1515

Wilders besegrad i nederländska valet

Premiärminister Mark Rutte stod på torsdagsmorgonen som segrare efter det nederländska valet, trots att de två regeringspartierna backade rejält.

Huvudmotståndaren, den omstridda Geert Wilders Frihetsparti PVV, misslyckades nå målet att bli största parti.

Valets vinnare är flera mindre partier i mitten, vilket bäddar för långdragna regeringsförhandlingar.

Mark Rutte.
Mark Rutte.Bild:TT

Wilders hårda EU- och islammotstånd och helgens diplomatiska bråk mellan Nederländerna och Turkiet ser ut att ha ökat intresset hos väljarna. Valdeltagandet steg från 74,6 procent 2012 till preliminärt 81 procent.

Mark Ruttes högerliberala VVD har backat från 42 till 33 mandat, när drygt 95 procent av rösterna var räknade på torsdagsmorgonen.

Ännu värre går det för partnern, socialdemokratiska PvdA, som tappar tre fjärdedelar jämfört med valet 2012 och kraschlandar på nio mandat.

Gert Wilders PVV ökar från 15 till 20 mandat, men är långt ifrån fjolårets opinionssiffror som pekade ut partiet som störst i landet. Partiledaren och grundaren Geert Wilders ger dock inte upp.

”Rutte är inte av med mig på länge än”, sa han på onsdagskvällen när valtrenden började bli klar.

PVV ligger bara ett mandat före kristdemokratiska CDA och liberala D66, som har profilerat sig just på motstånd mot Geert Wilders politik.

Valets stora vinnare är Grön vänster, som ökar från fyra till 14 mandat.

Totalt väntas sex partier komma in på mellan 14 och 33 mandat. Ytterligare sju partier, varav två nya, tar sig in i parlamentet, där det inte finns en lägre spärr.

Äldrepartiet 50+ ökar från två till fyra mandat. Partiet har bland annat gått till val på att stoppa höjningen av pensionsåldern.

Med 13 partier i parlamentet blir regeringspusslet ovanligt svårt i landet, där ett parti aldrig har haft egen majoritet. Det behövs minst fyra partier för att nå en majoritet på 76 av de 150 mandaten i underhuset.

https://infogr.am/valresultat_nederlanderna


Innehåll från EKNAnnons

Fem tips för att förbättra bolagets likviditet

Anna Långström är regionansvarig på EKN.
Anna Långström är regionansvarig på EKN.

Många exporterande företag har utmaningar med sin likviditet, som inte minst pressas av stora ordervolymer och långa betaltider. Så här kan du stärka kassaflödet på kort och lång sikt.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

– Det finns många olika sätt att stärka kassaflödet och förbättra likviditeten. Vi på EKN jobbar varje dag med exportföretag, och vi ser därför de bästa knepen som dessa företag använder, säger Anna Långström, regionansvarig på EKN, den statliga myndighet som har till uppdrag att hjälpa svenska exportföretag ut i världen.

Här är fem sätt att få ett bättre kassaflöde och slippa problem med likviditeten:

1. Ta kontroll

Det första steget är att skapa en överblick över företagets behov av likviditet. Det är också ofta ett krav från bankens sida om du vill få deras hjälp med finansieringen.

– Gör en analys av kassaflödet där du går igenom när intäkter och utgifter uppkommer i affärsprocessen, när underleverantörer ska betalas – och så klart vid vilka tidpunkter det kan uppstå finansieringsbehov.

2. Öka rörelsekrediten hos banken med hjälp av EKN

Ett vanligt sätt att stärka likviditeten är att ta hjälp av banken. Ibland kan det dock vara svårt att få rörelsekredit av banken, som behöver säkerheter för att kunna säga ja. Då kan EKN hjälpa till genom att ställa ut en rörelsekreditgaranti.

– En rörelsekreditgaranti innebär att vi på EKN tar 50 procent av bankens risk, vilket gör det enklare för banken att säga ja. Den här möjligheten finns även för företag som inte själva exporterar, men som är underleverantörer till exporterande företag, förklarar Anna Långström.

3. Sälj dina fakturor

När du säljer dina fakturor får du normalt 96–99 procent av fakturans hela värde inom 24 timmar.

– Det kan vara en bra lösning, men du ska vara medveten om att du också säljer kundhanteringen och rätten till eventuella försenings- och inkassoavgifter. Du får med andra ord sämre kontroll på hur dina kunder behandlas i betalningsskedet, säger Anna Långström.

Det är också ett också ett ganska dyrt sätt att förbättra likviditeten.

– Även om du får 99 procent av fakturans värde så motsvarar det en procent i ränta i månaden, om du har 30 dagars betalningstid.

4. Leasa i stället för att köpa

I dag är det vanligt att leasa allt från bilar och kopiatorer till skrivare och maskinutrustning. Nackdelen är att det oftare är dyrare än att köpa utrustningen, men i gengäld binder du inte upp kapital eller belastar kreditutrymmet på samma sätt. Leasingbetalningarna är dessutom direkt avdragsgilla, även om det finns speciella momsregler att ta hänsyn till.

5. Ta betalt i förskott

Låt din kund vara kreditgivare. Att få kunden att betala i förskott, innan du börjar producera, är en möjlighet. En kund som betalar i förskott vill normalt ha en förskottsgaranti från banken och det kan EKN möjliggöra genom att täcka 75 procent av bankens risk.

EKN har flera lösningar för exportföretag och underleverantörer som behöver hjälp med likviditet och finansiering.

Så kan EKN hjälpa dig att stärka ditt företag

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?