1515

Yellen utlovar fler höjningar trots svag inflation

NEW YORK.
Fedchefen Janet Yellen gör allt hon kan för att få tillbaka USA till ett mera normalt ränteläge så länge ekonomin är stark och börserna ligger på rekordnivåer. Problemet är bara att inflationen vägrar ta fart, samtidigt som konsumenterna är försiktiga med att shoppa loss och företagen tvekar om stora investeringar.

Bild:TT

På onsdagskvällen svensk tid presenterade Janet Yellen sin förväntade räntehöjning med 25 räntepunkter till intervallet 1-1,25 procent.

”Vår höjning reflekterar hur vi ser på ekonomin och hur stark den är med tanke på att vi snart nått full sysselsättning. Arbetslösheten ligger nu på 4,3 procent och vi räknar med 4,2 procent fram till 2019 men att siffran långsiktigt kommer att ligga på 4,6 procent”, sade Janet Yellen som inte vill precisera vad en neutral ränta betyder.

”Eftersom en neutral ränta är lägre nu än tidigare kommer vi att uppnå detta tidigare än vad vi vant oss med. Vi räknar med att räntan ska ligga på 2,9 i slutet av 2019. Men en neutral ränta behöver inte vara på en exakt nivå utan är beroende av omvärlden”, tillade Janet Yellen.

Det var den fjärde höjningen sedan finanskrisen och den tredje sedan slutet på fjolåret. Enligt en undersökning gjord av CNBC räknar fortfarande drygt varannan analytiker med att det kommer ytterligare en höjning i år – troligen i september – vilket Federal Reserve har flaggat för en tid.

Men tvivlen växer ytterligare efter onsdagens inflationssiffror för maj som visar att kräftgången från det första svaga amerikanska kvartalet fortsätter. Marknaden hade räknat med en kärninflationen skulle ha stigit till 1,9 procent i årstakt i maj, men det blev bara 1,7 procent. Det fick den tioåriga obligationsräntan att falla till 2,11 procent, den lägsta nivån sedan november i fjol. Enligt terminshandeln föll marknadens förväntningar på ytterligare räntehöjningar till endast 36 procents sannolikhet från en sannolikhet på 50 procent på tisdagen.

”Marknaden var redan innan dagens inflationssiffra oroad över vad som pågår. Det hjälper inte Fed att börja låta mera hökaktig. Marknaden kommer att se förbi detta”, säger John Briggs, strategichef för NatWest Markets.

Janet Yellen gjorde allt hon kunde för att på sitt inlindade centralbankspråk visa sitt förtroende för en fortsatt växande amerikansk ekonomi under onsdagens presskonferens.

”Vi räknar med ytterligare höjningar i år och nästa som vi har talat om tidigare. Det visar vårt förtroende för ekonomin framöver”, sade Janet Yellen.

Janet Yellen gav också betydligt mera information kring bankens stora balansräkning 4.500 miljarder dollar. Innan årets slut ska balansräkningen stegvis börja minskas genom att Fed låter innehaven förfalla i stället för att banken aktivt skulle börja sälja räntepapper, vilket skulle utgöra en större risk för turbulens på marknaden.

”Vi räknar med att balansräkningen kommer att vara klart mindre än för tillfället men att den kommer att ligga på betydligt högre nivåer än innan finanskrisen”, konstaterade Janet Yellen, som ägnade en stor del av presskonferensen till att tala om den stora balansräkningen som oroat Fed under de senaste åren.

Janet Yellen fick frågan om hon kan tänka sig att stanna kvar som chef för Federal Reserve, men svarade som vanligt undvikande.

”Som jag sagt tidigare tänker jag tjäna mitt land så länge mitt ordförandeskap gäller fram till i februari. Jag har inte talat med presidenten om framtiden och det är allt jag vill säga om detta.”


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?