1515

Ygeman: "Nu får jag gå vidare"

Efter tre år som inrikesminister, med en flyktingkris och terrordåd i Sverige, är Anders Ygemans (S) tid som inrikesminister nu över.
Det är en vemodig politiker som nu blickar framåt mot nya uppdrag. Jag kommer sakna alla möten med människor. Men det här är spelets regler och nu får jag gå vidare.

TT träffar Anders Ygeman kort efter att statsminister Stefan Löfvens (S) presskonferens. Där meddelades att Ygeman lämnar regeringen och sin post som inrikesminister, efter att han själv under onsdagskvällen lämnat in sin avskedsansökan.

Det var ett svårt, men också självklart beslut med den misstroendeförklaring som riktas mot mig från de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. I det här läget var detta det naturliga att göra och det var svårt för mig att fullfölja mitt uppdrag.Vill blicka framåt

Ygeman har kritiserats för att han inte meddelade infrastrukturminister Anna Johansson (S) och statsminister Stefan Löfven efter att han i januari 2016 fick information om händelserna inom Transportstyrelsen.

Jag är inte så mycket för att titta bakåt, men det är klart vi ska försöka lära oss av det som hänt. Jag känner mig samtidigt trygg i hur jag hanterade min del. Sådant som ligger utanför mitt område eller vad jag kan påverka... det är svårt att känna sorg eller grämelse för. Nu vill jag framför allt blicka framåt.Hyllats av många

I den politiska debatten har Ygeman setts som en av regeringens starkaste kort, framför allt efter hans agerande under flyktingkrisen.

Jag kommer att sakna alla möten med alla människor jag träffat runt om i landet, också allt det stöd jag har fått. Det har funnits en speciell puls i att vara inrikesminister och man får väldigt ofta befinna sig i händelsen centrum. Det kommer jag också att sakna.

Nu får han en mera anonym roll, han föreslås bli ny gruppledare för paritet. Ett uppdrag han ser fram emot.

Jag hoppas kunna fortsätta bidra till svensk politik och föra landet framåt. De borgerliga partier som hade hoppats att bli av med mig får vänja sig vid att de ändå får möta mig i debatter i framtiden, säger han.Stolt och trygg

När Ygeman blickar tillbaka på de tre åren som minister känner han sig stolt och trygg.

Det är tre år som ändå har gått fruktansvärt fort och andra får nu utvärdera min tid. Men jag kan ändå inte låta bli att känna lite stolthet över det jag lyckats uppnå. Jag hade önskat att jag kunde sitta kvar men det här är ändå spelets regler. Nu får jag gå vidare.

I morgon bitti tar jag tåget till fjällen där jag ska fjällvandra utan mobiltelefoner. Även om det just nu känns lite vemodigt så tror jag att det kommer kännas rätt skönt när jag sätter mig på det tåget i morgon.

Morgan Johansson riktar kritik mot Ygeman.

Efter beskedet om att Anders Ygeman (S) lämnar sin post som inrikesminister riktas nu kritik från regeringskollegan Morgan Johansson (S). Justitieministern tycker att Ygeman borde ha informerat statsministern om Säpos varningar angående Transportstyrelsen, säger han till Dagens Nyheter.

Johansson säger till tidningen att om han hade fått sådan information hade han pratat med Löfven .

- Ja, det hade jag nog gjort, säger justitieministern som nu får ta över Ygemans ansvar för inrikesfrågor i regeringen.

Men varför inte informationen nått fram hela vägen från Ygeman till infrastrukturminister Anna Johansson (S) vill inte Johansson svara på.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?