmaste åren, säger Ygeman i samband med att han tog emot utredningen. Förenklingar, fler undantag och mindre administration ska ge snabbare utbyggnad – två år kortare byggtid för stamnät och halverad tid för regionala nät, är förhoppningen”, enligt utredaren Elisabet Falemo.

” Man har vaknat sent i storstäderna, säger hon och pekar på att aktörerna, bolag, kommuner och andra har tittat för mycket på sin verksamhet”.

”Det skulle behövas bättre samarbete”, säger hon.

Grunden är att elnäten behöver byggas ut, inte på grund av elbrist, utan på grund av överföringsbrist.

LÄS MER: Svenska elnätspriser näst högst i Europa 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?