Annons

Ygeman nobbar ny överenskommelse: ”M och KD har svajat betänkligt”

Samtal om utvecklingen av svensk energipolitik ska i första hand ske med partierna inom energiöverenskommelsen. Det meddelar energiminister Anders Ygeman (S) som också ifrågasätter Moderaternas och Kristdemokraternas stöd för en ny överenskommelse.

”Om man inte är lojal med den överenskommelse som man tecknat så har jag väldigt svårt att se att man kan få andra partier att teckna en ny överenskommelse”, säger han till Dagens industri.

M-ledaren Ulf Kristersson, KD:s partiledare Ebba Busch Thor och energiminister Anders Ygeman.
M-ledaren Ulf Kristersson, KD:s partiledare Ebba Busch Thor och energiminister Anders Ygeman.Foto:TT

Energiminister Anders Ygeman går inte med på Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalernas krav på att samtliga partier i riksdagen ska bjudas in för samtal om en ny energiöverenskommelse.

”Det är tre partier som valt att stå utanför energiöverenskommelsen. Jag ser att det är naturligt att om man ska utveckla överenskommelsen så är det de här fem partierna som ska göra det arbetet”, säger han i en intervju med Di.

Samtidigt stänger han inte dörren för övriga partier. 

Antingen kan de gå med i överenskommelsen, eller så kan det bli aktuellt att prata med fler partier om arbetet inom den befintliga överenskommelsen inte skulle nå framgångar. 

Så länge partierna går med i den energiöverenskommelse som finns, är de alltså välkomna. Dörren står på glänt snarare än vidöppen.

”Visar det sig att vi på områden måste fördjupa oss, som det gjorde med den här överenskommelsen med en energikommission, då stänger inte jag dörren för att göra det med alla partier”, säger Anders Ygeman.

Det inkluderar även Sverigedemokraterna?
”Jag stänger inte dörren för Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna eller Liberalerna.”

Anders Ygeman tror inte på en ny överenskommelse, något som finns med i de borgerliga partiernas krav.

”M och KD har svajat betänkligt fram och tillbaka. Grunden måste vara den energiöverenskommelse som slutits, den tar sikte på 2040 och om man inte är lojal med den överenskommelse som man tecknat så har jag väldigt svårt att se att man kan få andra partier att teckna en ny överenskommelse”, säger han.

Angående kärnkraftens fortlevnad, själva navet i M, KD och L:s utspel på torsdagen, menar Anders Ygeman fortsatt att den är möjlig inom den energiöverenskommelse som finns. 

Han säger sig inte tro att nyutvecklad kärnkraft, den så kallade fjärde generationens kärnkraft, kommer till skott innan 2040, som energiöverenskommelsen från 2016 sträcker sig till. 

Kravet om en färdplan är han heller inte särskilt pigg på att blidka.

Kärnkraften som sådan kan däremot mycket väl bli en diskussionspunkt.

”Det är uppenbart att M och KD vill det. Därför är jag beredd att lyssna på de argument de framför”, säger Anders Ygeman.


Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?