ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wikström: Styrelseuppdrag förenlig med roll som EU-parlamentariker

  • Cecilia Wikström (L) i EU-parlamentet i Strasbourg. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Styrelseposten i Beijer Alma är förenlig med det politiska uppdraget som EU-parlamentariker, eftersom det sistnämnda handlar om politik på övergripande nivå som inte har någon direkt bäring på bolaget.

Det anser Cecilia Wikström (L), som nominerats att ta plats i styrelsen för industribolaget där huvudägaren och ordföranden i valberedningen är hennes mångårige vän Anders Wall.

"Jag har funderat mycket på det innan jag tackade ja, och jag tittade på hur det ser ut här i parlamentet: en stor del av ledamöterna har bolagsstyrelseuppdrag eller sitter i stora banker och försäkringsbolag. Bara man är öppen med det och redovisar uppdraget på parlamentets hemsida ska det inte vara något problem, och skulle det komma upp något industriärende eller så kan man alltid anmäla jäv", säger hon till Nyhetsbyrån Direkt.

Några situationer som skulle ha utgjort jäv om Cecilia Wikström redan vore Beijer Alma-ledamot har dock såvitt hon minns aldrig uppstått under hennes nio år som EU-parlamentariker.

"Vi jobbar ju på oerhört övergripande nivå, med 'primärrätt' i form av direktiv, där det ändå är lagstiftning i respektive land som så småningom ska implementeras som 'sekundärrätt' i medlemsländerna och först då blir applicerbar för företagen", säger Cecilia Wikström, som sitter i "Alde-gruppen".

"Traditionen i Sverige är ju att man inte ska sitta i bolagsstyrelser förrän man slutar som politiker, men så är det inte alls här i EU-parlamentet. Jag kollade med parlamentets generalsekreterare, som anser att det är väldigt bra: politiker ska inte beläggas med näringsförbud, var åsikten", fortsätter hon.

Cecilia Wikström är rankad som den fjärde mäktigaste EU-parlamentarikern av nyhetssajten Politico, en ranking som Beijer Alma nämner i sitt pressmeddelande om rekryteringen.

På frågan om vad hon som EU-parlamentariker - med planer på att ställa upp i EU-valet 2019 - ska bidra med i styrelsen nämner hon omvärldsanalys i en snabbt föränderlig värld, eftersom Beijer Alma har en stor del av sin omsättning i EU.

Bland erfarenheter i EU nämner Cecilia Wikström att hon är den parlamentariker som har ansvarat för EU-lagstiftningen kring varumärken, och att hon sitter i budgetutskottet för EU:s varumärkesmyndighet som ligger i spanska Alicante (under fjolåret skedde två möten där, men Cecilia Wikström närvarade inte vid något av dem).

"Det handlar framför allt om strategiutveckling och omvärldsanalys", sammanfattar hon sin syn på sitt Beijer Alma-uppdrag.

Tänker du köpa aktier i Beijer Alma?
"När jag har några pengar kan jag tänka mig att göra det. Det är ju ett väldigt enkelt sätt att visa lojalitet och att man tror på företaget som man sitter i styrelsen för, så det kommer jag att göra", säger Cecilia Wikström och uppger att hon tjänar ungefär 80.000 kronor i månaden.

Styrelsearvodet i Beijer Alma är 325.000 kronor per år, och ordförande i styrelsen är Anders Walls son Johan Wall.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer