Annons

Ygeman nobbar Postnords önskemål – tillsätter utredning

Postnord vill ha tre dagar på sig att dela ut brev.

Men besked från regeringen dröjer. En utredning som ska se över hela postlagstiftningen tillsätts i vår.

Foto:TT

”När brevmängderna minskar så kraftigt som de gör är det viktigt att vi har en lagstiftning som förhåller sig till det. Därför kommer jag inom kort att tillsätta en bred postlagsutredning”, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S), som är den minister som ansvarar för postlagen.

Huvuddragen i utredningen, som tillsätts tidigt i vår, blir att se över hur postens samhällsuppdrag ska formuleras och finansieras i framtiden, och inom detta ryms frågan om tredagarsleverans.

”Samtidigt är jag mån om att vi har en bra postservice på landsbygden även fortsättningsvis”, säger Ygeman.

Svenskdanska Postnord, som ägs till 60 procent av svenska staten och 40 procent av den danska, kan komma att gå med miljardförluster inom några år om inte verksamheten förändras, säger företagets vd Annemarie Gardshol i en intervju med Dagens Nyheter.

”Vi vill också få tre dagar på oss att leverera brev.”

Hon efterfrågar just en sådan utredning som Anders Ygeman aviserar. Postnords ekonomiska problem är dock betydligt större än vad som tidigare framkommit, enligt en rapport om bolagets framtid som DN tagit del av. Bolaget har de tre senaste åren gått med förluster om totalt 2,99 miljarder kronor.

Den dåliga ekonomin är ett resultat av en brant nedgång i antalet skickade brev kombinerat med det rikstäckande samhällsuppdraget. Gardshol vill ha ett godkännande från regeringen om tredagarsleverans senast sommaren 2020, men beskedet lär dröja längre än så om utredningen tillsätts i vår och sedan fortlöper.

Anders Ygeman anser dock att de åtgärder som regeringen vidtagit tidigare – ändringar till tvådagarsleverans och nya portobestämmelser – tillsammans med de förslag som utredningen kan komma fram till, är tillräckliga. Något besked till sommaren kommer inte.

Theresia Dissel, ordförande i ST-facket, som representerar många Postnord-anställda, anser att scenariot som målats upp om att företaget är på väg mot konkurs inte ger en rättvis bild.

”De målar upp en alarmistisk bild, men verkligheten som jag ser den ser inte så illa ut.”

Postnord har genomgått stora förändringar tidigare och den omställning som nu pågår kommer man att klara av, enligt Dissel. Samtidigt är fackordföranden helt överens med vd:n om att det behövs en utredning som ser över regelverket.

”Någonstans finns det ett stopp eftersom Postnord har ett rikstäckande ansvar att nå alla till ett enhetligt pris, ett ansvar som inte våra konkurrenter har. Någon form av statligt stöd kommer nog så småningom att behövas”, säger hon.

I Danmark beslutade Folketinget i december 2019 att ge Postnord 100 miljoner danska kronor för att få brev i hela landet under första halvåret 2020. Något svenskt statligt stödpaket ser dock inte Anders Ygeman framför sig.

”Grunden är att posten ska bära sina egna kostnader som man gjort under en väldigt lång tid. Men om det finns delar av ett framtida samhällsuppdrag som inte kan finansieras via portot, då måste utredningen ta ställning till hur det ska finansieras”, säger han.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera