ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Krisplanen: Massiva reor första steget

  • Foto: Larsen, Håkon Mosvold

En massiv utförsäljning är XXL:s första steg för att parera risken att bryta mot lånevillkoren. Vidare undersöks nya finansieringslösningar, men vilka vill bolaget inte kommentera. 

”Under första kvartalet ska vi se till att vi har finansiering på plats”, säger styrelseordföranden Hugo Maurstad.

Den tillförordnade vd:n Tolle Grøterud sa under fredagens telekonferens att bolagets första prioritet är att hantera det egna lagret och stärka balansräkningen.

”Sedan finns andra finansieringsmöjligheter som vi utvärderar, men det är svårt att ge några detaljer.”

Som redan kommunicerats var december en dålig månad för XXL. Dagens rapport avslöjar fortsatt dålig försäljning i januari, då de totala rörelseintäkterna minskade med hela 22 procent till ungefär 600 miljoner norska kronor. 

XXL har därför beslutat att inleda en massiv rea. 

”Vi har 50.000 skidor och 27.000 vinterskor i lager. Som en del i resan i att göra XXL redo för ett nytt kapitel i sporthandeln kommer vi omedelbart att starta en massiv utförsäljningskampanj. Den ni alla har väntat på”, säger Tolle Grøterud.

Finansdirektören Stein Alexander Eriksen förtydligar motiven kring utförsäljningen: 

”De positiva komplikationerna är att den bör leda till försäljningstillväxt och högre likviditet”, säger han. 

”På kort sikt kan det såklart få negativ effekt på bruttomarginalen”. 

Telefonkonferensen inleddes med kommentarer från styrelseordföranden Hugo Maurstad som också är partner på huvudägaren Altor. 

”Som ni ser från presentationen så minskar vår omsättning. Gör man då inget med kostnaderna så minskar den operativa effektiviteten. Det kommer vi inte att acceptera. Vi kommer att se till att vi anpassar kostnadsbasen till omsättningen framöver”, sa han. 

Han kommenterade också risken att XXL bryter mot sina lånevillkor och sa att det är möjligt att att den nuvarande finansiella strukturen inte är den rätta för XXL i framtiden. 

”Det är den främsta prioriteten för styrelsen just nu, att det inte ska finnas någon osäkerhet kring finansieringen framåt. Under första kvartalet ska vi se till att vi har finansiering på plats som ger oss den kapitalbas vi behöver för att göra det som är rätt och för att genomföra de initiativ som krävs för att leverera enligt plan.”

Hela 2019 har för sporthandeln i Norden varit utmanande enligt Tolle Grøterud. Negativ tillväxt och ökande lager har blivit konsekvensen. 

XXL har nu skiftat strategi och kommer att minska både antalet produkter och leverantörer.

”Detta i kombination med dåliga vinterförhållanden har lett till den extraordinära nedskrivningen av lagret på 385 miljoner norska kronor. ” 

Fokus på bibehållen marginal har enligt honom straffat sig genom minskad försäljning och XXL har under året tappat marknadsandelar i både Norge och Sverige. Hela året har präglats av prisnedsättningar i branschen. I Finland har det gått bättre. 

”När vi går in i de första månaderna på 2020, så förväntar vi oss en omstrukturering av marknaden med butiksstängningar. Kedjor rekonstrueras och vi ser fortsatta prisnedsättningar.”

”Den underliggande trenden med fokus på hälsa och fysisk aktivitet är dock fortfarande väldigt stark.”

Nu saktas butiksöppningarna in, hyreskontrakt ska omförhandlas och butiker krympas. 

Några kommentarer kring vilka möjligheter som skapas i och med konkursen i Gresvig Retail Group, ägaren till norska Intersport, ville Tolle Grøterud inte ge. 

”Det är alldeles för tidigt att säga.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer