Xi Jinping-hot om militär konflikt

HONGKONG: Kinas president Xi Jinping hotar Taiwan med militär konflikt om öriket inte accepterar återförening med moderlandet. Uttalandet hotar nu att eskalera konflikten mellan Peking och Washington, enligt bedömare.

Foto:Ng Han Guan

Under sitt första tal på det nya året avfyrade Kinas president Xi Jinping sitt hårdaste hot på länge mot det lilla öriket Taiwan – förena er med Kina eller förbered er på militär attack.

 ”Det var ett ovanligt aggressivt tal”, säger professor Jean-Pierre Cabestan vid Hong Kong Baptist University. ”Även om vissa delar var upprepningar av tidigare krav, som att erkänna principen om att det bara finns 'ett Kina', gjorde Xi klart att frågan om återförening ska lösas av nuvarande generation, inte nästa. Han ökade onekligen pressen.”

Taiwan, officiellt kallat Republiken Kina, har styrts separat från Folkrepubliken Kina sedan inbördeskriget 1949. Medan Kina förblev en diktatur har Taiwan utvecklats till en blomstrande demokrati. Kina gör fortfarande anspråk på Taiwan som sin 23:e provins och har över 1000 missiler riktade mot ön. Taiwan har dock aldrig styrts av Pekings kommunistparti, och en majoritet av befolkningen ser sig själva som ”taiwaneser” snarare än ”kineser”.

Xi Jinping sa att Kina förbehåller sig rätten till militär konfrontation om Taiwan inte går med på förening under principen ”ett land, två system”, liknande det som råder i den specialadministrativa regionen Hongkong. Taiwans president Tsai Ing-wen svarade att Taiwan aldrig kommer att acceptera ett sådant politiskt arrangemang. I stället uppmanade hon Peking att öppna upp för demokratiska val.

Xi Jinpings tal ses samtligt vara en signal till Washington att hålla sig utanför. Även om USA i dag inte accepterar Taiwan som suverän stat har de ett försvarsavtal med öriket om att förse det med vapen. I och med Donald Trumps handelskrig med Kina har relationen med Taiwan stärkts, framhåller Jean-Pierre Cabestan.

”Trumps administration står på Taiwans sida. Relationen mellan Pentagon och Taiwans försvar har stärkt under Donald Trump.  Jag tror att Trump vill använda sig av Taiwan som hävstång i konflikten med Peking”, säger han.

Vapenskramlet i regionen har ökat dramatiskt de senaste åren. Amerikanska stridsfartyg har regelbundet seglat förbi sundet mellan Kina och Taiwan samt över Sydkinesiska sjön för att försvara navigeringsfrihet på internationellt vatten. Peking anser att vattnen är kinesiska och har byggt upp massiva försvarsanläggningar på konstgjorda öar i området. 

Analyshuset Eurasia spår ökad politisk turbulens mellan världens två största ekonomier i regionen under året.  

“Xis tal kommer inte att påverka handelsförhandlingarna mellan USA och Kina, men påvisar den intensifierande geopolitiska rivaliteten mellan de båda länderna”, framhåller organisations analytiker Kelsey Broderick i en kommentar. 

Börserna runt om i Asien backade försiktigt under torsdagen, pressade av det förvärrade geopolitiska situationen samt dystra siffror från Kina som pekade på avtagande aktivitet inom tillverkningsindustrin. Taiwanbörsen var en av regionens största förlorare och föll 0,65 procent. 

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

”Scrive är en viktig pusselbit i att skapa en trygg uthyrning för våra kunder”

Bedrägerier kopplat till bostadsuthyrning inleds ofta på Internet.

Scrives e-signeringstjänst kan minska risken för att man ska bli lurad.

– Vi jobbar löpande för att minimera oseriösa aktörer på våra marknadsplatser, säger Stephanie Olsen, Customer experience manager på Qasa.

Få alla viktiga avtal signerade snabbt och pålitligt 

Marknadsplatser som hanterar uthyrning av bostäder har en ökad risk för närvaro av bedragare – det var en av anledningarna till Qasa grundades 2014. Företaget ville skapa en trygg marknadsplats för båda parter, och samtidigt jämna ut maktbalansen mellan hyresvärd och hyresgäst.

Qasa har tagit fram en helhetslösning där företaget hanterar deposition och hyresbetalningar, och där det elektroniskt signerade hyresavtalet via Scrive ökar säkerheten.

– I vår tjänst Hyrespaketet (även känt som Trygg uthyrning) ingår bland annat digital signering av hyresavtalet, vilket gör att våra kunder slipper oroa sig för att bli lurade då alla transaktioner går via Qasa, säger Stephanie Olsen.

Qasa har sedan starten 2014 använt sig av Scrives tjänster.

– På den tiden var det inte lika vanligt med elektronisk signering som det är idag. Vi var ute efter att skapa en modern och effektiv process rakt igenom och valde därför att skapa ett digitalt avtal med enkel signering.

Med Scrive garanteras säkerheten

När Qasa vände sig till Scrive stod det snabbt klart att Scrives eID-hub (företagets produkt för att tillhandahålla id-verifiering och autentisering via exempelvis BankID i Sverige eller NemID i Danmark) var den rätta produkten. 

Genom eID-hubben har Qasa möjlighet att använda sig av flera olika eID:n för att öka tryggheten i varje transaktion. 

– Trygghet och säkerhet är vårt huvudfokus, och då blir verifieringen ett självklart led i det. Vi vill inte tumma på säkerheten bara för att vi är digitala, snarare tvärtom. Scrive har hjälpt oss med BankID-verifiering av annonsörer på Blocket bostad, och med elektronisk signering av hyresavtal sedan vår start. 

Enligt Stephanie är det digitala kontraktverktyget ”otroligt smidigt”.

– Avtalet är framtaget av jurister och säkerställer därför schysta villkor för båda parter, sen kan hyresvärden specificera vissa detaljer vid behov i verktyget på hemsidan. När hyresvärden känner sig redo skickar hen enkelt avtalet för signering med ett knapptryck. När båda parter har BankID-signerat hyresavtalet finns det alltid tillgängligt på vår plattform för båda att se.

Qasa måste följa penningtvättslagen, vilket innebär att de behöver säkerställa att hyresvärden som mottar hyresutbetalningen är den som den utger sig för att vara. 

– Elektronisk signering är ett sätt för oss att säkerställa det, avslutar Stephanie.

Med Scrive tar ditt företag klivet in i en digital framtid – läs mer här 

Fakta: Scrive

✓ Scrive grundades 2010 och blev snabbt marknadsledare i Norden inom elektroniska signeringslösningar. 

✓ Företaget är, med kunder i över 30 länder, känd som en innovatör inom arbetsflödesautomation som kräver elektronisk signering och digital identitetautentisering.

✓ Varje månad hanterar Scrive drygt två miljoner signerade dokument.

✓ Företaget växer snabbt med kunder i vitt skilda branscher. Exempelvis signeras de flesta telekomavtal och nästan alla bilfinansieringsaffärer i dag elektroniskt.

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?