1515

Wikileaks släpper Clintons manus

Den i USA så omtvistade finanslagen Dodd-Frank behövdes av "politiska skäl" – och Hillary Clinton själv är "långt ifrån" den medelklassuppväxt hon så ofta refererar till i sina kampanjtal.

Bild:AP

Vad som sannolikt är manus till presidentkandidatens mycket välbetalda tal inför storbanken Goldman Sachs har offentliggjorts av sajten Wikileaks.

"Det fanns många klagomål på Dodd-Frank, men det fanns också politiska skäl att göra något, om du var en var en folkvald kongressledamot och människor i din valkrets förlorade jobb och lade ner företag och alla i pressen sade att det var Wall Strets fel", ska Clinton ha sagt i talarstolen i New York enligt ett manus daterat den 24 oktober 2013 som TT tagit del av.

Dodd-Frank, som syftar till att reglera finanssektorn i ljuset av den globala ekonomin härdsmälta 2008-2009, skrevs under av president Barack Obama sommaren 2010.

Manusluntan finns med som bilaga i ett e-postmeddelande till Clintons kampanjordförande John Podesta. Wikileaks säger sig ha kommit över totalt 50.000 av Podestas mejl och planerar att offentliggöra dem i omgångar fram till presidentvalet den 8 november.

Clinton har fått stark kritik av både Republikanernas presidentkandidat Donald Trump och sin tidigare demokratiske rival Bernie Sanders för att hon inte offentliggjort manus till de välbetalda tal hon höll i finansvärlden efter att hon slutade som utrikesminister 2013. Arvodet för de tre Goldman Sachs-talen låg på motsvarade knappt 2 miljoner kronor vardera.

Det har tidigare framkommit att Clinton inför bankvärlden framställt sig som betydligt mer frihandelsvänlig än när hon kampanjar. Amerikanska medier rapporterar nu om hennes "politiska" förklaring till Dodd-Frank samt att hon ska ha sagt att det inte finns något magiskt med finansregleringar: "för mycket är dåligt, för lite är dåligt". När hon valtalar har Clinton en väsentligt mer tuff inställning till bankvärlden.

Talen innehåller också spännande utrikespolitiskt stoff. Det framgår att Clinton hade velat ingripa i Syrien i hemlighet samt att hon önskar att hon kunnat bygga en mer positiv relation med Ryssland och president Vladimir Putin. Och efter att uppgifterna om underrättelsetjänsten NSA:s globala övervakning tvingades hon ge sig ut på en turné för att offentligt säga förlåt.

"Jag tog hand om vuxna män som grät. Bokstavligen talat", sade hon enligt ett manus.

Presidentkandidaten ska också ha medgett för investerare att hon mentalt är långt ifrån sin medelklassuppväxt i Illinois, en tillvaro hon ofta och gärna berättar om när hon valtalar.

Clintonkampanjen har inte bekräftat mejlens äkthet, men inte heller bestritt innehållet i dem. Kampanjen och bland annat den federala polisen FBI pekar ut ryska hackare som ansvariga för cyberattacker gentemot Demokraterna.

Och Clintons talesperson Glen Caplin har anklagat Donald Trump för att "heja på" de ryska försöken att påverka USA-valet genom brott som "påminner om Watergate men i större skala".

Fakta: Möt Hillary Clinton
-Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i förorten Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.
-Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar 1979. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.
-Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.
-Blev delstaten New Yorks senator 2001.
-Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till den 1 februari 2013.
-Lanserade sin presidentkandidatur i april i fjol.

Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier med flera


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?