1515

Xi:s skarpa varning – dödshotar aktivister

Efter månader av protester i Hongkong och kritik mot Kinas behandling av muslimska minoriteter går nu president Xi Jinping ut med en skarp varning.

”Den som på något sätt försöker splittra Kina kommer få sina ben krossade”.

Foto:Ng Han Guan

Det starka uttalandet görs i samband med ett möte med Nepals premiärminister KP Sharma Oil på söndagen, enligt kinesiska tv-stationen CGTV, rapporterar Reuters.

Xi Jinping och Nepals ledare väntas skriva på ett avtal gällande expansionen av järnvägen mellan Himalaya och Tibet. 

KP Sharma Oil försäkrade i mötet med den kinesiska presidenten att Nepal kommer att motsätta sig alla anti-Kina-aktiviteter. 

President Xi Jinping har blivit hårt prövad på senare tid, dels av handelskriget och Trumps tullar men också av de våldsamma Kina-protester som nu pågått i Hongkong i fyra månader. 

Poliser har använt sig av gummikulor, tårgas och vattenkanoner mot demonstranterna och lett landet in i den värsta politiska krisen på decennier. 

Donald Trump har hotat med att det kommer bli problematiskt att förhandla med Kina om ”något dåligt händer” i sättet Kinas sätt att hantera protesterna. 

Ytterligare press kommer från den svartlistning som Washington gjort av 28 kinesiska bolag för sitt sätt att behandla muslimska minoriteter. Kina fördöms av allt fler länder för sina så kallade omskolningsläger i den nordvästliga provinsen Xinjiang. Aktivister menar att att det är ett förvaringsläger för mer än en miljon muslimska minoriteter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?