ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wikipedia stänger sajt i upphovsrättsprotest mot EU

Det nätbaserade uppslagsverket Wikipedia stänger ner sin tyska sajt i 24 timmar nästa torsdag i protest mot EU:s lagförslag om förändrad upphovsrätt, som enligt Wikipedia hotar Europas yttrandefrihet.

Det skriver den icke-vinstinriktade stiftelsen bakom den internationella nätencyklopedin i ett Twitter-meddelande.

EU-lagen har vållat häftig debatt då stora nätaktörer som Wikipedia, Facebook, Google och Twitter om förslaget går igenom tvingas ta ansvar för innehåll som användare publicerar. Kritiker menar att de uppladdningsfilter som bolagen väntas skydda sig med kommer leda till en försämring av yttrandefrihet på nätet och i sista hand risker för censurlika förhållanden.

Exempelvis kan användandet av memes och gif-filer, illustrativa korta videoklipp som kan publiceras för att rulla repetitivt i kommentars- eller meddelandeflöden, begränsas kraftigt. För att skydda sig från stämningar befarar motståndare till förslaget att nätplattformar tvingas installera upplaggningsfilter som inte klarar att ta hänsyn till den mer strikta lagsättningen.

Upphovsrättskyddat material får nämligen användas på dylikt sätt om det citeras, recenseras eller avbildas som karikatyr även efter lagändringen. Men att avgöra om så är fallet blir upp till automatiska algoritmer, som inte tros klara av gränsdragningsuppgiften och av säkerhetsskäl blockerar innehållet.

Bland annat David Kaye, FN:s särskilda sändebud för yttrandefrihet, påpekar just detta i en rapport som släpptes på måndagen. Han menar att direktiven i det nya förslaget riskerar att driva fram censurliknande förhållanden online.

"Det föreslagna direktivet verkar vara ödesbestämt att driva internetplattformar mot att övervaka och förhindra användargenererat innehåll. En så omfattande press på filtrering i förpubliceringsledet är inte varken nödvändigt eller proportionerligt i relation till upphovsrättsbrottslighet på nätet", skriver han.

Den senaste uppdateringen av lagförslaget, som inkluderar undantagsmöjligheter för nya innehållsbaserade plattformar, har mycket liten penetration gällande Europa och innebär inte att den tidigare kritiken mot förslaget på något vis är att anse som undanstädad, skriver David Kaye.

De som riskerar att bli hårdast drabbade är de mindre aktörer och individer som direktivet egentligen är tänkt att skydda, aktörer som inte har råd att bestrida felaktig blockering från nätjättar. 

Således kan direktivet stärka de nu dominerande bolagens monopollika position, vilket i sig är något EU haft som uttalat mål att förhindra och nu försöker motverka bland annat genom så kallad "digital skatt".

En slutgiltig omröstning om den nya lagen väntas i vår.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer