Wilders pressas inför valet

Valet i Nederländerna om en vecka ses som en signal om vart Europa går efter brexitomröstningen och Trumpsegern. Geert Wilders populistparti har just blivit av med ledningen i opinionen.

Geert Wilders.
Geert Wilders.

Mycket av omvärldens intresse inför valet den 15 mars har koncentrerats på den omstridda Geert Wilders Frihetsparti, som driver en hård linje mot islam, flyktingar och EU. Partiet har backat från toppnoteringen i opinionen vid 22 procent för ett år sedan. men slåss ändå om att bli största parti med för närvarande 15 procent av sympatierna, enligt institutet Peilingwijzers sammanställning av de senaste valenkäterna.

"Invandring är inte längre det dominerande ämnet i valkampanjen. Trenden för Frihetspartiet pekar nedåt, men allt kan hända. Det visar inte minst opinionsundersökningar inför brexitbeslutet och valet av Trump", säger Kees van Paridon, ekonomiprofessor på Erasmusuniversitetet i Rotterdam och gästprofessor i Münster.

Geert Wilders fick ytterligare vind i seglen när Donald Trump valdes till USA:s president.

"Men nu har holländarna blivit mer negativt inställda till president Trumps åtgärder. Det kan också förklara PVV:s något svagare position i opinionen", säger opinionssajten Pejls grundare Maurice de Hond till nyhetsbyrån Bloomberg.

Opinionsinstituten hade fel både när det gäller brexit och Trump. Oavsett utfall kommer omvärlden att analysera det holländska valet noggrant.

"Valet får betydelse för valen i Frankrike, Tyskland och Italien senare", säger Mats Karlsson, direktör på Utrikespolitiska institutet.

De etablerade holländska partierna har det tufft. Väljarna straffar regeringen för de senaste årens åtstramningar. Premiärminister Mark Ruttes Folkparti ser ut att backa med en tredjedel jämfört med valet 2012 till 16 procent. Koalitionspartnern Arbetarpartiet faller med två tredjedelar till omkring 8 procent, enligt Peilingwijzer.

"Mark Rutte vill inte bilda regering med Frihetspartiet. Det är inte bara för att Geert Wilders står för långt till höger utan även för hur han betedde sig under de svåra budgetförhandlingarna 2012, där han klev ut och orsakade nyval. Geert Wilders ses helt enkelt inte som en pålitlig partner", säger Kees van Paridon.

Motståndet mot Geert Wilders gör att det liberala partiet D66 har gått fram starkt i opinionen och ser ut att bli trea i valet. Även Grön vänster verkar gå mot ett bra val.

Fem partier ser ut att komma över 10 procent i valet. Totalt kan uppemot fjorton partier komma in i parlamentet. I dag sitter elva partier plus åtta oberoende ledamöter i underhuset, som bara har 150 platser.

"Vi har ingen spärr utan det kan räcka med 0,6 procent av rösterna för att få ett mandat", säger Kees van Paridon.

Splittringen är inget nytt i Nederländerna, där inget parti någonsin har fått egen majoritet. Det gör regeringspusslet extremt svårt.

”Opinionsundersökningar var redan tidigare otillförlitliga, och nu är det ännu svårare. Holland är ett kompromissland. Man måste alltid ha en koalition", säger Mats Karlsson på UI.

Två eller tre partier kan få över 20 mandat efter valet. Ytterligare tre till fyra ligger mellan 10 och 20 mandat. Eftersom det behövs 75 mandat för majoritet kan det krävas fyra, fem eller till och med sex partier för att få ihop en regering.

Missnöje med nedskärningar har gjort sjukvård och pensioner till heta frågor i valkampen.

Självrisken för sjukvård har höjts till 385 euro, nära 3.700 kronor, per år. Holländarna måste också arbeta längre medan pensionerna inte ökar på grund av Europeiska centralbankens lågräntepolitik.

"Det handlar bara om några euro per månad men är viktigt symboliskt. Det är också en generationskonflikt mellan äldre och yngre", säger Nic Vrieselaar, ekonom på storbanken Rabobank.

Bland annat Frihetspartiet och äldrepartiet 50+ vill sänka pensionsåldern tillbaka till 65 år, medan vänsterpartierna vill göra sjukvården billigare.

Ekonomin spelar dock en mindre roll än vid valet för fyra och ett halvt år sedan, i september 2012, då Nederländerna fortfarande var i kris.

"Arbetslösheten nådde en topp 2014 och har minskat snabbt de senaste åren. Samtidigt ökar lönerna mer än inflationen. Tillväxten är också bra", säger Nic Vrieselaar.
BNP ökade med 2,1 procent i fjol. Rabobank tror att tillväxten ligger på minst samma nivå i år, bland annat tack vare en stark konsumtion.

Statens finanser förbättras också snabbt. Nästa år är statsskulden enligt Rabobanks prognos nere vid eurokravet 60 procent av BNP.

Kees van Paridon pekar samtidigt på en paradox:

"Folk säger att de själva har det bra, men att de är oroliga för framtiden. Missnöjet har inte minskat även om ekonomin har förbättrats de senaste åren. Holländarna är lyckliga hemma, men inte utanför."


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?