Annons

WM-data-grundaren Hans Mellström avliden

Hans Mellström, M:et i företagsnamnet WM-data är död. Han blev 78 år gammal.

It-pionjären Hans Mellström blev 78 år gammal.
It-pionjären Hans Mellström blev 78 år gammal.Foto:Jonas Eng
Hans Mellström fick 2018 H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser inom svenskt näringsliv.
Hans Mellström fick 2018 H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser inom svenskt näringsliv.Foto:Marc Femenia

Hans Mellström startade tillsammans med Thord Wilkne i slutet av 60-talet företaget WM-data. 1985 noterades bolaget på Stockholmsbörsens A2-lista.

Bolaget har beskrivits som modernt för sin tid och det fanns en tanken om att involvera medarbetarnas familjer i ett socialt nätverk. 

”Det fanns också en idé om lönsamhet där. Trivs du hemma så trivs du på jobbet. Och vi som var vår tids ’datanördar’ jobbade mycket. Ofta fick vi köra tester på nätterna eftersom datorerna krävdes för produktion på dagtid – då var det bra om familjerna kände varandra”, sa Hans Mellström i en intervju med Di 2015.

I och med it-bubblan började WM-data anses gammeldags jämfört med en del av de nya stjärnor som tändes.

”Det var obegripligt hur mycket pengar som östes in i alla nya företag och vi hade svårt att konkurrera om arbetskraft, eftersom man på andra ställen blev erbjuden optioner. Men kalkylerna gick inte ihop någonstans”, sa Hans Mellström i samma in intervju. 

Hans Mellström började sälja sina aktier i WM-data kring millennieskiftet vilket skapade utrymme för Investor i WM-data. När Logicas bud kom 2006 klev både Hans Mellström och kollegan Thord Wilkne av för gott. Bolaget omsatte då cirka 10 miljarder kronor. Som mest hade WM-data cirka 10.000 anställda. 

Redan innan dess hade seglingsentusiasten Hans Mellström börjat bygga upp upp hotell- och båtimperiet Viamare Invest. Nimbus och Storebro ingick tidigt i bolagsportföljen. Bland hotellen som bolaget ägt märks bland annat Nordic Light och Nordic Sea som senare såldes till den norska hotellkungen Petter Stordalen, samt Hotell Skansen i Båstad. 

För ungefär ett år sedan stod det klart att Viamare sålt det klassiska seglarhotellet i Sandhamn. Hans Mellström hade då, via Viamare, ägt hotellet i 20 år. 

I januari 2018 meddelade kungahuset att Hans Mellström att kungen bestämt sig för att förläna Hans Mellström H.M Konungens medalj av 12:e storleken i högblått band för framstående insatser inom svenskt näringsliv.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?