Annons

Xi Jinping: Vi ska bygga ogenomträngligt fort i Tibet

Kina måste bygga ett ”ogenomträngligt fort” för att upprätthålla stabiliteten i Tibet, utbilda dess folk och skydda den nationella identiteten i regionen mot splittring. Det säger president Xi Jinping till höga kinesiska ledare enligt statliga medier.

Xi Jinping.
Xi Jinping.Foto:Li Xueren, Li Xueren, Li Xueren

Kina invaderade Tibet 1950. Sedan dess har uppror slagits ned och en hårdför kampanj pågått för att få befolkningen att politiskt, socialt och kulturellt godta Pekings överhöghet – allt medan omvärlden kritiserat brott mot mänskliga rättigheter.

Vid ett möte med höga ledare inom kommunistpartiet sade Xi att mer måste göras för att öka den nationella enigheten i regionen. Politiskt och ideologisk ledning i skolorna måste skärpas för att ”plantera fröna för att älska Kina i djupet av hjärtat hos varje ungdom”, sade presidenten enligt nyhetsbyrån Nya Kina.

Han svor också att skapa ett ”enat, välmående, civiliserat, harmoniskt och vackert nytt, modernt, socialistiskt Tibet”.

Läget i Tibet har aktualiserats av Kinas allt frostigare relationer med USA. I juli sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo att USA ska begränsa utfärdandet av visum till kineser som är inblandade i att förhindra diplomatisk tillgång till Tibet och i ”människorättsöverträdelser” där.

Då reagerade Peking starkt och har bland annat infört liknande visumrestriktioner för vissa amerikaner.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?