Annons

Ygeman om elbristen: Kraftledningarna ska upp snabbare

Energiminister Anders Ygeman (S) vill inom kort ge landshövdingen i Skåne i uppdrag att samordna lokala åtgärder som ska lösa elbristen på kort sikt. Dessa åtgärder ska överbrygga den tid det tar att bygga klart nya kraftledningar med ökad överföringskapacitet mellan norra och södra Sverige.

Foto:Hasse Holmberg/TT, Jack Mikrut

Redan förra året kom det flera larmrapporter där bland andra Svenska kraftnät och Eon varnade för svår elbrist i Skåne.

”Vi är nära en brytpunkt där bristen på kapacitet kan bli ett problem. Det kan hota stora investeringar i Skåne”, sa Johan Mörnstam, vd för Eon Energidistribution i Malmö i en tidigare intervju med HD och Sydsvenskan.

Därefter har bland andra Pågens vd, Anders Carlsson Jerndal, tagit bladet från munnen. Med anledning av elbristen talade han i somras om att brödbolaget skjuter upp planerna på att bygga ut fabriken i Malmö som ökar dess produktionskapacitet från 75.000 till 120.000 ton bröd per år.

Den gångna helgen höjde dessutom Sydsvenska handelskammarens vide vd, Per Tryding, ett varnandes finger i ett debattinlägg i Dagens industri. Han lyfte problemet att företag nekas uppkoppling på elnätet vid investeringar. I det avseendet nämnde han att skånska bolag som Pågen, Polykemi, Lindab och Ecolean redan har gått miste om satsningar i miljardklassen för att de inte kan garanteras el.

”Därför är känslan av overklighet stark när svenska företag nu nekas uppkoppling på elnätet vid investeringar”, skrev Per Tryding.

I en intervju med Svenska dagbladet i somras framhöll energiminister Anders Ygeman (S) att det var en överdrift att elbristen skulle hota arbetstillfällen. I dag är han mer öppen för att vidta åtgärder som gör att näringslivet i Skåne kan ha en fortsatt expansion.

”Jag hoppas naturligtvis att dessa investeringar kommer på plats”, säger Anders Ygeman till HD och Sydsvenskan.

På måndagen var energiministern i Lund där han bland annat besökte Max IV och fick en exteriör titt på ESS. Han säger sig dock inte ha fått signaler om eventuellt nuvarande eller kommande elbrist hos forskningsanläggningarna.

”Nej, det var inget som någon nämnde för mig i alla fall. Men självklart är även de anläggningarna beroende av god eleffekt”, säger Anders Ygeman som berättar att han har remitterat förslag som innebär upp till en halvering av byggnadstiden för nya kraftledningar som ska öka överföringskapaciteten av el mellan norra och södra Sverige.

”Vi kommer även att ge ett speciellt uppdrag till landshövdingen i Skåne som ska samla Handelskammaren, elproducenter, politiker och näringsliv för att ta fram åtgärder som på kort sikt ska överbrygga den tid det tar för att få nya kraftledningar på plats.”

Han hoppas att uppdraget till landshövdingen ska leda till en rad förslag som ganska snart kan förbättra effekttillgången i Skåne.

”Dessutom för vi diskussioner med lokala elproducenter, som tidigare har sagt sig vilja lägga ner lokal elproduktion, men som nu har öppnat för att driva vidare produktionen med icke fossila drivmedel”, säger Anders Ygeman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?