1515
Annons

Wise Group erbjuder ägarna att köpa dotterbolag

Wise Group, som är ett ägarbolag med verksamheter inom rekrytering, konsultuthyrning och HR/personalområdet, föreslår att årsstämman den 12 maj beslutar om en ägarspridning i dotterbolaget Brilliant Future genom en företrädesemission av units, bestående av befintliga Brillian Future-aktier samt teckningsoptioner i dotterbolaget. Aktierna och teckningsoptionerna i Brilliant Futures avses tas upp till handel på handelsplattformen Nasdaq First North.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Aktieägarna i Wise kommer att tilldelas en inköpsrätt i Brilliant för varje innehavd aktie i Wise. En inköpsrätt ger möjlighet att förvärva en unit i Brilliant, varvid en unit ger förvärvaren en befintlig Brilliant-aktie och en nyemitterad teckningsoption.

Priset i erbjudandet är 13 kronor per unit. Wise kommer att tillföras en försäljningslikvid om högst 96 miljoner kronor före erbjudandekostnader.

Wise har erhållit förvärvsförbindelser om cirka 64 miljoner kronor och garantiåtaganden om cirka 32 miljoner kronor, sammanlagt motsvarande 100 procent av erbjudandet.

”För att Brilliant ska uppfylla Nasdaq First Norths noteringskrav avser Wise att före erbjudandet lämna ett ovillkorat aktieägartillskott om cirka 40 miljoner kronor till Brilliant samt ingå ett låneavtal om cirka 27 miljoner kronor med Brilliant”, skriver Wise Group WISE -0,21% Dagens utveckling .

Genom ett erbjudande med företrädesrätt för befintliga aktieägare i Wise till skillnad från ett erbjudande riktat till tredje man, får Wise aktieägare möjlighet att förvärva units i Brilliant samtidigt som Wise erhåller försäljningslikvid. 

”Dessutom ges de aktieägare som inte önskar utnyttja erbjudandet möjlighet att försöka sälja sina tilldelade inköpsrätter via den handel som kommer att anordnas av Mangold Fondkommission. Om aktieägarna väljer att inte utnyttja tilldelade inköpsrätter finns förvärvsförbindelser respektive garantiåtaganden från vissa aktieägare och externa investerare gentemot Wise att förvärva units i Brilliant om totalt 96 miljoner kronor, varav cirka 32 miljoner kronor utgör garantiåtaganden. Därför anser Wise styrelse att en avyttring till i första hand de egna aktieägarna är mer förmånlig för aktieägarna än om erbjudandet i första hand riktas till tredje man”, heter det.

Wise avser använda nettoförsäljningslikviden i erbjudandet om cirka 90 miljoner kronor till att återbetala ett banklån som avses tas upp i samband med aktieägartillskottet till Brilliant (cirka 44 procent), finansiera låneavtalet med Brilliant (cirka 30 procent) samt stärka Wise balansräkning (cirka 23 procent).

Brilliant avser å sin sida att använda kapitalet som tillförs från Wise Group om cirka 40 miljoner kronor och från emissionslikviden från teckningsoptionerna om högst cirka 74 miljoner kronor till att fortsätta sin produktutveckling, geografiska expansion och återbetalning av lånet från Wise.

Garantiersättning utgår med 10 procent av garanterat belopp i form av kontant ersättning.

Måndagens besked kommer i spåren av att Wise Group i januari meddelade att bolaget undersökte möjligheten att överföra ägandet i dotterbolaget Brilliant Future till aktieägarna i Wise Group och i samband med detta notera Brilliant Futures aktier på lämplig marknadsplats.

Preliminär första dag för handel i Brilliants aktier är den 23 juni 2021. Teckningsoptionerna beräknas kunna tas upp till handel under vecka 27 i sommar.

Innehåll från Schneider ElectricAnnons

Hållbar fastighetsautomation med människan i fokus

Allt fler fastighetsägare har idag ett stort fokus på hållbarhet. Med Schneider Electrics system för fastighetsautomation kan de enkelt övervaka och styra sina byggnader och snabbare uppnå hållbarhetsmålen.

Fastigheter står idag för omkring 30 procent av världens energianvändning och för nästan 40 procent av de årliga koldioxidutsläppen. För att uppnå målen i Parisavtalet och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader, måste 3 procent av byggnadsbeståndet i Europa renoveras varje år. Idag ligger renoveringstakten på endast 1-1,5 procent årligen och det största hindret för att investera i hållbara byggnader är finansiering. Lösningen för att säkerställa mer träffsäkra investeringar är att använda sig av digital teknik.

- En av våra lösningar för fastighetsautomation är digital tvilling, en spegling av en verklig fastighet, med vilken man kan skapa datadrivna insikter för att optimera energianvändningen i sina fastigheter. Man får här data i realtid, kan simulera energiflöden och modellera förändringar innan de tillämpas live i anläggningen. Den digitala tvillingen skapar mervärde för fastighetsägaren, som kan ta rätt beslut för att optimera driften, säger Tomas Bäckstadi, Service and Business Development Director , Schneider Electric.

En öppen plattform för byggnadens olika system

80 procent av 2050 års byggnader uppskattas redan idag vara byggda, vilket innebär att både det befintliga fastighetsbeståndet såväl som kommande byggnader behöver kunna hanteras för att uppnå hållbarhetsmålen. 

Med Schneider Electrics fastighetsautomationssystem EcoStruxure™ Building Operation (EBO) möjliggörs enkel och flexibel styrning och övervakning av fastighetens olika system i en plattform. Med systemet skapas förutsättningarna för att samla, strukturera, analysera och agera på byggnadens data. För att möjliggöra dagens och framtidens allt mer uppkopplade byggnader har systemet inbyggt stöd för effektiv hantering och lagring av stora mängder data.

- Vi ser att fyra grundpelare driver utvecklingen av dagens och framtidens byggnader och därmed våra lösningar för fastighetsautomation– de behöver vara drift-och energieffektiva, motståndskraftiga, hållbara och utformade med människan i fokus. I och med att vi tillbringar uppåt 90 procent av våra liv inomhus blir det tydligt att de byggnader som vi vistas i har en stor påverkan på vårt välmående och hälsa. Luftkvalité, temperatur och belysning är exempel på parametrar som är viktiga att ha i åtanke. Med EcoStruxure™ Building Operation kan fastighetens olika system integreras sömlöst i en framtidssäkrad och flexibel plattform och bidra till att möjliggöra en mer produktiv och hälsosam inomhusmiljö för byggnadens nyttjare, säger Linnea Lunnbäck, Offer Manager, Schneider Electric. 

”Med en digital tvilling kan man skapa datadrivna insikter för att minska sin miljöpåverkan”

Läs mer om framtidens fastigheter

Mer från Schneider Electric

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Schneider Electric och ej en artikel av Dagens industri

Tog Volvo från kris till stjärnstatus – nu slutar han

När Jan Gurander lämnar posten som vice koncernchef vid årsskiftet förlorar AB Volvos koncernledning en av nyckelpersonerna bakom resan från krisbolag till högpresterare.

Jan Gurander är den andra erfarna lastbilsdirektören som lämnar vd Martin Lundstedts koncernledning på kort tid.

Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.
Martin Lundstedt, Volvos vd och Volvos CFO och vice VD Jan Gurander.Foto:Joey Abrait

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera