Annons

Ygeman: Eliasson blir kvar

Rikspolischef Dan Eliasson sitter kvar, trots krisen inom polisen, uppgav inrikesminister Anders Ygeman (S) vid en pressträff på fredagen.

Anders Ygeman, inrikesminister.
Anders Ygeman, inrikesminister.Bild:TT

"Han har redovisat en plan för att vända utvecklingen, och jag tror att det i det här läget vore ett misstag att byta ut rikspolischefen", svarar Anders Ygeman på frågan varför Dan Eliasson fortfarande är rätt person att vända utvecklingen.

"Men det kräver också konkreta resultat" säger Ygeman.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) fick i dag se siffror på poliskrisen.

Han har lovat "kraftfulla åtgärder" om de inte är bra nog.

Efter ett möte med polischefen Dan Eliasson inleder inrikesministern en pressträff med en bakgrund till dagens situation.

"Polisen har haft sju år av fallande utredningsresultat, vilket var bakgrunden till att en enig riksdag tog initiativ till polisens omorganisation. Den är nu i praktiken genomförd och har genomförts i en turbulent tid med det största asylmottagandet sedan andra världskriget, stängda gränser och betydande problem med skjutningar", säger han.

Han framhåller också att regeringen har ökat polisens budget, ökat intaget på polishögskolan och ökat antalet civilanställda. Det finns nu fler poliser än tidigare samtidigt som flera straff har skärpts.

Ygeman träffade rikspolischef Dan Eliasson i Rosenbad på fredagsmorgonen för att få "en samlad resultatredovisning" av polisens arbete. Han meddelade innan att han ville bli övertygad om att polisens dåliga resultat de senaste åren är på väg att vända.

Ygeman konstaterar nu att polisens resultat är för dåligt men att det finns ljuspunkter.

Redan före jul lovade inrikesministern att ta till "kraftfulla åtgärder" om inte polisens resultat vände till årsskiftet. Så sent som i förra veckan presenterade Polismyndigheten statistik över antalet slutförda brottsutredningar som överlämnats till åklagare. Den siffran har sjunkit med tio procent mellan 2015 och 2016. Ygeman var inte nöjd, men ville vänta med att presentera nya åtgärder tills han sett fler siffror. Löftet om "kraftfulla åtgärder" kvarstår.

"Då ligger det i sakens natur att om inte den samlade resultatredovisningen är tillräckligt bra så kommer vi också att vara tvungna att vidta åtgärder," sade Ygeman inför mötet.

Han uteslöt inte att det kan komma nya besked redan efter dagens möte med rikspolischefen.

Inrikesministern ville på mötet med Eliasson bland annat se siffror över antalet brottsutredningar nedbrutna på polisområdesnivå eller lokalpolisområdesnivå. Han sade sig också vara "spänd" på att se siffror över hur mycket polisen ökat sin polisiära närvaro i socialt utsatta områden.

"Det är en viktig uppgift, för en av tankarna med polisreformen var att flytta ut poliser närmare medborgarna och då måste det också gå att mäta hur det gått", sade inrikesministern.

Av de 15 särskilt utsatta områden som polisen pekade ut i en rapport hösten 2015, har man prioriterat ökad polisiär närvaro i 14.

Rikspolischef Dan Eliasson har redan sagt att han räknar med att resultaten vänder uppåt i år och betecknar 2017 och 2018 som "de stora leveransåren". Eliasson har pekat på att fler utredare har anställts, både civila och poliser, att ny teknik och IT-system införs och att ett 20-tal andra åtgärder är på gång.

Polisen har angett tre huvudskäl till det försämrade resultatet. Det är gängkriminaliteten med många mord som tar stora resurser i anspråk, liksom den stora flyktingströmmen hösten 2015. Polisens omorganisation är det tredje skälet.

Dessutom hävdar Polismyndigheten att siffrorna över antalet slutförda brottsutredningar 2016 inte är så dåliga som de verkar. En tredjedel av försämringen med tio procent handlar om bedrägeriutredningar. Flera polisregioner hade under år 2015 några bedrägerihärvor som genererade ett mycket stort antal redovisade ärenden. Exkluderas bedrägerierna stannar minskningen av antalet redovisade ärenden för helåret på minus 6 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Rederi AB DonsötankAnnons

Gröna tankfartyg ger enorm miljöbesparing

Med en historia som sträcker sig till början av 1900-talet är Donsötank ett rederi att räkna med. Familjeföretaget ligger i framkant i sin bransch inom hållbarhetsfrågor och satsar stort på två tillskott i flottan som på flera sätt revolutionerar tanksjöfart som den ser ut i dag. 

Hållbarhet är kanske inte den första associationen som väcks när det handlar om tankfartyg, men detta vill Rederi AB Donsötank ändra på. Under 2021 kommer företagets två nya hållbara tankfartyg levereras. Dessa har utrustats med den absolut senaste tekniken och spås halvera koldioxidutsläppen jämfört med tidigare fartyg i flottan.

– Vi jobbar otroligt mycket med att minska vår påverkan på miljön och vill ligga i framkant i dessa frågor. Det här projektet är en avgörande del i vår omställning, säger Ingvar Lorensson, vd för Rederi Donsötank, där ägarna tagit ett aktivt beslut att alla nyinvesteringar ska minska negativ påverkan på miljön och i största möjliga mån säkra hållbara transporter.

Grundtanken med fartygens design är minskad energiförbrukning. Motorn har utsetts till världens mest effektiva fyrtaktsmotor och går på gas. Detta minskar utsläppen av svavel- och kvävepartiklar markant, vilket även är bra ur arbetsmiljösynpunkt och ytterst viktigt enligt Donsötank. Motorn är även kompatibel för biogasdrift. 

Fartygen är elektrifierade och kommer att förses med en batterinstallation som fungerar precis som i en hybridbil. Vid motsjö behöver motorn accelerera för att kunna möta ”uppförsbackarna”, vilket normalt leder till ökad bränsleförbrukning. Med en hybridlösning jämnar batteriet ut dessa toppar. En annan utrustning som installeras ombord kommer att omvandla all spillvärme som bildas ombord till el. 

Tankfartygen kommer också vara utrustade med en anslutningsmöjlighet till landström, vilket innebär att utpumpningen av lasten med fartygets elektriska pumpar kan ske helt och hållet med ström från land. 

– Om vi jämför med våra befintliga fartyg som gör samma rutt räknar vi med en total koldioxidreduktion med 55 procent, vilket är jättemycket. Det är det bästa vi kan åstadkomma med dagens tillgängliga teknik. Vi tror att framtiden kommer innebära ännu större möjligheter, och då är vi villiga att satsa ytterligare, säger Ingvar Lorensson.

När de gröna tankfartygen lanseras tas rejält stora kliv i rederiets hundraåriga historia. Förhoppningen är att göra skillnad på riktigt, och förändra tanksjöfarten som den ser ut i dag.

Fakta om Rederi AB Donsötank

Familjeföretaget Rederi AB Donsötank äger och driver fem tankfartyg, och har cirka 120 medarbetare till sjöss och 11 på kontoret i Göteborgs skärgård. Företaget satsar stort på grön och social hållbarhet. Under 2021 levereras två nya tankfartyg som ligger i absoluta framkant. Vill du veta mer om Donsötank och deras hållbarhetssatsningar? Gå in på www.donsotank.se

Mer från Rederi AB Donsötank

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rederi AB Donsötank och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?