ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS
Metoo-uppropet

Winsth till angrepp mot Bolund: Du målar upp en skrämselbild

  • Foto: TT/Hampus Andersson

"Me too"-kampanjen är inget som enar finansmarknadsminister Per Bolund och Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Ministern efterlyser ett upprop inom finansbranschen. Men Annika Winsth tycker att han borde belysa andra problem.

"Vi behöver ändra på rollstrukturer, det är där skon klämmer”, säger hon i SVT:s Aktuellt.

”Att just finanssektorn skulle vara den enda bransch som är förskonad från sexuella trakasserier vore förvånande.”, skrev finansmarknadsministern Per Bolund på Di Debatt i förra veckan efter att Nordeas chefsekonom försvarat finansbranschens tystnad i Metoo-kampanjen. Den 2 januari skrev Annika Winsth i Di: 

”Per Bolund förklarar finanskvinnornas tystnad med rädsla och att branschen enbart styrs av pengar. Jag känner inte igen mig i den beskrivningen. Jag är inte rädd och jag är inte köpt. Jag har 23 års erfarenhet från finansbranschen varav närmare 20 år på handlargolvet.”

På måndagskvällen möttes de både i SVT:s Aktuellt-studio.

Och finansmarknadsministern står fast vid att han tycker att uppropet saknas inom finansbranschen och hänvisar till personer som säger att det finns en matchokultur som det inte vågas pratas om. Den 17:e januari har Per Bolund bjudit in finans- och försäkringsbranschen till ett möte om sexuella trakasserier.

”Jag tycker att branschen borde svara på hur man ser på de här problemen, varför finanssektorn inte har haft ett Metoo-upprop. Jag bjuder in till möte för att se hur aktörerna ser på de här problemen”, säger han i Aktuellt.

Nordeas chefsekonom tycker att Per Bolund fokuserar på fel saker.

”Det är inte ministerns roll att inte driva upp detta till något större än vad det är. Det är bättre att lyfta strukturer där det finns problem, vad gäller tjänster, löner och att ta plats. Det skulle jag vilja att vi jobbade med. När man målar upp en sådan här skrämselbild av min bransch, vem vill vara där då?” säger Annika Winsth. 

Hon har själv aldrig upplev några sexuella trakasserier, efter 20 år i branschen.

”Jag upplever inte att vi har de fysiska påhoppen i min bransch. Jag har verkligen frågat runt och de flesta håller med mig. Vi behöver ändra på rollstrukturer, det är där skon klämmer”, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer