1515

Ygeman kräver utredning efter anklagelser mot talmannen

Riksdagens talman Urban Ahlin (S) anklagas för kränkningar och trakasserier av flera personer. Nu kräver S-gruppledaren Anders Ygeman en oberoende utredning. Själv nekar Ahlin till allt – men kommer att begära en utredning av sitt ledarskap.

Anders Ygeman
Anders Ygeman

Dagens Nyheter har samlat in vittnesmål från ett 30-tal personer som målar en bild av en person som utövar härskarteknik, är aggressiv och psykiskt bryter ner människor, framförallt yngre kvinnor.

En kvinna framför också anklagelser om sexuella trakasserier som skedde 2008, en händelse som avslöjades 2010. Händelsen utreddes av partiet och Ahlin fick en reprimand. Urban Ahlin förnekar dock bestämt för DN att den reprimanden handlade om sexuella trakasserier.

Socialdemokraternas gruppledare Anders Ygeman kräver nu att en oberoende utredning inleds.

"Det är viktigt att vi går till botten med de här anklagelserna", säger han till TT.

Urban Ahlin är i egenskap av talman i riksdagen ansvarig för anmälningar av den här karaktären om parterna tillhör olika partier. Den utredning som tillsätts kan därför inte bedrivas i riksdagen, enligt Ygeman.

Han har redan kontaktat flera av de andra partiernas gruppledare för att hitta en konstitutionell väg fram som kan ha betydelse även framöver.

"Det måste göras på ett sätt som kan bli hållbart även för framtiden", säger Anders Ygeman.

Gruppledaren hävdar att han inte har känt till några av anklagelserna mot Urban Ahlin förutom den som uppdagades 2010.

Alla anklagelserna mot talmannen kommer anonymt. 2008 var Nalin Pekgul ordförande för S-kvinnor och hon slår tillbaka mot de som anklagar Ahlin.

"Människor har anklagat honom anonymt. De som säger de här sakerna måste framträda. Om man inte gör det är det ett politiskt mord", säger hon till Expressen.

Bevisen mot Ahlin för trakasserierna 2008 ska bestå i sms med sexuella anspelningar som han skickat till kvinnan. Men han menar att sms:en var jobbrelaterade och nekar till alla anklagelser.

Det är dessutom oklart om sms-meddelandena ens finns.

"Jag dementerar kraftfullt, det finns inga sex-sms", säger Urban Ahlin till TT.

Han anklagas även för dåligt ledarskap i riksdagen.

"Det är en bild som jag inte känner igen mig i. Jag tycker jag får uppskattande tillrop."

Han välkomnar att en oberoende utredning om anklagelserna tillsätts och säger "jag har ingenting att dölja". Han vill dessutom att hans ledarskap utreds.

"I morgon kommer jag att be riksdagsdirektören att tillsätta en oberoende utredare för att se över hur ledarskapet fungerar i riksdagen", säger han.

Barn-, äldre-, och jämställdhetsminister Åsa Regnér säger till DN att hon ser allvarligt på anklagelserna och delar uppfattningen att anklagelserna kan behöva utredas.

"Det finns ingen gräddfil för att man är socialdemokrat eller talman i det jämställda Sverige som jag vill se", säger hon.


Innehåll från HSBAnnons

Bygga mer för fler på många orter

I princip alla svenska kommuner har bostadsbrist, men det är långtifrån alla byggbolag som bygger på mindre orter. HSB är ett undantag från den regeln.

– Vi har medlemmar över hela landet och därför ska vi också bygga och skapa tillväxt i hela landet. Och vi gör det på ett affärsmässigt sätt, säger Mattias Lundström, vd på HSB Norr.

Se var HSB bygger i hela landet 

Tre fjärdedelar av Sveriges kommuner rapporterade bostadsbrist i Boverkets undersökning 2020. Trots det väljer de flesta byggbolag att enbart bygga i de större kommunerna eftersom det är där de största ekonomiska marginalerna finns. Men inte HSB.

– Vi är en kooperation och finns bara till för att göra nytta för våra medlemmar. Och eftersom de bor i hela Sverige vill vi också försöka bygga i hela Sverige, säger Mattias Lundström.

Därmed inte sagt att det inte görs en ekonomisk kalkyl.

– Det måste självklart finnas en underliggande marknad, men ibland behövs det nyproduktion för att få igång efterfrågan. I till exempel Gällivare och Haparanda fanns ingen efterfrågan på bostadsrätter för tio år sedan, men då började vi med att istället bygga hyresrätter för att få igång produktion och skapa efterfrågan även på bostadsrätter, säger Mattias Lundström.

Möjlighet att skapa rörlighet

Logiken HSB följer är att om det finns nyproduktion av bostäder finns det möjlighet att skapa rörlighet på kommunens bostadsmarknad. Par med utflugna barn kan flytta till bostadsrätt och sälja villan till nya barnfamiljer, och på så sätt kan unga människor både stanna på orten och flytta dit.

– Byggs det för lite stannar den här successionen, och därmed kommunens möjlighet till tillväxt, av. Och då stannar också nyproduktionen, och så blir det en ond cirkel, säger Mattias Lundström.

Just nu tittar HSB Norr bland annat på möjligheten att börja bygga bostäder i Piteå och Boden.

– Där har det inte byggts bostadsrätter sedan 90-talskrisen, men nu bedömer vi att där finns möjligheter igen och vill testa. Om vi som kooperation kan gå före och visa att det går kan fler våga testa sen, säger Mattias Lundström.

För HSB väger medlemsnyttan tungt när man väljer var nya bostäder ska byggas, men självklart finns det krav på att projekten ska gå ihop ekonomiskt.

– Även om direktavkastningen kanske är lite lägre på vissa orter innebär nya bostäder att vi får intäkter på vår förvaltning. Dessutom kan vi bibehålla fler kontor i hela landet och på så sätt fortsätta vara nära våra medlemmar, säger Mattias Lundström.

Förbättringar utifrån lärdomar

Att få ihop kalkylen kräver dock ett gott samarbete med kommunen.

– Att bygga kostar lika mycket oavsett var du är i landet, så förutsättningen för att få ihop ekonomin är att komma in tidigt, redan i detaljplanearbetet” säger Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner.

En färdig detaljplan går det inte att göra avvikelser från, men en detaljplan under diskussion kan påverkas och då kan HSB få möjlighet att återanvända erfarenhet, projektering och ritningar från tidigare byggnationer. Något som gör det möjligt att få ner kostnaderna för hela projektet.

– Till exempel har vi byggt radhus i Mjölby som vi nu tar vidare till Motala, och då kan vi också göra förbättringar utifrån lärdomar vi har dragit på vägen” förklarar Henrik Zäther.

– Kan inte projekt genomföras inom rimliga ekonomiska ramar så förlorar kommunen skatteintäkter och samhällsutvecklingen avstannar.

I slutändan bygger ändå all HSB:s nybyggnation på medlemsnytta.

– Dels skapar vi bostäder, men vi skapar också framtidstro på orten när vi som stor aktör visar intresse för att bygga där, konstaterar Mattias Lundström.

– Och den känslan av stolthet jag känner över att vi bidrar till det här, det är så otroligt roligt även på ett personligt plan.

Se var HSB bygger i hela landet 

 

Mer från HSB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med HSB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?