Annons

Yellen vill inte vänta för länge

NEW YORK. Den amerikanska centralbankschefen Janet Yellen håller fast vid sina utfästelser. Det blir fler räntehöjningar under året om ekonomin fortsätter att utvecklas som Federale Reserve förväntar sig.

Fed-chefen Janet Yellen.
Fed-chefen Janet Yellen.Bild:Alex Brandon/TT

”Under våra kommande möten ska vi utvärdera om sysselsättningen och inflationen fortsätter att utvecklas enligt de förväntningarna. I så fall skulle en fortsatt anpassning av styrräntan vara lämplig”, sa Janet Yellen, när hon talade inför senatens bankkommitté på tisdagen.

Många analytiker har befarat att de stimulanspaket som president Donald Trump planerar kan tvinga Fed att höja styrräntan snabbare än planerat. Janet Yellen varnade också på tisdagen för att vänta för längre med att höja räntan.

”Det skulle kunna leda till att FOMC blir tvungen att höja räntan i rask takt, vilket skulle riskera att störa de finansiella marknaderna och trycka ekonomin in i en recession”, sa Janet Yellen.

Hon gav dock inga nya signaler om när nästa räntehöjning kan förväntas. För närvarande har andelen investerare som räknar med en höjning på nästa Fedmöte dem 14-15 mars ökat till 30 procent.

Federal Reserve har endast höjt räntan två gånger sedan återhämtningen från finanskrisen började under 2009.

Senast höjde centralbanken räntan i december i fjol. För det här året har Janet Yellen förutspått tre höjningar, eftersom ekonomin börjar närma sig målet på full sysselsättning och en inflation på 2 procent.

Många analytiker tvivlar på att det blir så många räntehöjningar i år. I början av 2016 talade Janet Yellen om fyra räntehöjningar under året, men det hela slutade men endast en höjning i december.

Janet Yellen nämnde inte i vanlig ordning Donald Trump vid namn men konstaterade i sitt tal att förändringar i den ekonomiska politiken kan påverka utsikterna för ekonomin.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?