ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Energi

Ygeman slår tillbaka mot kritiken från eljättarna

  • Foto: Claudio Bresciani/TT

Energiminister Anders Ygeman är nöjd med att elnätsbolagen nu sänker priserna ”för första gången på decennier”. Samtidigt bekräftar han att regeringen förbereder ett förslag som enligt kritikerna åter kommer att öppna för höjda vinster för elnätsföretagen.

”Jag välkomnar att elnätsbolagen nu sänker priserna, vilket är i linje med våra avsikter med den nya regleringen. Det är vad jag förstår första gången på 26-28 år som de nu sänker. Det är ett genombrott och mycket välkommet för kunderna”, säger Anders Ygeman. 

Energiministern tillbakavisar samtidigt den hårda kritiken från flera elnätsbolag om att den tillåtna avkastningen är för låg. Och att den nya regleringen kommer att leda till att investeringarna i elnäten kommer att behöva minskas kraftigt stick i stäv med de stora behoven.

”Där har vi olika uppfattningar. Jag tycker också att det är olyckligt att de överklagar och önskar att vi kunde nå en större samsyn mellan politiken, elnätsföretagen och kunderna”, säger Anders Ygeman. 

Regeringen har inga planer att backa från den nya tuffare regleringen, försäkrar han.

”Domstolarna är självständiga och vi får se vad de kommer fram till. Men jag har goda förhoppningar om att vinna de juridiska processerna, liksom prövningen i EU”, säger Anders Ygeman. 

Men samtidigt som regleringen skärpts har regeringen genom överenskommelser i bland annat Stockholm och Skåne ska kunna hantera en del akuta kapacitetsproblem. 

”Vi arbetar också med ett förslag som kan öppna för ytterligare investeringar i elnäten, genom att låta elnätsföretagen använda en del av de outnyttjade intäktsramar från en tidigare regleringsperiod”, säger Anders Ygeman. 

Förslaget att använda tidigare outnyttjat intäktsutrymme från tillsynsperioden 2012-2015 har välkomnats av elnätsföretag men fått hård kritik från bland annat Energimarknadsinspektionen (Ei). Myndigheten som ansvarar för tillsynen av elnätsföretagen anser i sitt remissvar till regeringen att förslaget inte ska genomföras.

”Eftersom elnätsföretagen redan får täckning för sina kostnader i den nuvarande regleringen, så kommer det föreslagna regelverket endast att leda till utökade vinster i elnätsverksamheterna under en period av minst åtta år”, säger Tony Rosten, chef för Ei:s avdelning för nätreglering.

Men Anders Ygeman försvarar förslaget och säger att han ”gör en annan bedömning än Ei”. Och enligt energiministern är planen är att lägga fram förslaget till riksdagen efter sommaren. Det trots att det finns risk för elprissänkningarna för elnätskunderna blir mindre.

”Den stora skillnaden är att även om det blir en mindre minskning av priserna än det annars skulle ha blivit, så har vi också velat lösa problemen med kapacitetsbrister som finns på en del håll i elnäten.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer